BILZEN, provincie Limburg, met de gotische Sint-Martinuskerk en diverse. watermolens. Bilzen is een belangrijk regionaal centrum, en was dat vooral tijdens het Ancien Rťgime, met stadsrechten uit 1386.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies.
 Naar uw accommodatie.
 

    

Sint-Martinuskerk
In oorsprong laatgotisch, 1500; het schip werd in 1636 herbouwd; de toren is uit 1667.
 
Stadhuis
In Maaslandse renaissancestijl gebouwd, 1686.

Watermolens
De plaats telt ook verscheidene watermolens uit de 18de en 19de eeuw, o.m. de Biezenslagmolen, 1715, de Bilzermolen, 18de eeuw, de Meershovenmolen, 18de eeuw, de Renfortmolen, 19de eeuw, en talrijke fraaie hoeven.

Omgeving
Beverst, 4,5 km NW
Het Kasteel van Schoonbeek dateert grotendeels uit de 17de eeuw; poort, 1785, met wapen van de familie De Preston; dienstgebouwen, eind 18de eeuw. Er zijn talrijke hoeven, o.m. De Maan, De Zon, abdijhoeven van Alde-Biezen.

Munsterbilzen, 7 km N
Van de uit de 12de eeuw daterende adellijke vrouwenabdij, centrum van culturele en intellectuele activiteiten, rest slechts het abdissenhuis, thans gemeentehuis, in Maaslandse renaissancestijl, 1664. De 19de-eeuwse dorpskerk heeft een veel ouder meubilair.

Rijkhoven, 5 km Z
Hier staat het grootse complex van de Landcommanderij Alde-Biezen van de Duitse Orde, opgericht in 1227, niet als bloeiperioden 13de-15de eeuw en 17de-18de eeuw. Alde-Biezen had 12 commanderijen in BelgiŽ, Nederland en het Rijnland. Dit is het grootste kasteelcomplex van BelgiŽ. Na de brand van 1971 is het fraai gerestaureerd. Het bestaat uit vleugels om een binnenhof, voorzien van twaalf hoektorens, gotische kelderruimte, kasteel, kapelaanswoning, gasthuis, hoeve, tiendschuur en stallingen, hoofdzakelijk uit de 15de eeuw, laatrenaissancekapel, 17de eeuw, en fraai interieur, rentmeestershuis, Apostelenhuis.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets