ROEMENIň, naar verkeersbureaus  in Europa, naar verkeersbureaus buiten Europa, naar musea. Zie zeker ook "Ontdek RoemeniŽ"

    
Inleiding
RoemeniŽ bestaat voor ongeveer even grote delen uit bergland,  hoogvlakten en laagvlakte. Ondanks de geringe gemiddelde hoogte, 350 m en de relatief lage gebergten vertoont RoemeniŽ een typisch bergachtig karakter met aanzienlijke hoogteverschillen.
De hydrografie wordt sterk bepaald door de Karpaten en de Donau, waarvan het stroomgebied geheel RoemeniŽ omvat. De Donau stroomt aanvankelijk als snel stromende bergrivier in een 150 m breed kloofdal Ė de IJzeren PoortĖ tussen het Banatergebergte en het Balkangebergte. De delta van de Donau ligt bijna geheel op Roemeens territoir. De Donau stroomt over 1075 km op Roemeens grondgebied.
RoemeniŽ heeft een gematigd landklimaat met zeer warme zomers, koude winters, een kort voorjaar en een langere, meestal milde herfst. De neerslag kan in de Karpaten oplopen tot ca. 1400 mm per jaar.

Plantengroei
De voetheuvels vormen een overgangszone tussen twee sterk contrasterende vegetatiegebieden: de dichtbeboste Karpaten en Transsylvaanse Alpen en de steppen van de vlaktes, die echter grotendeels ontgonnen zijn tot akkerland. Bos bedekt meer dan 25% van het Roemeense landoppervlak. De Donau is omzoomd door wilgen en populieren, behalve in de wijde delta, waar rietsoorten wijdverspreid zijn.

Dierenwereld
Deze is een typische fauna van de Balkan: een mengsel van Centraal-, Zuid- en Oost-Europese elementen met vanuit het oosten opdringende Aziatische soorten als bijv. steppeadder, zeearend, gevlekte en steppebunzing e.a. Het grote nationale park in de zuidelijke Karpaten  huisvest o.a. nog gems, bruine beer, lynx, wolf, steenarend en notenkraker. Het grote reservaat in de Donaudelta aan de Zwarte Zee is terecht beroemd door de rijke vogelwereld - pelikanen, aalscholvers, ibis, ooievaars, lepelaar, reigers, eenden, zoals de witkopeend, zeearend, hop, scharrelaar, ijsvogel - , niet alleen wat broedvogels, maar ook wat overwinterende soorten betreft; daarnaast komen hier o.a. beide genoemde bunzingsoorten en de wolf nog voor. De delta is zeer visrijk en omvat ca. 100 soorten, waaronder 6 steurachtigen.

Bevolking, taal en geloof
De bevolking bestaat voor ca. 89% uit Roemenen; voor 8% uit Hongaren Voor 2% uit Romani.
De officiŽle taal is het Roemeens; zie hiervoor Roemeense taal. De talen van deminderheden hebben in hun respectievelijke woongebieden de status van een officiŽle taal.
In 2000 behoorde 85% van het totale aantal gelovigen tot de Roemeens-Orthodoxe Kerk. De met Rome geŁnieerde Grieks-Katholieke Kerk werd op 21 okt. 1948 ontbonden en ingelijfd bij de Orthodoxe Kerk.

Bestuur, handel en verkeer
RoemeniŽ is ingedeeld in 41 districten, waarvan ťťn de hoofdstad omvat, die weer onderverdeeld zijn in gemeenten met uitgebreide bevoegdheden, steden en landsgemeenten. De overheid wijst voor elk district een prefect aan als 
Handel speelt een belangrijke rol in de Roemeense economie. Uitgevoerd worden: chemische en aardolieproducten, machines, kunstmest, grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie en vee. Voornaamste afnemers zijn Duitsland, ItaliŽ, Rusland, Frankrijk en Turkije. Ingevoerd worden: grondstoffen, machines, transportmiddelen en consumptiegoederen. Voornaamste leveranciers zijn Duitsland, ItaliŽ, Frankrijk en Rusland. RoemeniŽ heeft een tekort op de handelsbalans.

Toeristische gegevens
RoemeniŽ is een zeer gevarieerd land. Het Karpatengebergte beslaat ongeveer eenderde van het land. In het plateau van TranssylvaniŽ, dat aan drie kanten door de Karpaten wordt omsloten, bevinden zich nog tal van pittoreske middeleeuwse stadjes.
De Dobrogea, de strook tussen de Donau en de Zwarte Zee, wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met vele wijngaarden. RoemeniŽ is ook bekend om de badplaatsen aan de Zwarte Zee, zoals Mamaia, Eforie en Constinestie.

Bezienswaardige gebouwen
Deze vindt men in Boekarest, Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Curtea de Argeş, Iaşi, Orodea, Ploieşti, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Timişoara, TÓrgovişte en Ulpia Trajanus.
Adamklissi heeft een beroemd Romeins oorlogsmonument. In Tirgu Jiu is veel werk van de beeldhouwer Constatin Brancusi te zien. Suceava is het uitgangspunt voor een rondreis langs de beroemde kerken van Boekovina, zoals die te vinden zijn in de plaatsen Suceviţa, Moldiviţa, Voroneţ, Humor, Arbore, Putna en Agapia. Deze kloosterkerken zijn gebouwd in een gemengd Byzantijns-gotische stijl, versterkt (tegen de Turken) en versierd met goed bewaard gebleven wandschilderingen uit de 16de eeuw, die het gehele in- en exterieur bedekken.
Bezienswaardig zijn de romaanse houten kerken
in o.a. Rădăuţi en Babadag, voorts de oude havenstad Braila, de burcht Prejmer bij Braşov, het centrum van Sibiu en Sighişoara en de houten huizen in de Maramureş. Landschapsschoon is behalve in de Karpaten vooral te vinden in het
Prahovadal en in de Donaudelta, dat beschermd gebied is.
Bekende wintersportplaatsen zijn
o.a. Predeal, Baie Borsa, Sinaia en vooral Poiana Braşov.

Informatie   

Romania Ministry of Tourism - 17, Apolodor Street - 70663 Bucharest 5
Phone : +40 1 - 4100820 - Fax : +40 1 - 4114420.
In BelgiŽ: Place de Brouckere 44-46, Brussels 1000  -  (1) 246209
In Nederland 183 Weterringschans Amsterdam 1017 X.D  -  (20) 6239044

** Uw accommodatie in de RoemeniŽ kunt U goed boeken via Country.RoemeniŽ  Er zijn - hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Boekarest  -   Cluj-Napoca  -  Timişoara  -  Otopeni  -  Braşov  -  Sibiu  -  Oradea  -  Constanţa  -  Poiana Brasov  -  Arad  -  Iaşi  -  Sinaia
Hotels op/nabij Luchthavens in RoemeniŽ

Arad (ARW)
Băneasa (BBU)
Cataloi (TCE)
Giarmata (TSR)
Henri Coandă (OTP)
Iasi (IAS)
Mihail Kogălniceanu (CND)
Oradea (OMR)
Satu Mare (SUJ)
Sibiu (SBZ)
Someşeni (CLJ)
T‚rgu Mureş (TGM)
Hotels in staten/provincies in RoemeniŽ

Internet
Welcome to the Official Website for Travel and Tourism Information about Romania van Romanian National Tourist Office Ė New York
By e-mail: ronto@erols.com 
Transportation: Romania
www.cfr.ro - Romanian Railways
www.tarom.ro - Tarom (airline - domestic and international flights)
Museums and Arts:
www.operanb.ro - National Opera Bucharest
www.sapteseri.ro - Bucharest Shows and Events Listing 
Hiking info & maps:
www.mountainguide.ro - Hiking and Climbing Info and Maps
http://www.bikeromania.de Fiets info
Genealogy Searches:
http://www.genealogienetz.de/reg/ESE/7burg_info.html  
Duitse dorpen in Roemenie http://www.sibiweb.de

Geschikte gidsen zijn: 
Marco Polo, Norbert Lewandowski;
1995; 96 pagina's; ISBN 90 410 1606 6
Het gidsje van Marco Polo heeft een overzichtelijke layout en een handzaam formaat.
Kosmos, Kees Linthorst;
1999; 190 pagina's; ISBN 90 215 3077 5
Kosmos heeft in 1999 een handig gidsje uitgegeven. Achterin een overzicht met openingstijden en bereikbaarheid van bezienswaardigheden. Ook de foto's in het gidsje zijn goed. De beschrijvingen zijn goed en er staat een uitgebreide stadswandeling door Boekarest in.
Dominicus, Jos Versteegen;
1993; 273 pagina's; ISBN 90 257 2492 2
De gids van Dominicus geeft achtergrondinformatie en veel kaartjes. Bovendien staat er ook praktische informatie in, inclusief een Roemeense woordenlijst. Uitgebreide plaatsbeschrijvingen.
Elmar, Bernard van der Berg;
1995; 240 pagina's; ISBN 90 389 0156 9
De gids van Elmar geeft achtergrondinformatie en is apart met zijn themakaartjes (kloosters, vestingkerken, natuurgebieden). Bovendien staan er grote en duidelijke plattegronden in, alsmede een overzichtelijke Roemeense woordenlijst.
Lonely planet Romania & Moldova,
Nicola Williams; 2001; 432 pagina's; ISBN 1864500581
De Lonely Planet gids is de bekendste van alle reisgidsen. Is in het Engels. Van veel steden in RoemeniŽ heeft deze gids plattegrondjes.

** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 110 landen.