BOEDAPEST Hoofdstad van Hongarije

    
Ligt aan weerszijden van de Donau.
De stad is in 1872 gevormd uit de samenvoeging van Boeda, gelegen op de hoge westelijke oever van de Donau, Pest gelegen op de lagere oever van de Donau en het plaatsje Boeda. In Boedapest is het belangrijkste industriecentrum van het land: metaalindustrie, olieraffinaderijen, papier-, machine-, chemische-, voedingsmiddelen- en textielindustrie. Het is ook het belangrijkste commerciële centrum. Verder is Boedapest regeringscentrum en onderwijs en cultureel centrum bij uitstek.

Boeda en Pest met elk een klein middeleeuws centrum zijn door zes bruggen en twee spoorbruggen met elkaar verbonden.
De oudste brug is de Szeehenyi-Lanchid, de Kettingbrug. Deze brug is 380 m lang en 157 m breed en steunt op pijlers die op antieke triomfbogen lijken. Stenen leeuwen zorgen aan weerszijden voor "bewaking". De Elisabethbrug, Erzsebet, heeft zware dikke kabels en wordt de mooiste genoemd. De Szabadsag of Vrijheidsbrug is 331 m lang. De Petofi brug verbindt de boulevards van Buda met die van Pest. Het is goed om de bruggen op een plattegrond op te zoeken om zo enigszins z'n plaats te kunnen bepalen. Eind tweede wereldoorlog en in 1956 werd de stad zwaar beschadigd. De historische gebouwen zijn zo goed mogelijk hersteld.

** Budapest, info. Toeristenbureau in Boedapest
** Uw accommodatie in Boedapest kunt U goed boeken via Booking.Boedapest.  Er zijn 227  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden in de omgeving:
Budaörs 10.4 km  -  Budakeszi 11.4 km  -  Törökbálint 14.5 km  -  Szigetszentmiklós 16.9 km  -  Szentendre 18.6 km   -  Vecsés 18.7 km  -  Páty 18.9 km  -  Szigetmonostor 20.6 km  -  Gödöllő 24.0 km   -  Etyek 25.6 km  -  Zsámbék 28.1 km  -  Visegrád 32.4 km
Hotels op / nabij populaire luchthaven: Ferihegy (BUD) 14.7 km

Buda en Pest
Op de plattegrond is te zien dat er in Buda en in Pest ringwegen om de binnenstad lopen. Van Margaretha brug kan men om de heuvel, waar de burchtwijk op ligt, heen naar de Elizabeth brug. Halverwege kan men naar de Lanchid brug. Vanaf de Elisabeth brug loopt een weg om de Gellert heuvel. Vanaf deze heuvel heeft men een mooi uitzicht op de Donau en de stad. Aan de kant van Pest kan men vanaf de Lanchid of Kettingbrug met een boog naar de Vrijheidsbrug of Szabadsag hid. Hierbinnen kan men zich het beste te voet verplaatsen.
Er zijn winkelstraten" pleinen, restaurants en koffiehuizen met terrassen.
Om deze kleine ring ligt een grote. Deze loopt van de Margaretha-brug naar de Petofibrug. Buiten deze grote ring  ligt het Hosok tere of Heldenplein, Varosliget of Stadspark en Margit sziget of Margaretha-eiland. Boulevards beginnend bij de bruggen kruisen de ringwegen en lopen naar buitenwijken of uitvalswegen. De bekendste boulevards zijn Joszef Atilla (beginnend bij de Kettingbrug) die overgaat in de Nepkoztarsasag en de Szabad Satto (beginnend bij de Elsabethbrug) die overgaat in de Kossuth Lajos utea.

De burchtwijk Varhegy.
De heuvel waar de wijk opligt is 50 m hoog. In de middeleeuwen was er in deze heuvel al een kilometers lang uitgebreid net van gangen en tunnels. De wijk heeft fraaie straatjes en woningen met mooie uithangborden, erkers. bijzondere gevelstenen en overblijfselen uit de middeleeuwen. We beginnen onze wandeling op het Szent-Gyorgy ter, Heilige Georgeplein.
Het grote gele gebouw aan de Donaukant is het Burchttheater. In de middeleeuwen is het gebouwd als een klooster van de Franciscanen.
Tijdens de turkse bezetting was het een paleis van de Pasha.
Nu een theater. In 1800 heeft hier Beethoven zijn Sonate voor Piano en Hoorn gespeeld. We lopen nu parallel aan de Donau ri. stad en komen op het Disz ter, Paradeplein. Men hield hier optochten, markten en parades. In het midden staat het Militaire Herdenkingsteken, opgericht als herdenking aan de vrijheidsoorlog. Doorlopend tot aan het monument komen we bij het begin van de burchtwijk en de stad Boeda. Er lopen twee straten omhoog die zich in vieren splitsen en aan de andere kant van de heuvel weer samen komen.
Wij gaan rechts de Tarnokstraat in ri. Szentharomsag ter, Drievuldigheidsplein.
In de verte zien we de toren van de Mattthiaskerk. Dit was in de middeleeuwen de drukste straat. Op nr. 14 staat het oudste huis van de burcht. De kelder en het onderste gedeelte zijn uit de 14e eeuw. Op nr. 16 was de apotheek De Gouden Adelaar, nu museum. Op het plein staat het Drievuldigheid monument, opgericht omdat men een pestepidemie overleefd had.
Met de bouw van het huidige stadhuis is men in de 17e eeuw begonnen. Op de hoek een standbeeld van Pallas Athene, beschermgodin van de steden met het stadswapen in de hand.
Aan de andere kant van het plein staat de Matthiaskerk.
Het was de eerste kerk op de heuvel en gebouwd in de 13e eeuw. In de 19e eeuw is de kerk in neo-gotische stijl gerestaureerd. De noordelijke "Bela"toren en hoofdingang zijn uit de 13e eeuw. De zuidelijke toren is gotisch. De zuidwestelijke Mariapoort is uit de 14e eeuw. Binnen zijn de muren bedekt met fresco's. Er zijn bijbelse scčnes en gebeurtenissen uit de Hongaarse geschiedenis te zien. In de ramen zien we beelden uit het leven van de H. Margriet, H. Elizabeth en de H. Maria. Onder de kerk is een  museum met middeleeuwse en moderne kerkelijke gebruiksvoorwerpen en relikwieën.
Vanaf het Vissers-bastion met zijn imposante trappen en wandelpaden,
heeft men een mooi uitzicht over Pest: Parlementsgebouw, Basiliek, bruggen en de promenade langs de Donau , de Duna-korzo.

Tussen Matthiaskerk en Vissersbastion staat het ruiterstandbeeld van de H. Stefan stichter van Hongarije,
koning van 1001-1038. Langs het Vissers-bastion lopend komt men bij het Hilton hotel, gebouwd op de ruines van de Dominicaanse Nikolaaskerk. Schip en apsis zijn nog duidelijk te zien. Hotel is aangepast aan de ruines die hier stonden. Omlopend zien we de voorgevel van het 18e eeuwse jezuďetenklooster.

We gaan nu de Tancsis Mihaly utca in.
Op nr. 1 staat een barok paleis, waar monumentenzorg gevestigd is. In het barokke Erdody-paleis op nr. 7 verbleef Beethoven meerdere malen. Aan het eind van de straat staat de Weense poort uit de  14e eeuw, herbouwd in 1936.

Aan het Papisztran ter staat de Maria Magdalenakerk,
waar de toren van is gerestaureerd. Vanaf de toren heeft men een mooi uitzicht over de Burchtwijk. Aan de andere kant van het plein staat het Oorlogshistorisch Museum.

Naast de toren lopen we de Uriutca in, een lange straat met mooie monumenten en gebouwen.
Let op nr. 37. Rechts van de binnenhof zien we twee verdiepingen van een woontoren. Nr. 31  heeft een gevel met gotische ramen. Een klein straat links voert naar de Orszaghaz utca. Kijk bij nr. 2 op het binnenplein. Hier zijn ruines uit de middeleeuwen bewaard gebleven.   Ramen van de vertrekken kijken uit op het binnenplein. De huizen hebben zitkabines. Onder elk huis zijn een of meer kelderverdiepingen. In de natuurlijke grotten hebben de mensen bronnen geboord. Vroeger zei men dat er twee Boeda’s waren, een boven en een onder de grond.

In de Szentharomsag utca is een gezellige confiserie, de Ruswurm.
Aan het eind links hebben we een mooi uitzicht op de bergen van Boeda. We zijn nu weer op het Paradeplein en verder op op het Georgeplein.In het zuidelijke deel van de Burchtheuvel liggen het Koninklijke Paleizen de stadsmuren.
Vanaf het Paradeplein loopt men langs het parkeerterrein. Dan over de binnenplaats en door de hal van het Stedelijk Museum. We komen dan op het uitkijkterras met de Stefanstoren  vanwaar we een goed uitzicht over de stad hebben. De kleine toren naast het terras is de Kolftoren. De weergang boven op het verdedigingbastion, Rondella, is geheel hersteld.

Aan de noordelijke kant staat de grootste bibliotheek van Hongarije.
Over de binnenplaats lopend komen we bij de Mattiasfontein. 'Loop nu langs de fontein door een tunneltje naar de Donauzijde. Op het terras staat een standbeeld van Eugenius, die Hongarije van de Turken heeft bevrijd. Door de smeed- ijzeren poort lopend komt men weer op het H. Georgeplein. Achter ons is de hoofdingang van de Nationale Galerij met de grootste verzameling van Hongaarse kunst.

Binnenstad
Deze ligt daar waar in de middeleeuwen Pest heeft gelegen. Huizen, kerken en de stadsmuren van het dorp dat hier in de 10e eeuw gelegen heeft is opgebouwd van de stenen van de hier ooit gelegen Romeinse vesting. In de 19e eeuw is de stad Pest ontstaan. Door het afbreken van de stadsmuren verdween de grens tussen het oude gedeelte en de nieuwe wijken.
Binnen een aantal jaren was de Binnenstad geheel gewijzigd.

-15 Maartplein, ligt lager dan de omgeving, de bewoners noemen het de kuil.

-Kerk van de Binnenstad, mooiste kerk van Boedapest. Aan de hand van de verschillende bouwstijlen is de woelige geschiedenis van de stad te volgen.

-Bevrijdingsplein, een van de mooiste pleinen van de stad.

-Franciskanenkerk, gebouwd in barokstijl.

-Voor de kerk staat de fontein van de Nereiden, hier begint de lange hoofdweg met winkels.

-Via een tunnel langs de fontein komt men in de Vaci tftca, de belangrijkste wandel- en winkelstraat van de stad.  Let op nr 20. hotel Taverna. nr 16 het warenhuis Fontana. nr 9 de bloemenwinkel Philantelia en nr Ila het Thonet huis. De straat komt uit op het Vorosmartyplein met het beroemde cafe Gerbeaud.

SZENTENDRE
Ligt tussen de omringende bergen en de Donau, 20 km van Boedapest. Serviërs hebben zich hier gevestigd toen ze voor de oprukkende Turken moesten vluchten. De Servische kerkelijke kunst geeft een beeld van eeuwen Slavische kunst. Er zijn veel kerken en musea. In het Margit Kovacs museum is veel keramiek te zien. Er voor ligt de  Blagovestenska, Maria-Verkondiging, kerk met een ikonostase in rococostijl.
De Belgrad dom
is de mooiste Servische kerk. Heeft een mooi rococoportaal en een ikonostase van houtsnijwerk.
Openluchtmuseum de Skanzen ,
noordwestelijk 3 km uit het centrum van het stadje gelegen, met veel volkskunst en oude woonhuizen en boerderijen, is een bezoek zeker waard. In ieder geval is het er prettig wandelen. Behalve op ma. geopend van 9- 17 uur.

VISEGRAD
Een van de drukst bezochte plaatsen op de rechteroever van de Donau. Ligt 22 km van Szentendre. Men vindt er archeologische resten van het paleis, de Waterburcht, van de legendarische vorst Matthias. Wandelend over de binnenplaatsen en door zalen en terrassen krijgt men een indruk van de Renaissance pracht en praal van eeuwen geleden. De verdedigingswerken zijn er uniek. Open, behalve op ma. van 9-17 uur.
De Panoramaweg,
de Matyas Kiraly ut, 7 km lang, leidt naar de burcht. Bezoek onderweg hotel Silvanus. Vanaf het terras heeft men een prachtig uitzicht op de Donaubocht.

ESZTERGOM
In deze stad ligt de grootste dom van het land, gebouwd in de 19e eeuw. De 72m hoge koepel wordt gedragen door 24 zuilen.
Tussen de burchtheuvel en de Donau
ligt de oudste wijk van Esztergom. Men ziet er nog een middeleeuwse stadsmuur. Bij de Donau ligt de parochiekerk.
In de Berenyi Szigmond utca 2
bevindt zich het Kereszteny Muzeum. (Christelijk Museum) met veel kustschatten. Open, behalve op ma., van 10-17 uur.
Opvallendste plein is Szechenyiter.
Men vindt er het raadhuis en barokke huizen.

VELENCEMEER
Ligt 40 km ten zuiden van Boedapest.
Heuvels rond het meer bestaan uit graniet. Water temperatuur is boven de 20 C..Het in het water opgeloste zout heeft een geneeskrachtige werking. Zuidelijk ligt een vogelreservaat. In het meer zelf zijn enorme vogeleilanden. Rondzwervend in een bootje kan men een indruk krijgen van de rijkdom van de dierenwereld.

** Uw accommodatie in Hongarije kunt U goed boeken via Booking.Hongarije. Er zijn 507 hotels online boekbaar.
** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 110 landen.