EUPEN, provincie Luik. Eupen, met een Duitstalige gemeenschap, ligt in het Land van Herve, aan de Vesder, en is zetel van de Duitse Cultuurraad.
Naar stedenlijst België / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 

     
    
Tot 1695 was Eupen een onderdeel van de stad Balen. In 1808 werd het een zelfstandige stad en de heerlijkheid Eupen maakte deel uit van het hertogdom Limburg en dus van de Zuidelijke Nederlanden. Bij het Congres van Wenen moest Willem 1 Eupen en Malmédy aan Pruisen afstaan. In 1919 werden de twee Oostkantons aan België teruggegeven. Van 1940 tot 1945 maakten ze echter deel uit van Duitsland.

Sint-Niklaaskerk 
Deze hallenkerk, in 1724 gebouwd door L. Mafferdatis uit Aken, heeft twee torens en is in barokstijl opgetrokken. Het interieur is zeer fraai, in Luikse stijl. Buiten aan de kerk bevindt zich een mooi 16de-eeuws crucifix.

Stadhuis
Dit is ondergebracht in het voormalige kapucijnenklooster dat hier sedert 1665 stond en een heel bewogen geschiedenis heeft doorgemaakt. Na het Ancien Régime verdwenen de kapucijnen en werd het gebouw geleidelijk aan voor administratieve doeleinden gebruikt. Vanaf 1862 vonden belangrijke verbouwingen plaats die in empirestijl werden uitgevoerd.

Musée de la Vie régionale
Dit museum, met een collectie aangaande de plaatselijke geschiedenis, is gevestigd in een schilderachtig 17de-eeuws pand.

Internet
: www.eupen.be/
 ** Uw accommodatie  in België
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets