BOUILLON, provincie Luxemburg, aan een meander van de Semois. Bekend om de burcht van Godfried van Bouillon en Musée Ducal.
Naar stedenlijst België / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies. Naar uw accommodatie.


  Booking.com    
In een meander van de Semois ligt het stadje Bouillon met zijn machtige burcht. Het kasteel is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst, al is het aanzien van de resten vooral 16de-eeuws. Tientallen meters boven de Semois bevindt zich een rotsplateau van 350 m lang en daarop bouwde Godfried III met de Baard in 1050-1067 de eerste grote burcht. Enkele jaren later bewoonde een andere hertog van Neder-Lotharingen, Godfried van Bouillon, deze vesting. Hij verkocht haar echter aan Otbert, prins-bisschop van Luik, om geld te verzamelen voor de Eerste Kruistocht, waarin Godfried een belangrijke rol zou spelen. In 1099 nam hij Jeruzalem in. Hij zou niet meer terugkeren naar zijn geboortestreek.

In de 15de en 16de eeuw waren burcht en graafschap een twistpunt tussen de prins-bisschop van Luik en het geslacht de la Marek. In de 18de eeuw was Bouillon een kleine onafhankelijke staat met o.m. een zeer progressieve pers, Journal Encyclopédique. Na 1815 kwam het staatje aan de Nederlanden en in 1830 werd het Belgisch. Tussen 1815 en 1830 werden veel van de oude gebouwen gesloopt en herbouwd voor kazernes. De burcht is vanaf 1853 staatseigendom en is thans een toeristische attractie. Hoewel het bijna 1000 jaar oude kasteel verschillende bestemmingen en talrijke verbouwingen heeft gekend, heeft het toch de sfeer van een middeleeuwse ridderburcht kunnen behouden. In het stadje Bouillon zelf, dat zich langs de boorden van de Semois rond de rots slingert, bevindt zich het Musée Ducal, dat aan de geschiedenis en folklore van de plaats en aan Godfried van Bouillon is gewijd.

Omgeving

Cugnon, 20 km 0
Gelegen aan een van de meanders van de Semois. In de 19de eeuw waren Cugnon en het gehucht Mortehan een centrum van leisteenwinning. Vele huisjes zijn dan ook uit grove leisteen opgetrokken. De grot van de H. Remaclus zou de heilige ooit tot kluis hebben gediend. In de 7de eeuw stichtte hij een klooster te Cugnon. Er zijn twee kerkjes te Cugnon: Saint-Remi en Saint-Hubert. Dit laatste is in een curieuze barokstijl opgetrokken in 1835, wellicht onder invloed van de Duitse prinsen Löwenstein-Wertheim, die hier in de 18de eeuw heersten.

Herbeumont, 24 km 0
Omgeven door bossen, gelegen op de rechteroever van de Semois. Op een beboste heuvel ontwaart men de ruines van een enorme middeleeuwse burcht, een echt arendsnest met een weids uitzicht op de Semoisvallei. De burcht werd in 1658 gesloopt; er rest nog een kapel uit de 12de eeuw. Het domein van Conques is een oude cisterciënzerpriorij, thans verbouwd tot hostellerie. In de Semois bouwden de monniken van Conques in de 18de eeuw een V-vormige stuwdam met 7 bogen. Er loopt een weg overheen van 120 m lang.

** Uw accommodatie  in België
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets