SLOWAKIJE, naar verkeersbureaus  in Europa, naar verkeersbureaus buiten Europa, naar musea.
** Naar uw accommodatie!

Slovak Tourist Board - Námestie L. Stúra 1 - 97405 Banská Bystrica
Phone : +421 - 48 - 4136146 - Fax : +421 - 48 - 4136149  -  In  Sacr.sk/   - Email: sacr@sacr.sk
Slowaaks Verkeersbureau Be/NL
WTC Amsterdam - Strawinskylaan 623 - 1077 XX Amsterdam - Nederland - Tel.:0031 20 575 2181 - Fax:0031 20 575 2182
E-mail:info@slowaaks-verkeersbureau.nl
Ingrid Stupavska

ALGEMENE INFORMATIE OVER SLOWAKIJE  

Slovenská republika (de republiek Slowakije)
Staatsvorm: republiek
Oppervlakte: 49.035 km2
Aantal inwoners: 5.395.000 (gegevens van 1999)
Hoofdstad: Bratislava (aantal inwoners : 452.288).
Officiele taal: Slowaaks
Nationaliteiten:
Slowaaks (86 %), Hongaars (10%), Tsjechisch, zigeuner, Duits, pools, Oekraďens
Geloof: rooms-katholiek (60%), grieskatholiek, protestants augsburgse conventie,
orthodox, joods
Electriciteit: 220 V/50 Hz, tweefase wandcontactdoos met veiligheidspin
Oppervlakte:
49.035 km2

Ligging:
  
Slowakije ligt in midden-Europa. Het midden en noorden van het land is bergachtig (Karpatenboog). Voor zuid- en oost Slowakije zijn de laagvlaktes typisch. Dit zijn belangrijke landbouwgebieden.
Aangrenzende staten:
Tsjechië (265 km), Polen (597,5 km), Oekraďne (98 km), Hongarije (679 km) en Oostenrijk (127,2 km),
Klimaat:  
Slowakije ligt in een gematigd klimaatsgebied, waar de typische wisseling van de vier seizoenen plaatsvindt. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond - 2°C en in de zomer 21°C. De koudste maand is januari en de warmste maanden zijn juli en augustus. Gemiddeld bevindt zich in sommige berggebieden 130 dagen sneeuw per jaar
Tijdzone:
  
Midden-Europese tijd (= GMT + 1 uur),
zomertijd van maart tot oktober (= GMT + 2 uur)
Munteenheid:
  
Op het grondgebied van Slowakije is de Slowaakse Kroon (Sk) het wettige betaalmiddel.
De Slowaakse kroon (Sk) is onderverdeeld in 100 heller (h)
Bankbiljetten met een waarde van : 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 5.000 Sk
Munten met een waarde van: 10, 20 en 50 h en 1, 2, 5 en 10 Sk
Telefoon:
  
Directe internationale telefoonverbinding is mogelijk met vele landen. IDD is mogelijk.. Bellen naar Slowakije : landennummer 00421. Bellen naar het buitenland: 00 + landennummer van de staat + netnummer (behalve de eerste "0") + abonneenummer.
Belangrijke telefoonnummers: Deze telefoonnummers gelden voor heel Slowakije.

Politie:...................................................................
Wegenwacht UAMK (ASASlovakia)..........................
Reddingsdienst:......................................................
Brandweer:.............................................................
Telegrammen:........................................................
Inlichtingen telefoonnummers binnenland:.................
Inlichtingen telefoonnummers buitenland:..................
Inlichtingen over faxnummers:..................................
Internationale gesprekken via telefooncentrale:..........
158
18124
155
150
127 (0127)
120, 121
0149
1260
132-5

 

 

  

Creditcards:
  
Veel gebruikte creditcards zijn die van American Express, Diners Club, Visa en Master Card/Eurocard kunt U gebruiken voor het opnemen van contant geld bij de geldautomaten van de grotere banken (VÚB, Tatrabanka, Slovenská Sporiteľňa) en ook wel voor het doen van betalingen in het vele Slowaakse hotels, restaurants, de grote winkels en tankstations. Ook is het mogelijk contant geld bij de banken op te nemen. Voor nadere informatie hieromtrent kunt U het beste met uw eigen bank contact opnemen.

Traveller cheques:  
Thomas Cook, American Express en Visa traveller cheques worden geaccepteerd bij alle grotere banken (VÚB, Tatrabanka, Slovenská Sporiteľňa) en wisselkantoren. De inwisselkosten bedragen minimaal 1% van de nominale waarde van de cheque. Het gunstigst zin traveller cheques in dollars of Engelse Ponden.
Eurocheques: De maximale waarde van één cheque is 6.500 Sk en ht aantal cheques per transactie is beperkt tot 10. Wisselkantoren bevinden zich in alle kantoren van de grotere banken, maar ook in grote warenhuizen en in hotels.
Contant geld: Invoer en uitvoer van zowel buitenlands als Slowaaks contant geld is toegestaan tot een tegenwaarde van 150.000 Sk.
Alle contant geld dient men aan te geven bij de grens.

Papoorten en visa:
  
Bij aankomst op het grondgebied van Slowakije dient U zich te legitimeren met een geldig paspoort, waarvan de geldigheid moet voortduren tot 2 maanden na het geplande einde van het verblijf in Slowakije. Bovenstaande geldt voor iedereen, behalve voor burgers uit Tsjechië, Duitsland en Zwitserland, die kunnen volstaand met een identiteitskaart.

Een visum is voor iedereen verplicht, behalve voor:  
(a) staatsburgers uit de landen van de EU tot een verblijf van 90 dagen (Italiaanse staatsburgers 30 dagen)
(b)staatsburgers uit Canada, Estland, Hongarije, Israel, Korea Letland, Liechtenstein, Litouwen, Malysie, Polen, Slovenie, Nieuw Zeeland, Andorra, Aruba, Chili, tot een verblijf van 90 dagen
(c) staatsburgers uit Ierland, Malta, Monaco, Noorwegen en Zwitserland tot 3 maanden
(d) staatsburgers uit Bulgarije, Kroatië, Cuba, Cyprus, Roemenie, San Marino, Zuid-Afrika, Verenigde Staten en het Vaticaan voor een verblijf tot 30 dagen.
(e) staatsburgers uit Singapore en Hongkong voor een verblijf tot 14 dagen
(f) staatsburgers uit Tsjechië voor onbegrensde periode

Visa zijn verkrijgbaar op de ambassades van de Slowaakse republiek,
welke is geaccrediteerd voor het betreffende land.

Logies:
  
In Slowakije zijn meer dan 1800 accommodaties die U onderdak kunnen verschaffen, waaronder 375 hotels en een toenemende capaciteit bij mensen die privé verhuren. Hotels zijn geclassificeerd volgens de internationale regels van 1 tot 5 sterren, afhankelijk van het comfort en de verleende diensten. Eenvoudigere accommodatie is te vinden, bij kamerverhuur, in pensions, internaten en op campings. In Slowakije is een groot aantal gemeentes in de bergachtige streken met goedgeoutilleerde eengezinswoningen, die gedeeltelijk worden verhuurd aan toeristen.
In de recreatiegebieden is een groot aantal vakantiewoningen.

Inkopen - openingstijden van winkels:  
De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 u tot 18.00 u Grote winkelcentra op donderdag tot 19.00 u of 21.00 u. Zaterdag van 8.00 tot 12.00 u. Kleinere winkels hebben over het algemeen een middagpauze. Winkelketens als TESCO en BILLA, maar ook andere zijn ook op zaterdag en zondag geopend, gewoonlijk tot 17.00 u. De hypermarkt TESCO (o.a. in Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Nitra, en Trnava) zijn non-stop open, dus 24 uur per etmaal. De laatste paar jaar is er vnl. in de steden een uitgebreid net van kleinere winkels ontstaan, veelal aangeduid met Večierka. Deze zijn ook 7 dagen per week open, maar verkopen alleen de meest voorkomende levensmiddelen.

Gastronomie:  
Vanzelfsprekend is de Europese continentale keuken, maar ook streekgerechten en buitenlandse specialiteiten zijn wijd verbreid. In Bratislava is een onbeperkte keus, inclusief honderd procent koosjer joodse restaurants, de Franse keuken en Zweedse buffet op topniveau in de luxe hotels. Wegrestaurants bieden streekspecialiteiten aan, Slowaakse in het noorden en Hongaarse en visspecialiteiten in het zuiden van Slowakije.

** Uw accommodatie in Slowakije kunt U goed boeken via Country.Slowakije.
Er zijn 173 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Via Hotels/Booking/Wereldwijd kunt u goed zoeken in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

    
SLOWAAKSE MONUMENTEN DIE VOORKOMEN OP DE LIJST VAN DE UNESCO  

Kultuurmonumenten:

De burcht Spišský hrad met de omgeving (Spišské Podhradie + Spišská Kapitula + Žehra) - het grootste burchtencomplex in Europa
Banská Štiavnica - stedelijk monument, welke de mijnbouw traditie in Slowakije vertegenwoordigd.
Bardejov - oostslowaaks gotisch stadje met goed bewaard gebleven burchtensysteem
Vlkolínec - monument voor de traditionele volksarchitectuur.
 
Natuurmonumenten:
  
- De vier toegankelijke grotten in het Slowaakse karstgebergte (Slovenský kras) Jaskyňa Domica  -  Gombasecká jaskyňa  -  Jasovská jaskyňa  en Ochtinská aragonitová jaskyňa
- De ijsgrot Dobšinská ľadová jaskyňa

CULTUURHISTORISCHE MONUMENTEN OP DE UNESCO LIJST IN SLOWAKIJE  
In het jaar 1972 wereld op de algemene conferentie van de UNESCO in Parijs een conventie aangenomen, die het doel had om de belangrijkste culturele en natuurlijke schatten op de wereld te beschermen, te conserveren en te presenteren en ze op die manier over te dragen aan volgende generaties. Om tot een keuze te komen, werd er volgens de conventie een 21-koppige commissie benoemd, die de lijst , de zogenaamde Wereldlijst van cultureel en natuurlijk erfgoed, bijhield

De burcht Spišský hrad en omgeving (Spišské podhradie, Spišská Kapitula en het kerkje in Žehra)
  
 is een unieke vestigingseenheid. De burcht Spišský hrad dateert uit de 12e eeuw en behoort tot de meest uitgestrekte in Midden-Europa. De geschiedenis van Spišské podhradie en Spišská Kapitula hangen nauw samen met de burcht Spišský hrad. Spišské podhradie als gemeente direct onder het kasteel werd later een zelfstandige gemeente met diverse ambachten en landbouw. Spišská Kapitula is een kleine kerkelijke nederzetting bestaande uit waardevolle objecten, die dienden ter uitvoeren van geestelijke en administratieve functies van de bisdom Spiš.

De Heilige Geest kerk in Žehra uit de 14e eeuw   
heeft een interieur welk compleet versierd is met fresco´ s uit de 14e en 15e eeuw. Deze fresco´ s vormen een hele serie, een soort bijbel voor de armen, waardoor dezen de belangrijkste waarheden van het geloof konden onthouden.

Banská Štiavnica
  
Banská Štiavnica is een van de belangrijkste mijnbouwcentra van edelmetalen, van mijnbouwkunde, mijnbouwtechnieken en opleiding in Europa geweest. Reeds in het jaar 1238 verkreeg het stads- en mijnbouwrechten, maar de winning en verwerking van metalen, vooral goed en zilver, dateren al uit het Bronzen tijdperk. In de Middeleeuwen kwamen vele Duitse mijnexperts naar Banská Štiavnica, die nieuwe, progressieve kennis meebrachten met betrekking tot het delven van de ertsen. Met het dekreet van Maria Terezia in 1735 werd hier de eerste mijnbouwhogeschool ter wereld gesticht, die tevens ook lange tijd de enige bleef en het voorbeeld was voor de later ontstane polytechniek in Parijs.

Vlkolínec
  
documenteert op een levendige manier een nederzetting in de bergachtige streken van Slowakije. De gemeente ligt op een hoogte van 718 m en is omgeven door terrasvormige landbouwgronden en groene weiden. De uitzonderlijkheid van Vlkolinec is de goed bewaard gebleven houtarchitectuur, welke wordt getoond door meer dan 40 houten huisjes, daterend uit de 16e tot de 19e eeuw. Ze lijken allemaal op elkaar. De eerste geschriften over het dorp dateren uit 1376. Het grootste aantal inwoners had de
gemeente in 18e eeuw, toen er meer dan 70 woningen en meerdere boerderijen waren. Tegenwoordig leven er nog ongeveer 20 inwoners. Sinds enkele jaren werkt men aan het langdurige project om het dorp nieuw leven in te blazen, ook door het invoeren van enkele elementen uit het vroegere leven van de mensen hier.

Bardejov
  
De eerste geschriften over Bardejov dateren uit de 13e eeuw. De top van economische ontwikkeling van de stad werd bereikt in de 15e eeuw, toen de stedelingen voornamelijk rijk werden door de productie van laken.. De stad had behalve dichtbij gelegen geneeskrachtige bronnen, ook molens, een brouwerij, een steenbakkerij, slachthuizen en een waag en was daarom een belangrijk handels- en ambachtscentrum. Het langgerekte centrale plein was het belangrijkste deel van de stad. Daar bevinden zich belangrijke gebouwen met een grote architectonische- ,kunsthistorische en culturele waarde. Tot de belangrijkste monumenten behoren de gotische Heilige Egidiuskerk uit de 14e eeuw, het voormalige gemeentehuis uit 1511, waar laatgotische en voegrenaissancistische elementen zijn gecombineerd, de gotische huizen, de Franciscanenkerk, de Grieskatholieke kerk, de stadswallen en een verzameling van voormalige joodse badhuizen, synagogen , woonhuizen en bijbehorende gebouwen.

NATUURMONUMENTEN IN SLOWAKIJE, VOORKOMEND OP DE UNESCO LIJST  
In Slowakije bevinden zich ongeveer 3800 grotten. Voor het grote publiek zijn er 14 toegankelijk. Hiervan liggen 4 grotten in het Slowaakse Karstgebergte (Slovenksý kras) en wel de grotten van Domica, Gombasek, Silická a Jasov. Ook de aragonietengrot van Ochtin en de Dobšina-ijsgrot zijn opgenomen in de lijst van natuurmonumenten zijn van de UNESCO.

De buitengewone kleurenrijkheid en de rijkdom   
aan verschillende vormen van kalkafzetting maakt de Domica grot één van de mooiste van Slowakije. Een groot aandeel in het ontstaan en de vorming van de grot had het onderaardse riviertje Styx, die er drie verdiepingen maakte.

De zeldzame schoonheid van kalkversieringen   
is mogelijk van heel dichtbij te bekijken tijdens de tocht per bootje over het riviertje. Deze is onderdeel van de rondleiding.

In de Gombasek grot   
zijn er behalve stalactieten en stalagmieten ook zgn. brčká - holle buisjes met een dikte van 2 a 3 mm, die plaatselijk een lengte van 3 meter bereiken.

De grot van Jasov
  
heeft een rijke sinterafzetting. Hierin zijn alle soorten van kalkafzetting vertegenwoordigd, zowel in kleur (wit, bruin, grijs, roodbruin), als in vorm (pagodes, stalagmieten, stalactieten, stalagnaten, watervallen, kammen, gordijnen en holle buisjes, verschillende sprekend lijkende dieren en voorwerpen. In de grot is de temperatuur van de lucht tussen de 8,5 en 9,5 °C en de relatieve vochtigheid is 90 tot 98 %, wat ideale omstandigheden zijn voor speleotherapie. Sinds 1995 vinden hier gezondheidsbevorderende verblijven en kuren plaats voor kinderen met astma of allergieën.

De aragonietengrot van Ochtin
  
is een unieke onderaardse verschijning in het Slowaaks Ertsgebergte (Slovenské Rudohorie). De grot is ontdekt in 1954 en voor het publiek toegankelijk gemaakt in 1972. De lengte is 300 meter, waarvan 230 meter toegankelijk is gemaakt. De apartheid zit hem in de totaal andere vorm van kalkafzetting in vergelijking met alle andere grotten in Slowakije. Binnen in de grot is van het witte tot bruine mineraal aragoniet, een kalkafzetting ontstaan, die niet de vorm hebben van stalactieten of stalagmieten, maar die min of meer bloemvormig is. De grot is uniek in Europa, en één van de drie van de grotten van zijn soort in de hele wereld, die voor het publiek geopend zijn..

De Dobšina ijsgrot
  
is al in het jaar 1870 ontdekt en een jaar later voor het publiek toegankelijk gemaakt. In het zelfde jaar werden ook de eerste klimatologische waarnemingen gedaan. In 1887 werd de grot als eerste in Europa voorzien van elektrische verlichting. Tot 1946 was het voor het publiek toegestaan om hier het hele jaar door te schaatsen. In de jaren 50 trainde hier de bekende en succesrijke tsjechoslowaakse kunstschaatser Karol Divín en een regiment militiare hardrijd-schaatsers. De grot heeft een lengte van 1232 m met een hoogteverschil vanaf 112 meter. Voor het publiek is 475 meter toegankelijk gemaakt. De luchttemperatuur varieert in de verijsde Grote Zaal van - 3.8 tot + 0.5 graden Celsius en heeft een relatieve vochtigheid van 75 tot 88 %. De rijke ijsafzetting komt voor in de vorm van vloerijs, ijsvallen, ijsstalagmieten en ijszuilen. De met ijs bedekte oppervlakte bedraagt 9772 m2 en het totale volume van het ijs is 110 132 m3. Het ijs is het dikst in de Grote Zaal, nl. 26.5 meter. De grot in het Spis-Gemer karstgebied is werkelijk uniek
Bron: Website van het Slowaaks verkeersbureau.

Bratislava
  
Danubiana Meulensteen Art Museum,
Cunova, + 421 2 62 52 85 01, 
Wie tegenwoordig een vooraf al gerespecteerde expositie wil maken over een van de Cobrakunstenaars, klopt vroeg of laat aan bij de verzamelaar Gerard Meulensteen. Want zo bijzonder is de collectie die hij in de loop der tijd heeft opgebouwd. Een aantal jaren geleden heeft hij die ondergebracht in een al even bijzonder, schitterend nieuw museum. Het is gebouwd in de vorm van een Romeins galeischip op een schiereiland in de Donau, zo'n vijftien kilometer buiten Bratislava. In het Danubiana Meulensteen Art Museum vindt u uiteraard de beste Appels en Corneilles. Maar ook schilderijen en sculpturen - er is een ruim beeldenpark rond het museum van grootheden als Sam Francis en werk van minder bekende, Slowaakse kunstenaars.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?