DENEMARKEN, naar verkeersbureaus  in Europa  /  naar verkeersbureaus buiten Europa, naar musea
 
    
visitdenmark - Art and CultureDe toerist treft er een lieflijk landschap, vooral op het ‘tuineiland’ Funen, brede stranden en in Noord-Jutland een prachtig landschap van zandgronden met vele meren. Er zijn veel schilderachtige dorpen met verzorgde huizen en een dorpskerk. Meer dan aan de officiële architectuur kan men aan de in totaal 2000 Deense dorpskerken de geschiedenis van het land aflezen. Ten slotte biedt Denemarken de toerist één grote stad, maar dan wel een bijzonder stad: Kopenhagen, op Seeland, uitgaanscentrum met een schat aan bouwkunst en een aantal goede musea. Interessant zijn de romaanse kerken van graniet in het oosten van Midden-Jutland, bestaande uit een schip en een koor en voorzien van een aparte mannen- en vrouweningang. De ornamentiek van deze oudste kerken van het land, alle daterend uit 1150–1200, is schaars, maar vol zeggingskracht, met motieven ontleend aan de Physiologus (vooral veel leeuwen).

Nederland
Visitdenmark.Holland  - Postbus 266  - 2300 AG Leiden  -  Tel. 071-5211544 (bereikbaar ma-wo-vr van 09.30 tot 12.00 uur) Fax. 071-5211794  -  Contact: E-mail: denemarken@visitdenmark.com
Voor België: Deense Ambassade
Rue d' Arlon 73 - B-1040 Brussel - Tel. +32 (0)2 233 09 23  - (ma-vr 10.00-12.00 uur)
Adresgegevens Luxemburg: Deense Ambassade 4, Rue des Girondins - L-1626 Luxemburg

** Uw accommodatie in Denemarken kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Denemarken. Er zijn 375 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Kopenhagen Hirtshals  -  Århus  -  Kastrup  -  Billund  -  Odense  -  Vejle  -  Kolding  -  Esbjerg  -  Ålborg  -  Helsingør  -  Ballerup

Opmerkelijk
Zijn vooral de Øster-Starup Kirke in Egtved, met zeer fraaie granietreliëfs en de kerk in Råsted, met fresco's. Belangrijk wegens de muurschilderingen zijn ook de kerk van Vester Brody, 12de en 14de eeuw, bij Sorø, de Mørkøv-kerk in Tornved, 15de eeuw, beide op Seeland en de kerk van Fanefjord op Møn, 15de eeuw. Speciale vermelding verdienen de vier ronde romaanse kerken op Bornholm. Als in oorsprong middeleeuwse kloosters zijn te noemen het Løgumkloster, 13de eeuw, en het Børglumkloster, 13de eeuw, in Løkken Vrå op Jutland. De huidige domkerk van Maribo, 15de eeuw, op Lolland werd gebouwd als kloosterkerk voor de Birgitta-orde. De belangrijkste kathedralen zijn die van Roskilde, Viborg en Ribe.

Vikingvestingen
Van de resten zijn Fyrkat bij Hobro en Trelleborg bij Slagelse de beroemdste. Uit de middeleeuwen zijn slechts enkele burchten in de oude staat bewaard, w.o. Spøttrup op Jutland en kasteel Nyborg op Funen. De meeste andere zijn later ingrijpend gewijzigd, bijv. de kastelen in Rosenholm, Hadsten, Sønderborg en Kolding op Jutland, het slot Hesselagergård en het slot Egeskov op Funen. Beroemde renaissancekastelen zijn Frederiksborg en Kronborg bij Helsingør. Denemarken kent nog verscheidene plaatsen met een ongeschonden historische kern, gegroeid rond een kerk of een plein met fontein, o.a. Ribe, Helsingør, Skagen, Tønder en Stege, op het eiland Møn. Andere bezienswaardige steden zijn Århus, Ålborg en Odense, de stad van Hans Christian Andersen.

Musea
De belangrijkste bevinden zich in Kopenhagen. Daarbuiten zijn talrijke kleinere en grotere musea, zoals het Louisiana Museum in Humlebæk en het kunstmuseum in Ålborg, beide met een aanzienlijke collectie  Cobra-werken. In Herning zijn in een voormalige textielfabriek, gebouwd in de vorm van een ellips, thans een vakschool en een collectie moderne Deense en buitenlandse kunst ondergebracht; er hoort ook een beeldentuin bij. Aangrenzend aan dit museum ligt het museum Pedersen-Alfelt, dat werk van het kunstenaarsechtpaar Carl Henning Pedersen/Else Alfelt bevat. Ook bevindt zich te Herning een cultuurhistorisch museum betreffende de Jutlandse heide. Grote bekendheid geniet het openluchtmuseum Den Gamle By bij Århus. In Roskilde is een speciaal museum voor Vikingschepen. In Lejre is het archeologisch onderzoekcentrum een toeristische trekpleister.

Steden met musea

Frederikssund - J.F. Willumsen Museum  |  Humlebaek - Jutland  |  Kopenhagen - Arken Museum of Modern Art  -    http://www.glyptoteket.dk/   -  Statens Museum for Kunst  |  Randers -  Randers Kunstmuseum     |  Rungstedlund  - Karen Blixen Museum  |   Skive    - Skive Kunstmuseum 

Toeristische trekpleisters
Zijn voorts de tot 125 m hoge krijtkust van het eiland Møn, het park van kasteel Fredensborg op Seeland, het safaripark bij het 16de-eeuwse kasteel Knuthenborg op Lolland, het verder in de Oostzee gelegen eiland Bornholm en de tot Denemarken behorende Faeröer. In het dorpje Jelling op Jutland zijn twee runenstenen te zien; de Jellingestijl dankt hieraan zijn naam.

Informatie
Als je snel informatie wilt, ben je hier aan het juiste adres. Beknopt en precies. En zodra er behoefte is; gedetailleerd en inspirerend.
De website
Visitdenmark.Holland is een gebruikersvriendelijk portaal naar Denemarken - wat je ook zoekt, een city break of informatie ter voorbereiding van een langere reis; informatie voor je vakantie of zakelijke verblijf het lukt altijd.. Zoek naar informatie via de 17 verschillende interesse-ingangen of zoek in het hele portaal via Guide Denmark. Visitdenmark.Holland helpt je verder op weg naar je verblijf in Denemarken.
De hoofdcategoriën zijn: Reisplanner - Gids naar  - Soort Vakantie  - Aanbiedingen.

GUIDE DENMARK
Een elektronisch vergrootglas. Guide Denmark verzamelt en coördineert informatie van gezamenlijke regionale en lokale VVV-kantoren in Denemarken - dit maakt het mogelijk om in te zoomen op een geografisch zeer klein gebied en hierdoor een overzicht te krijgen over de plaatselijke bezienswaardigheden, overnachtingsmogelijkheden en activiteiten.

CLUB DENEMARKEN
Sommigen bezoeken Denemarken keer op keer - wie kan het ze kwalijk nemen? Stamgasten kunnen zich aanmelden bij Club Denemarken; gratis en verplicht verder tot niets. Dit lidmaatschap geeft toegang tot een persoonlijke pagina op visitdenmark.com, waar je o.a. een eigen Denemarken-brochure kunt samenstellen en je aan kunt melden voor een speciale nieuwsbrief, met onderwerpen die betrekking hebben op jouw interesses.

ROUTEPLANNER
Vul een Deense plaatsnaam in en je krijgt de geografische ligging te zien op de digitale kaart van Denemarken. Vul twee plaatsnamen in en je krijgt de routebeschrijving tussen deze twee plaatsen. Vul de naam in van een hotel en de stadskaart laat de route zien naar het betreffende adres. De interactieve kaart van Denemarken op
Visitdenmark.Holland  kan tegelijkertijd voorstellen laten zien van activiteiten in de betreffende omgeving. Zo kun je van tevoren grondig je reis naar Denemarken plannen.

MARKTPLEIN
Vind een leuke aanbieding voor een weekendje weg, een goedkoop vliegticket of klik verder om net dat juiste hotel te vinden. Het Marktplein op
Visitdenmark.Holland wordt ingedeeld in Deense regio's en biedt de mogelijkheid om te zoeken op verschillende criteria van golf tot city breaks.


  
Vraag zeker aan
Een goed begin van uw vakantie naar Denemarken is het aanvragen van de brochure DENEMARKEN. Staat boordevol algemene informatie en adressen.
Andersen
www.andersen.sdu.dk
Website van het Hans Christian Andersen Instituut aan de universiteit van Odense
Deense regio's
Hier vindt u een omschrijving van alle regio's in Denemarken.

Kopenhagen
Aartsbisschop Absalon stichtte in 1167 ’Kiopmanhafn’, de haven van de kooplieden, en bij de keuze van de locatie had hij een vooruitziende blik. Veel ruimer nog dan hij destijds zelf kon weten: door de vaste oeververbinding met Zweden is Kopenhagen vandaag de dag de grote katalysator in de Sontregio en Noord-Europa’s ’hot-spot’ voor internationaal verkeer, ontwikkeling, onderwijs en handel.

Noord-Seeland
De vele kastelen en bossen zijn karakteristiek voor Noord-Seeland. Niet verwonderlijk dat het gebied ten noorden van Kopenhagen altijd het favoriete recreatiegebied van de koningen is geweest. De 60 kilometer lange kust langs het Kattegat van Hundested naar Helsingør bezit niet alleen enkele van Seelands beste stranden, maar heeft ook een bijzonder fraai heuvelachtig landschap, met steile hellingen, winterharde aanplant en bosomzoomde stranden. 

West-Seeland en Møn
Deze regio bezit een van de mooiste en imposantste landschappen van Denemarken. Zoals Odsherred en de Isefjord, met veel kleine fjorden, vreedzame haventjes en eilandjes – om maar een paar voorbeelden te noemen. Møns Klint met zijn witte krijtrotsen is waarschijnlijk Denemarkens grootste natuurlijke bezienswaardigheid. In deze regio zijn overal stranden in de superklasse te vinden: langs de Grote Belt, de Sejrø-bocht en al die andere kleine onberoerde plekjes overal elders langs de kustlijn.
Regionale website West-Seeland en Møn klik hier

Zuid-Seeland, Lolland en Falster
Dit deel van Denemarken is een van de mooiste en vreedzaamste van ’s werelds oudste koninkrijk. Daarbij komen dan nog de vele prachtige kastelen en landgoederen, op Lolland o.a. Ålholm Slot (met Denemarkens grootste automobielmuseum) en Knuthenborg (Noord-Europa’s grootste dierenpark).
Eersteklas stranden zijn hier overal te vinden: Marielyst op Falster en de hele Oostzeekust van Lolland.
Regionale website Zuid-Seeland en Lolland/Falster klik hier

Funen
De natuur en de steden en dorpen van Funen zijn van topniveau. De vele natuurlijke omheiningen verbinden bossen en velden tot een schilderachtig geheel en idyllische plaatsen, met dorpsvijvers, strogedekte vakwerkhuizen, stokrozen en oude boomgaarden, kom je nog overal tegen. Het Funense landschap is ook nog een schatkamer van goedbewaarde historische overblijfselen.
En dan zijn er nog talloze schitterende landgoederen! In geen enkele andere streek in Denemarken zijn zoveel landgoederen te vinden als op Funen en op de naburige eilanden Langeland en Ærø.
Regionale website Funen klik hier

West-Jutland
Meer dan welk ander gebied in Denemarken is West-Jutland geografisch gezien gevormd door zijn omgeving: de ruige Noordzee, de wisselende stromingen van de Limfjord, de wijdgestrekte heidevelden van Midden-Jutland en het vlakke marsland in het zuidwesten.
Je hier vindt alles wat je zoekt – of je nu droomt van eindeloze witte zandstranden, van surfen of vliegeren, sportvissen, paardrijden, golfen, duin- of boswandelen, van culturele, artistieke en historische evenementen, of simpelweg van een beetje rondslenteren in gezellige stadjes, het kan hier allemaal! 

Oost-Jutland
De belangrijkste stad van Oost-Jutland, Århus, noemt zich ’s werelds kleinste grote stad. De afstand van het drukke centrum naar prachtige bossen en stranden ten noorden en ten zuiden van de stad is dan ook verbluffend kort.
Verspreid over het heuvelachtige, vruchtbare en met fjorden doorsneden Oost-Jutland ligt het afwisselende, bosrijke achterland van Århus, met veel natuurschoon en een reeks schilderachtige provinciestadjes die allemaal hun eigen duidelijke identiteit bezitten. Overal bloeien handel en cultuur in een geslaagde combinatie van oude tradities en nieuwe dynamiek die kenmerkend is voor het moderne Noord-Europa. 

Midden- en Noord-Jutland
Deze streek is niet alleen bekend om zijn ongekende natuurrijkdom en zijn grotere aantal zonuren dan de rest van het land. Wat de regio uniek en zeer afwisselend maakt zijn de drie verschillende soorten zeeën die dit interessante deel van Denemarken omspoelen: in het westen en noorden de wilde en schuimende Noordzee met mijlenlange zandstranden en grote duingebieden, in het oosten het milde en veel rustiger Kattegat en meer naar het het zuiden de prachtige, blinkende Limfjord, met een massa idyllische kreken en sonten vol grote en kleinere eilanden, steile klippen en groene bossen. 

Zuidoost-Jutland
In Zuidoost ligt een fascinerend stuk Denemarken, met marsland, kanalen en sluizen aan de ene en golvende heuvels met bossen en vriendelijke fjorden aan de andere kant. De bijzondere ligging van het gebied heeft er in de loop der tijden toe geleid dat de grens er met regelmatige tussenpozen is verschoven, dan weer in noordelijke, dan weer in zuidelijke richting. Deze onzekere levensomstandigheden hebben bij de lokale bevolking gezorgd voor soepelheid jegens nieuwe regels en mensen – en dat is tot aan de dag van vandaag te merken in de vorm van een warme en onbevooroordeelde gastvrijheid.

Bornholm
Bornholm is Denemarken uiterste voorpost naar het oosten, zodat als de zon opgaat over het koninkrijk, de 45.000 eilandbewoners midden in de Oostzee het eerst van zijn stralen kunnen genieten. Onze lieve heer moet in een zeer vrijgevige bui zijn geweest toen hij dit hellende vierkante rotseiland schiep. Hij plaatste het in de luwte van Zuid-Zweden, schonk het meer zonuren dan de rest van Denemarken en een zo mild klimaat dat in menige tuin vijgen, abrikozen, moerbeien en walnoten groeien en allerlei wilde planten en bloemen die alleen op dit eiland voorkomen. 

Luchtvaartmaatschappijen
Bestemming Billund: Maersk Air (vanaf Amsterdam, NL)  - Tel: 010-2083665  
Maersk Air (vanaf Brussel, B) - Tel: 02-712 64 20
Voor meer informatie over Luchthaven Billund
Klik hier

** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 110 landen.
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking