ESTLAND, naar verkeersbureaus  in Europa, naar verkeersbureaus buiten Europa, naar musea

    
De meeste Esten leven in de grotere steden.
Het dicht beboste platteland is schaars bevolkt. Estland is zuinig op die natuurrijkdom. Er is een groot aantal nationale parken en er wordt veel geld geïnvesteerd om die natuurgebieden in stand te houden. In de steden wordt hard gewerkt om vijftig jaar verwaarlozing weg te poetsen. De oude centra van Tallinn en andere grotere plaatsen zijn soms prachtig gerenoveerd, met mondaine winkels en restaurants. Hier lopen toeristen zich te vergapen aan de rijkdom en grandeur uit het verleden. Dit in schril contrast met de buiten het centrum gelegen volkswijken, waar langs de meestal onverharde straten grauwe en armoedige flats en woonhuizen staan.
Herinneringen aan vijftig bezettingsjaren:
eerst vijf jaar Duitse overheersing, gevolgd door vijfenveertig Russische jaren. Ook op het platteland staan her en der verlaten, grauwe herinneringen in de vorm van afgetakelde bushokjes, vervallen fabrieken en boerderijen en zo nu en dan zo'n typisch betonnen monument uit het communistische verleden. De hoofdroutes zijn goede asfaltwegen met volop bewegwijzering; zijwegen zijn meestal onverhard en zonder bordjes. Dáár ben je op de landkaart aangewezen.

Sympathieke bevolking
Esten zijn extrovert, optimistisch en behulpzaam. Een prettig soort mensen. De meeste westerlingen zullen zich hier snel thuis voelen. Nagenoeg alle bewoners van Estland spreken goed Engels. Je merkt niets van enige argwaan tegen het 'westerse kapitalisme'. Waarschijnlijk dankzij de oude relaties met Finland.
Bekende toeristenoorden
(waarover bij de VVVs volop informatie te vinden is) zijn natuurlijk Tallinn (met de prachtige, gedeeltelijk ommuurde oude binnenstad). het vlakbij gelegen openluchtmuseum Rocca al Mare en het nostalgische kustplaatsje Haapsalu.
Verder het prachtige eiland Vormsi en niet te vergeten het oude Pärnu met een twee kilometer lang, wit zandstrand.
In al die plaatsen zijn uitstekende toeristenbureaus waar je met Engels en Duits terecht kunt. Nog wel interessanter is het om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Daarvoor is dit een bij uitstek geschikt land. Rijd eens naar zo'n vlek op de kaart, waar de meeste toeristen plankgas aan voorbij scheuren. En ontdek dat onbekende kasteel, dat fantastische stukje natuur of dat unieke dorpje waar de tijd werkelijk vijftig jaar heeft stilgestaan...

Estland, de noordelijkste van de nieuwe lidstaten

Toch ligt die 'afgelegen' positie amper noordelijker dan Stockholm en altijd nog zuidelijker dan Helsinki. Estland heeft een strategische positie: ingeklemd tussen Letland, Rusland, Zweden en Finland vormt Estland het kruispunt van de Baltische Staten.
Geschiedenis:
In 1918 verklaart Estland zichzelf tot onafhankelijke staat. Die status houdt het land tot 1940, wanneer Estland wordt geannexeerd door de Sovjet-Unie. Van 1941 tot 1944 wordt Estland bezet door de Duitsers, eind 1944 door het Rode Leger. In 1991 wordt Estland zelfstandig, na een vreedzame breuk met de Sovjet-Unie.
Geografie:
Estland is een voornamelijk vlak staatje met rafelige kustlijn. Voor de kust liggen 1500 eilanden, het grootste eiland heet Saaremaa. Het land telt 1400 meren, waaronder Peipus, het qua grootte vierde meer van Europa. In enkele uitgestrekte natuurparken komen beren, wolven, lynxen en honderden vogelsoorten voor.
Taal:
Naast het Ests spreken veel mensen Russisch. Ests lijkt, net als Fins, in geen enkel opzicht op de Indo-Europese talen. Ook Engels wordt inmiddels vrij algemeen gesproken.
Hoofdstad
:
Tallinn, half miljoen inwoners, afstand van Utrecht: 1910 km
Inwoneraantal: 1,5 miljoen.
Oppervlakte:
45.200 km2  (iets groter dan Nederland).
Bevolking:
Esten (65%), Russen en Oekraïners.
Religie:
Evangelisch-Luthers en Orthodox-Russisch.
Klimaat:
Warme zomers, redelijk strenge winters. Juli is de heetste maand, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 20° C, januari is de koudste maand met -2° C. Verkeer: Het wegennetwerk is buiten de hoofdwegen over het algemeen slecht. Buiten de steden zijn geen snelwegen, alle wegen zijn tweebaans. De wegen op het platteland zijn onverlicht, kuilen komen regelmatig voor en meestal is er geen vluchtstrook. Benzinestations zijn zeldzaam en ook de bewegwijzering is slecht: een goede wegenkaart is een must. Wel zijn de hoofdwegen geasfalteerd en zeer rustig.

Toeristische hoogtepunten:

* Tallin:
Deze aan een baai gelegen Hanzestad geldt als de mooiste hoofdstad van de Baltische Staten. De Oude Stad is nauwelijks veranderd sinds de Middeleeuwen.
* Op Saaremaa,
het grootste eiland, vind je het landelijke Estland: vrijwel onaangetast door de sovjetperiode.
* Nationaal Park Lahemaa:
een ruige kustlijn van baaien en schiereilanden, in het achterland uitgestrekte bossen met watervallen en rivieren.
* Peipus Meer:
het vierde grootste meer van Europa heeft zandstranden, duinen en de eeuwenoude Russische vissersgemeenschap Lohusuu.
Bron: KCK 1, januari 2004. Tekst: Joris van Drooge

Tallin
(Estisch: Tallinn), hoofdstad van Estland, aan de Finse Golf, met 495 000 inw.
De industrie omvat scheepswerven, machine-, graafwerktuigen-, kabel-, radio-, hout-, laken-, leer- en elektrotechnische industrie. De haven is een belangrijke thuishaven voor de grote visserij. Vracht- en personenvaart o.a. op Finland. Spoorwegknooppunt; vliegveld. Tallin is zetel van de Estische Academie van Wetenschappen en bezit diverse hogescholen.

De gave binnenstad, beheerst door een 14de-eeuws kasteel,
bezit nog zestien torens van de stadsversterking (14de–16de eeuw) en voorts een aantal gotische bouwwerken (o.a. een 13de-eeuwse dom en de oorspr. eveneens 13de-eeuwse Olafkerk). Het raadhuis (tweede helft 13de eeuw) heeft een achthoekige traptoren uit 1639. Uit de 15de eeuw dateert o.m. het Gildehuis. Het voormalige slot Kadrjorg is een barok gebouw uit 1718–1723. De belangrijkste musea zijn het openluchtmuseum, het kunsthistorisch museum (1919), het stadsmuseum (1937) en het Estisch historisch museum (1864). Concertgebouw en congrescomplex.

Tallin, is een belangrijke Oostzeehaven
met een grote visindustrie en een marinebasis, die haar historische ontwikkeling weerspiegelen. De stad heeft drie afzonderlijke delen. Op deze afbeelding staat het middeleeuwse gedeelte, gebouwd tussen de 14de en de 16de eeuw.M. Bertinetti/Photo Researchers, Inc.
Internet

Officiële toeristische website: http://www.visitestonia.com/en/ 

Estonia offers variety and unique experience for foreign visitors. Tallinn: the Medieval Capital Estonia | The Romantic West Coast | South Estonia: Forests and Folklore | North Estonia : Where Two Cultures Meet.
Send your questions to: info@visitestonia.com

Estonian Tourist Board:
Roosikrantsi 11, Tallinn 10119 - Estonia  -  ph. +372 627 9770 - fax +372 627 9777   -  E-mail tourism@eas.ee  

** Uw accommodatie in Estland kunt U goed boeken via Booking.Estland. Er zijn 139 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Tallinn  -  Tartu  -  Pärnu  -  Kuressaare  -  Rakvere  -  Haapsalu  -  Narva  -  Narva-Jõesuu  -  Võru  -  Otepää  -  Laulasmaa  -  Maardu
Hotels op/nabij luchthavens: Kuressaare (URE)  -  Ülemiste (TLL)
Hotels op Eilanden: Muhu  -  Saaremaa
Hotels in Regio's: Golf van Riga  -  Lake Pskov
Hotels in staten/provincies

Harju
Ida-Viru
Jarva
Jogeva
Laane
Laane Viru
Parnu
Tartu
Valgamaa
Viljandimaa
Võrumaa

** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 110 landen.
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?