NOORWEGEN, naar verkeersbureaus  in Europa, naar verkeersbureaus buiten Europa, naar musea

Maak uw keuze
Noorwegen toeristisch  -   Zuid-Noorwegen  -   Oost-Noorwegen  -  Fjord - Noorwegen   -  Midden-Noorwegen  -   Noord-Noorwegen  -   Finnmark, noordelijkste provincie  -   De Lofoten en de Vesterålen  -   Noors Verkeersbureau Benelux  -   Internet, alfabetisch

** Uw accommodatie in de Noorwegen  kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Noorwegen  Er zijn 322 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Regio's :
Akershus  -  Aust-Agder  -  Buskerud  (Voor meer regio's  18 zie de site
Hotels in populaire steden: Oslo  -  Gardermoen  -  Bergen  -  Trondheim  -  Kristiansand  -  Stavanger  -  Jessheim  -  Tromsø  -  Lillehammer  -  Sandefjord  -  Bodø  -  Hamar
Hotels op / nabij luchthaven: Gardermoen (OSL)   -  Flesland (BGO)  -  Værnes (TRD) (Voor meer luchthavens 12  zie de site)

    
Wat is ‘typisch Noors’?
Contrasten, grootse landschappen, oneindige hoogvlakten, eenzame berggebieden met daartussen levendige en kleurige dorpjes en stadjes. En water, heel veel water. Noorwegen is het land van fjorden, watervallen, gletsjers, meren, rivieren en bergstromen waar je gewoon uit kunt drinken. Er is in totaal 55.000 kilometer kustlijn, alle fjorden, baaien en eilanden meegerekend. Voor afwisseling is in Noorwegen gezorgd - van nature al! Lees hieronder meer over Noorwegen en ontdek de enorme diversiteit aan mogelijkheden die het land biedt, in alle seizoenen.

Noorwegen toeristisch  

Noorwegen is een van de uitgestrektste gebieden van natuurschoon in Europa. Het bekendst is de door fjorden ingesneden westkust, Hardangerfjord, Sognefjord, met vele eilanden zoals het vogeleiland Runde bij Ålesund. In de fjorden monden de rivieren veelal met watervallen uit. Bij Åndalsnes behoort die tot de hoogste van Europa behoren.
Steden
Interessante steden in het fjordengebied zijn Trondheim, met de in oorsprong 11de-eeuwse dom, met in de omgeving het zeer goed bewaard gebleven 18de-eeuwse mijnbouwstadje Røros  met twee musea).
Bergen, Stavanger en Flekkefjord met het schilderachtige Hollenderbyen, Hollandersstad. Aan de zuidoostkust Kristiansand, Risør, kerk met barokinterieur, 18de eeuw, Oslo, met in de omgeving het oude mijnbouwstadje Kongsberg, drie watervallen, twee musea, en Fredrikstad bij de Zweedse grens.

Meren
In het binnenland van Zuid-Noorwegen, met zijn vele meren, ligt het berggebied Jotunheim, tot ruim 2400 m hoog, in het noordoosten begrensd door het idyllische Gudbrandsdal met vele boerderijen uit de 16de en 17de eeuw met rosemaling, volksschilderkunst. Centrum van dit dal is Otta, tevens uitgangspunt voor Jotunheim. Het kenmerkendste hooggebergtetype van Noorwegen is echter de fjell, hoogvlakte, bijv. de Dovrefjell waar men 's zomers kan skieën. Centrum is Dombås.

Gletsjers
Noorwegen telt vele gletsjers, o.a. de Jostedalsgletsjer, de grootste van Europa; uitgangspunt is Flåm, ook bekend als eindpunt van de ‘Flåm-trein’ die vanaf Myrdal zigzaggend de berghelling afrijdt. Voss is centrum van een gebied met ongerepte eeuwenoude dorpen.

Stavkirken
In Zuid-Noorwegen vindt men de meeste stavkirken, o.a. in Borgund, een van de mooiste, 12de eeuw. In Heddal bij Kongsberg is de grootste, uit 1148 en in Lom nabij Otta, 1200, in 1660 verbouwd tot kruiskerk.
Zuid - Noorwegen

REGIO'S van NOORWEGEN
Zuid-Noorwegen    

Wordt gevormd door de provincies Telemark, Oost-Agder en West-Agder, en is gevarieerd en afwisselend. De scherenkust met zijn mooie stranden nodigt met name uit tot watersport. De gemeenschappelijke noemer van alle stadjes langs de zuidkust is dan ook de scheepvaart. Vooral in de tijd van de grote zeilschepen maakte de Noorse zuidkust een bloeiperiode door.
De talrijke herenhuizen in het gebied getuigen van deze periode.
Vlak achter de kust beginnen de bossen en de bergen van het Zuid-Noorse binnenland, ook wel het ‘Rijk van de elanden’ genoemd. Dit gebied heeft dan ook de grootste elandendichtheid ter wereld. Tussen het Setesdal in het westen en het Drangedal in het oosten zijn door de bijzondere geologische omstandigheden bovendien veel verschillende mineralen te vinden. Maar er is meer te zien en te ondernemen in Zuid-Noorwegen. Het zijn met name folkloristische en culturele tradities - zoals bijvoorbeeld volksmuziek en zilversmeedkunst - die een meerwaarde geven aan dit vakantiegebied bij uitstek. De belangrijkste steden in Zuid-Noorwegen zijn Kristiansand, Arendal en Risør.

Oost-Noorwegen  

Bestaat uit de provincies Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Buskerud, Hedmark en Oppland. In het hart van Oost-Noorwegen ligt de hoofdstad Oslo, aan de kop van de Oslofjord, omgeven door groene heuvels en het natuurgebied Oslomarka. Oslo is een springlevende stad met veel vertier op straat, langs de haven, op terrassen, in parken en in winkelstraten.
Oost-Noorwegen draagt op cultuur-historisch gebied een enorme erfenis met zich mee.
Het gebied rond de Oslofjord behoort tot de oudst bewoonde gebieden van Noorwegen. Hier heeft men van oudsher geleefd van de handel en zeevaart, zoals onder meer blijkt uit de vele rotstekeningen die hier zijn teruggevonden. Langs de Oslofjord en de kust in zuidelijke richting zijn ook veel overblijfselen uit de vikingtijd teruggevonden. De belangrijkste vondsten zijn de vikingschepen geweest, onder andere bij Oseberg en Gokstad. Deze zijn tegenwoordig te bezichtigen in het Vikingschepenmuseum in Oslo.
In de dalen van Oost-Noorwegen zijn landbouw, veeteelt, bosbouw en jacht altijd de belangrijkste middelen van bestaan geweest. Men heeft er altijd veel waarde gehecht aan tradities zoals volksmuziek en volksdansen, maar ook de volksschilderkunst "rosemaling" is er tot cultureel erfgoed verheven. Aan de volksarchitectuur wordt ruim aandacht besteed in de vele openluchtmusea in Oost-Noorwegen, bijvoorbeeld in Oslo, Lillehammer en Fagernes. De belangrijkste steden in Oost-Noorwegen zijn Oslo, Hamar en Lillehammer.

Fjord - Noorwegen  

Bijna nergens anders ter wereld zijn zulke imposante fjordenkusten te vinden als in West-Noorwegen. De diverse ijstijden hebben ervoor gezorgd dat Noorwegen dit unieke stuk natuur heeft verkregen. Gletsjerarmen hebben in vroeger tijden diepe inhammen in het kustgebergte uitgeslepen, met als resultaat dat ze vandaag de dag tot wel 200 kilometer ver landinwaarts reiken. De bekendste fjord is de Geirangerfjord. Deze is ingeklemd door steile bergwanden die tot 1000 meter hoogte reiken.

Ook de Nordfjord, de weidse Hardangerfjord en de Lysefjord met zijn befaamde 600 meter hoge rots "Prekestolen" zijn sprekende voorbeelden van het Noorse fjordenlandschap.
Het hooggebergte is een tweede aantrekkelijk kenmerk van dit gebied. Met een aantal toppen hoger dan 2000 meter, waaronder de in Jotunheimen gelegen Galdhoppigen (2469 meter) als hoogste bergtop van Scandinavië, is het Noorse berggebied een must voor de liefhebber van bergwandelen, bergsport en natuurschoon. Het gebied Jostedalsbreen kent bovendien een aantal grote en bereikbare gletsjers, zoals de Briksdalgletsjer en de Nigardsgletsjer. Maar Fjord-Noorwegen bestaat uit meer dan bergen, fjorden en ongerepte natuur. De kustcultuur weerspiegelt zich in de kunst van het botenbouwen en in de geschiedenis van de handelsplaatsjes en vissersdorpjes.
En in de Noorse bouwkunst zijn de houten staafkerken een bijzonder fenomeen.
De staafkerk van Urnes staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, evenals de oude koophuizen ('Bryggen') in Bergen. In cultureel opzicht is deze stad het belangrijkste knooppunt in het West-Noorse fjordengebied. De belangrijkste plaatsen van Fjord-Noorwegen zijn Bergen, Stavanger en Ålesund. De volgende provincies maken deel uit van Fjord-Noorwegen: Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal.

Midden-Noorwegen
  

Begint vanuit het zuiden ruwweg gezien in de streek waar zich twee van de bekendste Noorse nationale parken bevinden, te weten Rondane en Dovre. Rondane is een middelhoog gebergte dat bekend staat om zijn buitengewoon goede wandelmogelijkheden, terwijl Dovre de enige streek in Noorwegen is waar muskusossen te bewonderen zijn. Verder oostwaarts ligt Røros, een prachtig bewaard gebleven mijnstadje dat voorkomt op de UNESCO-lijst van culturele erfgoederen.
Het cultureel en economisch centrum van deze streek is de oude pelgrimsstad Trondheim met zijn imposante, middeleeuwse Nidaros-kathedraal.
Al vroeg in de Middeleeuwen begonnen de inwoners het land te cultiveren en het vruchtbare gebied rond de Trondheimfjord werd de 'graanschuur' van Noorwegen genoemd. Ook nu nog zijn in deze regio de meest vruchtbare gebieden van het land te vinden. Uitgestrekte akkers worden er doorsneden met snelstromende, visrijke rivieren. Langs de gevarieerde kust met fjorden, scheren en eilanden liggen overal idyllische vissersdorpjes, vuurtorens en haventjes. Het bergachtige en waterrijke binnenland van Midden-Noorwegen is niet erg toeristisch, maar leent zich buitengewoon goed voor bijvoorbeeld een visvakantie, of om te kanoën en te raften. Verder is hanggliden er populair, kunnen grottentochten worden ondernomen en staat de streek bekend bij geologen. De provincies van Midden-Noorwegen zijn Sør-Trøndelag en Nord-Trøndelag met als belangrijkste steden Trondheim, Røros en Namsos.

Noord-Noorwegen
  

Is onderverdeeld in de provincies Nordland, Troms en Finnmark. Het grootste deel van dit dunbevolkte gebied ligt boven de poolcirkel. Kenmerkend zijn de uitgestrektheid van de ‘vidda’ (toendra), de Noordkaap en het gebied van de Samen met hun rendierkudden. Verder valt het extreme contrast op tussen zomer en winter.
Tijdens de winterse 'donkere periode' baadt het land wekenlang in een schemerig blauw licht.
Boven het met sneeuw bedekte landschap kan dan een fascinerend kleurenspel ontstaan. Nauwelijks vier maanden later heerst de middernachtzon met zijn lichte zomernachten. Het weer en het licht veranderen voortdurend in het noorden. Je weet zelden wat de dag zal brengen. Ook het landschap is gevarieerd. Ronde heuvels, spitse bergtoppen en uitgestrekte plateaus. Daartussen rivieren en watervallen, vredige dalen, grote bossen en eindeloze vlakten. Fjorden dringen diep het land binnen. De warme golfstroom zorgt voor ijsvrije havens, zelfs in de wintertijd, waar anders alleen maar toendra's en permafrost-gebieden zouden zijn geweest.
Voor de hele Noord-Noorse kust ligt een machtig eilandenrijk, met de Lofoten en de Vesterålen als de meest aansprekende eilandengroepen.
Deze verstilde, bergachtige eilanden worden vaak met recht de mooiste van Noorwegen genoemd. De opvallend moderne en levendige studentenstad Tromsø (provincie Troms) staat, naast zijn ijskathedraal en Poolmuseum, vooral bekend als 'The Gateway to the Arctic', mede door de vele Noordpoolexpedities die er vanuit deze stad zijn begonnen. De belangrijkste steden van Noord-Noorwegen zijn Bodø, Tromsø en Hammerfest.

Finnmark noordelijkste provincie  

Is zeer boeiend.Het is Noorwegens noordelijkste provincie, het land van Lappen, rendieren en middernachtzon, o.m. te zien vanaf de Noordkaap. Vanuit Tromsø kan men per boot Svalbard, Spitsbergen, bezoeken. O.a. in de omgeving van Alta, volkenkundig museum, vindt men rotstekeningen en opgravingen van nederzettingen uit de steentijd. Karasjok, museum,  is een typisch Lappendorp. Meer naar het zuiden ligt Rana, Lappenmuseum, met in de omgeving gletsjergebieden en de kristalgrot Grønli met onderaardse waterval.
Van de Noorse openluchtmusea is dat van Lillehammer het bekendst.

De Lofoten en de Vesterålen  

Behoren tot de mooiste landschappen van Europa. de rust, de visserijcultuur en de natuur zijn indruk wekkend. De wegen zijn prima en de route is mooi. Je kunt er op walvissafari. Er zijn aardige musea en het beleven van de middernachtzon is een verrassing. De beste reistijd is juni t/m september. de afstand via Denemarken en zweden is 2600 km. U kunt ook vliegen naar Bodo en daar een auto huren. Het huren van een traditionele vissershut, rorbuer, wordt aanbevolen.
Bron o.a.: De website van het Noors verkeersbureau Benelux

Voor België en NL  

Noors Verkeersbureau Benelux
Postbus 101, 2460 AC Ter Aar, tel. 0900.899 11 70. Fax 0172.53 70 74  
E-mail: holland@invanor.no  Website: http://www.visitnorway.com/

Informatie 
*
Goede brochure is Noorwegen - Feiten en informatie,  Nl. Is de officiële Noorwegen catalogus. Er zit een coupon in waarmee u 7 verschillende brochures kunt aanvragen. Kan ook via hun site overigens.

Internet, alfabetisch   
Ambassade, Nederlandse in Oslo http://www.netherlands-embassy.no/
Bekende Noren www.mnc.net/norway
Bergen, stad Bergen
www.sund.kommune.no Touristinformation Office in Bergen
Diversen www.gonorway.no ,Algemeen
www.gulesider.no ,Gouden Gids
www.norway.org ,Algemeen
Flåmsbana, The Flåm Railway Flaamsbana.no/eng/  en www.visitFlam.com One of the world's most stunning tailway journeys!
Koninklijke Familie www.kongehuset.no
Kranten www.aftenposten.no, Engelse en Noorse taal
Luchthavens www.osl.no, Gardermoen
Steden met Musea 
Lillehammer: Lillehammer Art Museum
The permanent collection comprises Norwegian visual art from the 1830s up until today. The museum also holds temporary exhibitions of Norwegian and international art.  Munch Museum   /   Vigeland-museet   |  Elverum:  http://www.skogmus.no/  
Muziek www.mic.no
Nobelprijs

www.nobel.no

Sami www.samediggi.no
Steden Ålesund  -  Alta  -   Bergen  -  Bergen  -  Bodø  -  Haugesund    Lillehammer   -  Oslo   -   Trondheim 
Verkeersbureaus in Europa en daarbuiten Verkeersbureaus
Vervoer in Noorwegen
www.nsb.no, Noorse Spoorwegmaatschappij
www.flytoget.no, trein Gardermoen-Oslo
Vikingen www.viking.no
Weg van avontuur www.eventyrveien.com
NOORWEGEN  de  gebieden van zuid naar noord.
Zuid - Noorwegen    
met Sørlandet en Telemark
* ww.sirdalsferie.com vissen in Sirdal
* ww.farsund.kommune.no Farsund gelegen aan zandstranden
Oost - Noorwegen    
met Oslo, Halden, Sarpsborg en  Frederikstad / nationale parken Dovrefjell, Rondane en Jotunheimen / Lillehammer en Gudbrandsdal / natuurgebied Trysil
* www.visitsarpsborg.no met waterval en Fylkesmuseum
* www.eventyrveien.com om uw vakantie te plannen
* www.hadeland-glassverk.no veelzijdige glasblazerij
* ww.lillehammerturist.no Lillehammer / Gudbrandsdal,  een dal met duizend mogelijkheden
* www.maihaugen.no Maihaugen is een groot en modern museum in Lillehammer. Vooral het binnen museum met al zijn ambachten is grandioos!
* www.lillehammerartmuseum.com belangrijkste kunstmuseum van Noorwegen
* www.trysil.com Trysil met de mooiste bos- en wildernisgebieden in de omgeving
Fjord - Noorwegen   
met de provincies Møre og Romsdal, de noordelijkste, Sogn og Fjordane, Hordaland met hoogvlakte Hardangervidda en Rogaland de zuidelijkste.
* www.visitBergen.com Bergen internationale stad met lange historie en rijke tradities.
* www.visitalesund.com Ålesund aan de monding van de Geirangerfjord
* www.hardangerfjord.com Hardanger Fjord. Met de gemeenten: Eidfjord, Granvin, Jondal, Kvam, Odda ,  Ullensvang and Ulvik à trough four seasons of beauty.
* www.sognefjorden.no Sognefjord (204 km) ligt in het hart van Fjord Norway.
* www.visitlom.com  Lom met zijn traditionele bouwwijzen
* www.nordfjord.no Stryn & Nordfjord, ligt onder Ålesund
Midden - Noorwegen   
* www.trondheim.com Trondheim een van de mooiste steden met Nidaros Domkerk en Erkebispegården
* www.ringve.com Ringve Museum, Noors nationaal museum voor muziek
* www.pirbadet.no
Noord - Noorwegen    
met de provincies Finnmark, Troms en Nordland
* www.alta.kommune.no stad Alta
* www.visithelgeland.com bestemming Helgeland en Mosjøen
* www.luftfart.museum.no Luchtvaartmuseum in Bodø,  33 km er vandaan bent u bij "Saltstraumen" de sterkste maalstroom van de wereld
* www.orca-tysfjord.no uitvalbasis voor zwaardwalvissafari, zie ook www.tysfjord-turistsenter.no
* www.lofoten-tourist.no, geeft alle basis informatie voor de Lofoten, ook  www.lofoten-info.no in Svolvaer
* www.lofotmuseet.no opgebouwd rond een landgoed
* www.lofoten-info.no/stockfish.htm Stokvismuseum in Lofoten
* www.nofi.museum.no Noors Visserijmuseum in Melbu
* www.andoy.net  eiland Andøya met moerassen en bergtoppen. Hier zijn musea en kunt u zeehonden en vogels gadeslaan

** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 110 landen.