CYPRUS, naar verkeersbureaus  in Europa  /  naar verkeersbureaus buiten Europa, naar musea. Maak uw keuze

Cyprus Historie Natuur
Cultuur Nicosia Lemesos
Larnaka Pafos Ammochostos
Troodos Winkelen Verblijf
Goede leven Toeristen-
bureaus
Aankomst
Informatie Klimaat Vervoer
Verkeersbureau  

** Uw accommodatie in Cyprus kunt U goed boeken via Booking.Cyprus. Er zijn 176 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:

Larnaca  -  Limassol  -  Paphos   -  Nicosia  -  Ayia Napa  -  Kouklia  -  Miliou  -  Protaras  -  Kalavasos  -  Pissouri  -  Polis  -  Pano Platres
Hotels in de populairste regio's:

Famagusta  - 
Larnaca  -  Limassol  -  Nicosia (supply target)  -  Paphos
Hotels op / nabij populaire luchthaven:

Larnaca (LCA)  -  Paphos (PFO)

Cyprus is een klein land, maar een groot eiland, het op twee na grootste in de Middellandse Zee. Het is bovendien een eiland met een groot en warm hart, een eiland dat bezoekers gastvrij onthaalt en als vrienden beschouwt.
Gezien het spectaculaire natuurschoon en benijdenswaardige klimaat van het eiland, is het geen wonder dat Aphrodite Cyprus als haar lusthof verkoos. Sindsdien hebben ontelbare stervelingen haar voorbeeld gevolgd en de genoegens van het 'land dat de goden behaagt' ontdekt.
Cyprus is een bijzonder veelzijdig eiland,
met een grote variatie aan attracties. Het biedt comfortabele strandhotels en gezellige badplaatsen naast ongerepte landstreken en interessante culturele bezienswaardigheden; kosmopolitische, moderne steden zowel als verstilde dorpen; en zonnige, goudgele stranden naast koele, weelderig begroeide bergen. De geringe afstanden en goede wegen maken het mogelijk optimaal van deze veelzijdigheid te genieten.

Misschien wel de belangrijkste attractie van Cyprus is de rust en veiligheid die het biedt.
Criminaliteit, een fenomeen. waaronder vele vakantiebestemmingen gebukt gaan, is op het eiland een zo goed als onbekend verschijnsel.

Bewogen Historie      

Slechts weinig landen hebben een even lange en bewogen historie als Cyprus. Circa 10000 jaar geleden, zo rond 8000 v.Chr., was het eiland al bewoond. Van alle gebeurtenissen die de geschiedenis van het land in de daaropvolgende millennia bepaalden, was de ontdekking van de rijke kopervoorraden een van de belangrijkste. Koper of in het Latijn Kuprum dankt zijn naam aan het woord "Kypros" de Griekse naam voor Cyprus. De handel in dit metaal bracht Cyprus enorme welvaart.
Ruim 3000 jaar geleden, aan het eind van de Trojaanse oorlog,
vestigden de eerste Grieken zich op het eiland. Ze werden aangetrokken door de strategische ligging en de koper- en houtvoorraden van' Cyprus. Met hen deden de Griekse taal en cultuur hun intrede. In navolging van de Grieken liet een schier eindeloze rij kolonisten en veroveraars het oog op het eiland vallen. In de loop der eeuwen werd Cyprus overheerst door Egyptenaren, AssyriŽrs, Perzen, PtolemeeŽn en Romeinen, waarna het eiland onder Byzantijnse heerschappij kwam. Later zwaaiden kruisridders, het Frankische adel geslacht De Lusignan, Venetianen, Osmanen en Britten er de scepter.

Na 3500 jaar vreemde overheersing verkreeg Cyprus, dat zijn Griekse identiteit altijd heeft behouden, in 1960 de onafhankelijkheid.
In juli 1974 vielen Turkse troepen het land binnen. Sindsdien wordt het noordelijk deel van Cyprus - 37 procent van het grondgebied - door Turkije bezet gehouden, alle beginselen betreffende internationale betrekkingen en talloze resoluties van de VN en andere organen ten spijt.

Imponerende Natuur     

Dankzij zijn fantastische klimaat en enorme landschappelijke variatie is Cyprus een paradijs voor natuurliefhebbers. Een grote verscheidenheid van bomen, struiken en planten gedijt uitstekend in het milde mediterrane klimaat en geeft het eiland het hele jaar door een groen aanzien. In de lente bepaalt een overdaad aan wilde bloemen het gezicht. Het meest karakteristieke beeld is echter dat van de bloeiende bougainvillea, wiens heldere kleuren schitterend afsteken tegen de witte muren.

Het is geen wonder dat ook de vogels Cyprus als een paradijs beschouwen.
Het eiland staat dan ook bekend om zijn uitbundige vogelleven. Allerlei soorten trekvogels pauzeren er op weg naar warmere of koudere oorden, en met hen vele vogelminnaars.
Ook liefhebbers van buitensport komen op Cyprus volop aan hun trekken. Zwemmen, zeilen, duiken, wandelen, fietsen, golfen, vissen ... het is slechts een greep uit de vele sportieve activiteiten die Cyprus te bieden heeft.

Kleurrijke Cultuur      

Gezien de lange en bewogen historie van Cyprus is het geen wonder dat de cultuur van het eiland bijzonder rijk en veelzijdig is. Een aanwijzing daarvoor vormt het feit dat de UNESCO de plaatsen Kato Pafos, Palaipafos, Choirokoitia en negen van de in het Troodosgebergte gelegen Byzantijnse kerken op haar lijst van beschermd cultureel erfgoed heeft geplaatst.
Overal wordt de bezoeker herinnerd aan de diepgewortelde culturele tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven.
De Grieks-orthodoxe Kerk, die al in de 1ste eeuw haar intrede deed, speelt daarin een grote rol. Mede daardoor zijn veel 'ouderwetse' waarden behouden gebleven. Het familieverband is nog altijd hecht. Daarbinnen komt de warme aard van de Cyprioten bij uitstek tot uiting en worden kleurrijke gebruiken en evenementen in ere gehouden.
Vrijwel wekelijks vindt er ergens op het eiland een festiviteit plaats, hetzij een kleurrijk folkloristisch festival, hetzij een religieus evenement.
De Panagiri, het traditionele, in de openlucht gehouden feest ter gelegenheid van de naamdag van een heilige, wordt voornamelijk in de dorpen gevierd. De viering van Pasen, het belangrijkste Grieks-orthodoxe feest, wordt gekenmerkt door een combinatie van plechtigheid en blijdschap. Andere bekende Cyprische evenementen zijn het carnaval, het in de lente gevierde bloemenfestival Anthestiria en Kataklysmos, het 'festival van de zondvloed', dat samenvalt met Pinksteren.
De kracht van de traditie spreekt ook uit de rijke volkskunst.
Eeuwenoude ambachten worden tot op de dag van vandaag beoefend en brengen even decoratieve als praktische producten  voort, die in geen enkele woning misstaan. Dat de Cyprische cultuur zich tegelijkertijd voortdurend vernieuwt, blijkt vooral uit de concerten, tentoonstellingen en toneelvoorstellingen die het hele jaar door plaatsvinden.

Winkelen en souvenirs     

Een vast onderdeel van iedere vakantie is de aanschaf van souvenirs. Het populairst zijn de handgemaakte artikelen, die verkrijgbaar zijn in elke winkelstraat. Een goede selectie biedt het Cyprus Handicraft Centre in Lefkosia, dat verkooppunten heeft in alle steden. Aardige cadeautjes voor de thuisblijvers zijn kleine producten van het karakteristieke traditionele aardewerk. Ook het Cyprische koper- en zilverwerk (filigrain) doet het altijd goed. Een zeer geliefd souvenir is de Lefkaritika of 'Lefkara≠kant'. Populair zijn ook het weef- en borduurwerk, rieten vlechtwerk, houten producten en lekkernijen als de Cyprische brandy, de zoete dessertwijn Commandaria en Cyprische kaas, halloumi.
Leren artikelen
als handtassen, koffers, schoenen en jasjes zijn voordelig en van goede kwaliteit. Jasjes en schoenen, en ook pakken en shirts voor mannen, kunnen in circa een week op maat worden gemaakt. Schoenenwinkels hebben een brede en modieuze sortering schoeisel.

Openingstijden winkels
In de steden, blijven de winkels open tot 19.00 uur gedurende het winterseizoen (november ≠maart) en in het zomerseizoen (april-oktober) blijven de winkels open tot 20.30 uur. Met ingang van 15 juni tot en met 31 augustus sluiten de winkels tussen de middag van 14.00 en 17.00 uur. De winkels zijn op zondag de gehele dag gesloten en op woensdag en donderdagmiddag.

Verblijf     

Cyprus telt een indrukwekkend aantal uitstekende hotels, variŽrend van groot en luxueus tot klein en eenvoudig, en van de grandeur van de internationale hotelketen tot het gemak van het appartement met eigen kookgelegenheid alsmede de traditionele huisjes in afgelegen dorpen. Daarnaast zijn er jeugdherbergen en goed geoutilleerde campings. Waarvoor de reiziger ook kiest, overal kan hij rekenen op de karakteristieke Cyprische gastvrijheid en goede, vriendelijke service.

Incentives en Congressen
Als conferentiecentrum en bestemming voor bedrijfsuitstapjes is Cyprus sterk in opkomst, en veel hotels bieden tegenwoordig moderne conferentie- en andere zakelijke faciliteiten. Het personeel is ingesteld op de wensen van groepen zakenreizigers, en vindingrijke reisagenten hebben het verzorgen van bedrijfsuitstapjes tot een kunst verheven, met excursies die variŽren van ongewoon tot spectaculair.
Lefkosia bezit ŤŤn van de modernste conferentiecentra van het oostelijke Middellandse- Zee gebied .

Het goede leven     

Medebepalend voor een geslaagde vakantie is de kwaliteit van het eten. Waar het gaat om het verwennen van de inwendige toerist gooit Cyprus traditioneel hoge ogen. Afgezien van het feit dat de normen voor versheid en hygiŽne er zonder uitzondering hoog zijn, blijken bezoekers gewoonlijk zeer te spreken over het Cyprische eten en de vriendelijke bediening in restaurants.

Op het eiland is een scala van keukens vertegenwoordigd.
Naast de hotels en chiquere restaurants met een overwegend internationale keuken bestaat er overal keus uit specialiteitenrestaurants. Langs de hele kust zijn tavernen te vinden die gespecialiseerd zijn in visgerechten, maar de Cyprische specialiteit bij uitstek is de meze: daarbij komt een groot aantal gerechten op tafel, waaronder heerlijk dipsauzen, tavvas, moussaka en koupepia (gevulde wijnbladeren), vergezeld van Cyprisch bier of een van de voortreffelijke wijnen van het eiland.
Ook het nachtleven biedt voor elk wat wils.
In een aan tel tavernen kan de meze worden genuttigd onder het genot van traditionele dansen, en de betere discotheken doen niet onder voor die in West-Europa. Daarnaast is er een groot aantal nachtclubs.

Nuttige Informatie
The Cyprus Tourism Organisation (Hoofdkantoor) - 19 Leoforos Lemesou
(Alleen voor schriftelijke informatie)
P.O. Box 24535, CY-1390, Nicosia (Lefkosia) Cyprus - Tel. 00-357-22 69 11 00  - Fax 00-357-22 33 1644
E-mail: cytour@cto.org.cy  -
Website: www.visitcyprus.org.cyToeristenkantoren     

In alle steden zijn CTO-kantoren. Behalve zondag zijn ze iedere ochtend geopend: en ook op maandag - dinsdag - en vrijdagmiddag.
Lefkosia (Nicosia
)
Aristokyprou 11 - LaÔki Geitonia (ten O. van Plateia Eleftherias) CY -1011 Lefkosia, - Tel. 22 67 42 64

Lemesos (Limassol)

a) Odos Spyrou Araouzou 115A' - CY-3036 Lemesos, Tel. 25362756
b) Odos Georgiou A' 22, CY-4047 Lemesos, Potamos tis Germasogeias, -
Oostelijke ingang van Dasoudi Beach. Tel. 25 32 3211
c) Lemesos-haven - P.O.Box 55605, CY 3781 -
Geopend als er passagiersschepen arriveren. Tel. 25 57 18 68
Larnaka

a) Plateia Vasileos Pavlou, CY-6023 Larnaka, - Tel. 24654322
b) Larnaka International Airport CY - 7130 Larnaka, - Tel. 24 64 35 76

Pafos

a) Odos Gladstonos 3, CY -8046 Pafos, - Tel. 26932841
b) Poseidonos 63A', CY 8042, Kato Pafos CY-8320 Pafos, -
Tel. 2642 31 61 (Geopend bij aankomst vliegtuigen.)
c) Pafos International Airport, CY-8320 Pafos, -
Tel. 26 42 31 61 (Geopend bij aankomst vliegtuigen. )
Polis

Vasileos Stastioikou A' 2 CY8820, Polis Chrysochous Tel: 26 32 24 68
Paralimni - Protaras
Leoforos Protara - Kavo Gkreko 356 CY 5296 Protaras-Paralimni - Tel: 23 83 28 65

Agia Napa

Leoforos Kryou Nerou 12, CY-5330 Agia Napa, - Tel. 23 721796

Platres

CY -4820 Platres, Tel. 2542 13 16

Aankomst Op Cyprus      
*
Cyprus heeft twee internationale luchthavens: bij Larnaka en Pafos.
* De belangrijkste havens zijn die van Lemesos en Larnaka. Er zijn jachthavens in Larnaka en Lemesos. De eerste wordt gerund door de CTO, de tweede is in particuliere handen.
* Cyprus Airways is de nationale luchtvaartmaatschappij.
Circa dertig luchtvaartmaatschappijen voeren directe vluchten uit tussen Cyprus en de meeste landen in Europa en het Midden-Oosten. Visa: Nederlanders en Belgen hebben, net als de meeste andere Europese nationaliteiten, geen visum nodig om Cyprus binnen te komen. Personen met een andere nationaliteit dienen te informeren bij het dichtstbijzijnde Cyprische (of eventueel Britse) consulaat.
* Vaccinaties zijn niet nodig.
* Er gelden geen invoerbeperkingen voor reis- en andere cheques.

Algemene Informatie     

* Engels is de tweede taal op Cyprus en wordt door de meeste Cyprioten gesproken. Met Duits en Frans kan men in toenemende mate terecht.
* De banken zijn geopend van 8.30 tot 12.30 uur. In de vakantieplaatsen zijn sommige banken ook' s middags geopend. Automatische Geldwissel Machines zijn 24uur per dag beschikbaar. De meeste valuta worden geaccepteerd. Men kan bij de meeste banken ook pinnen.
* Elektriciteit: 240 volt, stekkers met drie pennen. . De apotheken zijn goed gesorteerd en alle soorten medicijnen zijn overal op het eiland verkrijgbaar.
* Vanaf Cyprus kan naar 206 landen automatisch gebeld worden. Telefoonkaarten zijn verkrijgbaar bij de postkantoren en een aantal kiosken en souvenirwinkels.
* Het verwijderen van oudheden van de zeebodem is verboden, evenals het uitvoeren van oudheden zonder een speciale exportvergunning.
* Van bezoekers wordt verwacht dat zij de religieuze tradities respecteren en bij het bezoek aan kerken en kloosters niet gekleed gaan in korte broek, mouwloos shirt of andere 'blote' kleding.
* OfficiŽle feestdagen:
1 en 6 januari, 25 maart, 1 april, 1 mei, 15 augustus, 1 en 28 oktober, 24, 25 en 26 december. Daarnaast zijn er vier officiŽle feestdagen met variabele data: Vastenmaandag (vijftig dagen voor de Grieks-orthodoxe Pasen), Goede Vrijdag, Paasmaandag (Grieks-orthodox) en Pinksterzondag.
* Cruises naar Egypte en IsraŽl zijn mogelijk op een van de vele comfortabele cruiseschepen. Maaltijden aan boord zijn bij de prijs inbegrepen.

Klimaat     

Het klimaat is tamelijk gelijkmatig. Elke tijd van het jaar kent veel dagen met zon.
De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt van juni tot en met september 32įC, van oktober tot en met november 25įC, van december tot en met februari 16 į C en van maart tot en met mei 25įC.
Koele, katoenen kleding wordt aangeraden
voor de hete zomermaanden. In de maanden mei, juni, september en oktober kan 's avonds een jasje of sweater nodig zijn. In de winter is warme kleding noodzakelijk.

Vervoer op Cyprus     

* Het verkeer rijdt links.
* De afstanden tussen de steden zijn klein.
* De (snel)wegen zijn modern en goed. De secundaire wegen in de bergen zijn van mindere kwaliteit.
* Service-taxi's zijn comfortabele personenauto's voor vier of zeven passagiers, die overdag op vaste trajecten tussen de steden Lefkosia, Lemesos, Larnaka en Pafos rijden tegen zeer redelijke tarieven. Tussen de belangrijkste plaatsen rijden ook bussen.
* Autoverhuurbedrijven - waaronder de grote internationale namen - zijn er te kust en te keur. De benzinestations in de grote steden en vakantieplaatsen hebben automatische pompen die op bankbiljetten werken en dag en nacht kunnen worden gebruikt. Op het platteland zijn sommige stations ook op zon- en feestdagen geopend.
* Een aantal gerenommeerde touroperators biedt goed verzorgde excursies per moderne airconditioned bussen aan, onder begeleiding van meertalige gidsen.
* In Lemesos en Larnaka zijn jachten te huur, met en zonder bemanning.

Belangrijk
De wet op Cyprus verbiedt de invoer en/of het in bezit hebben van drugs en geestverruimende middelen en het gebruik.

Website
De officiŽle website van het Nationaal Bureau Toerisme van Cyprus voorziet in uitgebreide informatie betreffende de belangrijkste bezienswaardigheden van Cyprus aangevuld met kaarten, een uitgebreide lijst van evenementen, een gedetailleerde accommodatiegids, afbeeldingen die men kan downloaden evenals een reisplanner die u op weg helpt door Cyprus met eventuele suggesties van routes. Op deze site vindt u eveneens een lijst van touroperators die Cyprus in hun reisbrochure aanbieden. Informatie betreffende conferenties en incentives en voor andere informatie kan men ook terecht op deze site."

NEDERLAND
Cyprus verkeersbureau  -  Keizersgracht 424 ii  -  1016 gc Amsterdam
tel: 0031-206244358  -  fax: 0031-206383369  -  website: www.visitcyprus.com  -  algemeen emailadres: cyprus.sun@planet.nl
BELGIE
OFFICE DU TOURISME DE CHYPRE DIENST VOOR TOERISME VAN CYPRUS Rue de Crayerstraat 2  -  B-I000 Brussel
Tel. 02/735.06.21, Fax: 02/735.66.07 E-mail:
cyprus@skynet.be          

** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 120 landen.
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?