BORGLOON, provincie Limburg, met Sint-Odulfuskerk en Stadhuis. Borgloon is de voormalige hoofdplaats van het graafschap Loon, de huidige provincie Belgisch Limburg. De graven hadden hier een burcht gebouwd. Na 1366 verlegden zij hun residentie naar Kuringen en later naar Hasselt.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies.
 Naar uw accommodatie.
 

    

Sint-Odulfuskerk
De goeddeels uit de 12de eeuw, Romaans, stammende kerk heeft een gotische toren uit 1406 en neoromaanse zijbeuken. Er is een Romaanse kloostergang met o.m. een sarcofaag en gedecoreerde kapitalen.

Stadhuis
In Maaslandse barokstijl opgetrokken bouwwerk met een overdekte zuilengalerij en in een hoeknis een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in renaissancestijl.
 
Andere bezienswaardigheden
Rond een fraaie binnenplaats liggen drie, van binnen ingrijpend gewijzigde, vleugels van het voormalige brigittijnenklooster, 1647-1664.

Omgeving
Gors-Opleeuw, 5 km NO
De Sint-Martinuskerk heeft een gotische toren van mergelsteen, 14de-15de eeuw; het schip dateert uit eind 18de eeuw; barok meubilair. Het Kasteel van Gors is deels in renaissancestijl, deels classicistisch en werd ca. 1820 heropgebouwd.

Gotem, 2,5 km W
Het ťťnbeukige Sint-Dionysius-en-Nicolaas-kerkje is heel interessant en dateert uit het begin van de 12de eeuw, gerestaureerd in de 17de eeuw; de romaanse delen zijn van mergel. In de 18de eeuw werd een en ander van stucwerk voorzien. In de buitenmuren enkele grafmonumenten met beeltenis uit 1297. Tegen de westingang een gotisch Christusbeeld, 16de eeuw. Een kastanjelaan voert naar Kasteel Fonteinhof, begin 18de eeuw.

Groot-Loon, 2 km ZO
Toren en schip van de Sint-Servatiuskerk hebben Romaanse fundamenten; het bovenregister is 16de- eeuws; de muren van het schip zijn uit Bouillon, burcht aan de Semois de 18de eeuw; het koor is gotisch, 14de eeuw.
 
Hoepertingen, 4 km W
De monumentale 18de-eeuwse ingangspoort is al wat rest van het kasteelcomplex in Maaslandse renaissancestijl. De Sint-Vedastuskerk, 16de-18de eeuw, heeft een Romaanse toren. Achter het koor een pastorie uit 1780.

Kerniel, 2 km NO.
Het Klooster van Kolen, MariŽnlof, was eens in het bezit van de kruisheren. De kloosterkerk is grotendeels herbouwd in 1750 en heeft een prachtige sacristie. Bovendien is er het opmerkelijke reliekschrijn van Sint-Odilia, dat bestaat uit een aantal beschilderde houten planken, 13de-eeuwse Maaslandse schilderkunst.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets