SALAMANCA, de mooiste stad van Spanje. Is provinciehoofdstad in de landstreek Leon, regio Castilla - León. Ligt aan de  rivier de Tormes. In 206 veroveren de Romeinen de stad Salmantica. In de late eeuw laat Trajanus een brug over de Tormes aanleggen. Naar overzicht regio Castilla - León, zie ook De Route van de Spaanse Taal.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
Booking.com

In de 6e eeuw behoort Salmantica tot het West-Gotische rijk.
In 712 veroveren de Arabieren de stad. In de 11e eeuw wordt Salamanca een bisdom en komt definitief bij Castilië Leon. Er wordt een universiteit gesticht in 1218. De bibliotheek hiervan bezit talrijke manuscripten en wiegendrukken (drukwerk van voor 1500). De universiteit kon wedijveren met die van Parijs, Bologna en Oxford. In 1808 bezetten Franse troepen de stad. In 1812 verslaat Wellingtom de Fransen.
Erkend als een van de lichtende voorbeelden
van de oude Europese beschaving, wordt Salamanca geheel terecht "de wijze stad" genoemd. In 1218 stichtte de koning van León Alfons IX een "Estudio Generai" in Salamanca die later onder Alfons X de Wijze tot een universiteit verheven zou worden.

Rond het jaar 1255

werd deze academische instelling reeds als "een van de vier toortsen van de wetenschap ter wereld" beschouwd, op gelijke hoogte met de universiteiten van Oxford, Bologna en Parijs.
De hoogleraren werkten samen
met de koning aan het opstellen van de zogenaamde Tablas Alfonsinas en het Wetboek in Zeven Delen en verspreidden de Arabische cultuur dankzij de vertaling van de werken van Galenus, Avicenna en Averroës.

Zoals een van de beroemdste rectoren van de universiteit,

Miguel de Unamuno, eeuwen later zou beweren is de grootste taak die men kan verrichten een ommekeer te bewerkstelligen van de taal. En hieraan heeft de universiteit van Salamanca zich vanaf het begin gewijd, aan het doen rijpen en stimuleren van het Castiliaans, dankzij docenten als Francisco de Vitoria, schepper van het Internationale Recht, Antonio de Nebrija of de humanistische meester Fray Luis de León die het Salomonische Cantar de los Cantares in het Spaans vertaalde.
Langs deze melkweg van de cultuur zijn leerlingen
als Hernán Cortés, Fray Bartolomé de las Casas, Sint Jan van het Kruis, Lope de Vega, Luis de Góngora en Miguel de Cervantes gepasseerd, welke laatste zijn werk El licenciado Vidriera aan de stad opdroeg. Het is niet verwonderlijk dat dit vertoon van intellect heeft geleid tot het gezegde: "Als je iets wilt weten moet je naar Salamanca gaan".

De voorgevel van de Universiteit,

een waar juweel in platereske stijl, vertoont een uiterst fantasierijke versiering met veel details en fijn bewerkte steen, waaronder de kikker die volgens de studenten indertijd geluk bracht tijdens de examens. Onder de talrijke kunstuitingen bevindt zich een medaillon met de afbeelding van het Katholieke Koningspaar met daarboven het wapenschild van Karel V. Op de Patio de las Escuelas met een standbeeld van Fray Luis de León bevinden zich twee musea.

Het Universiteitsmuseum

herbergt verscheidene voorwerpen van deze instelling, waaronder De hemel van Salamanca, een deel van de koepel van de oude bibliotheek die in 1490 door Fernando Gallego geschilderd werd. Het museum van Salamanca, gevestigd in het paleis van de persoonlijke geneesheer van Isabella van Castilië, biedt een belangrijke schilderijencollectie en edelsmeedkunst- en wapenschildenverzamelingen.

Juan del Enzin

die als de vader van het Spaanse theater beschouwd wordt, schreef een groot deel van zijn werk in Salamanca. Ook werden hier twee romans gepubliceerd die van doorslaggevende betekenis zijn geweest voor de lange gedenkwaardige geschiedenis van de Castiliaanse taal: El Lazarillo de Tormes vormde het hoogtepunt van de Spaanse schelmenromans, gekenmerkt door een pittig ondeugend taalgebruik waarin op humoristische wijze de trieste werkelijkheid van die tijd gehekeld werd. La Celestina wordt na Don Quichot als de op een na belangrijkste roman van de Gouden Eeuw beschouwd en vertegenwoordigt de overgangsperiode tussen de Middeleeuwen en de Renaissance. Het werk bevat een mengeling van verheven en volkse elementen, waardoor het een universele waarde verkregen heeft.

Kunst en monumenten

Het is een welhaast onmogelijke opgave om een opsomming te geven van alle kunstvormen in deze stad die door de UNESCO tot Werelderfgoed is verklaard en ooit bekend stond als "het kleine Rome" vanwege de talrijke fraaie monumenten. Salamanca kan zich er onder meer op beroemen twee bouwwerken van de hoogste kerkelijke categorie te bezitten.

Catedral Vieja

Met de  bouw hiervan is men begonnen in 1152. Het is een versmelting van Romaanse en gotische bouwkunst. De retabel van het hoofdaltaar bevat 53 schilderingen, met o.a. voorstellingen uit het leven van Maria. Midden onder een beeld, uit de 12e eeuw, van Maria. Het is een houten beeld versierd met koper en email. In het koorgewelf zien we fresco's met taferelen van het laatste oordeel. Door een Romaanse poort komt men in de oude kloosterhof. De Torre del Gallo, toren van de haan, heeft Romaanse vensters, arcaden, vier torens en een koepel en is een bezichtiging zeker waard. Zie: Kathedralen  Het bekendste element waarvan overal ansichtkaarten te vinden zijn, is de Torre del Gallo, een prachtig koepelgewelf met byzantijnse vormen.

Diocesaan museum

De ingang is tussen Capilla de Santa Bárbara en Capilla Santa Catalina. Het is ondergebracht in de kapittelzaal en de vóórzaal. Er is een belangrijke verzameling Spaanse schilderijen, sculpturen en reliëfs.

Catedral Nueva

In 1513 is men met de bouw begonnen. De drieschepige kathedraal met veel kapellen en een grote koepel is aan de buitenkant versierd met puntgevels, friezen (horizontale banden met beeldhouwwerk), balkons, wapenschilden en beelden. In de façade zijn drie portalen met veel sculpturen. Het interieur van de gotische kathedraal heeft een barokke versiering. In de rechter dwarsbeuk bevindt zich een kleine patio, vanwaar u een mooi zicht heeft op de oude kathedraal en op de barokke klokkentoren. Door een dicht bijgelegen zijkapel komt men in de oude kathedraal. 

San Esteban

Hiernaast staat het klooster van  Plaza de Santo Domingo, een dominicanenklooster. In het midden van de renaissance gevel zien we de Steniging van de H. Stefanus. Opvallend in de kerk zijn de gedraaide met wijnranken versierde zuilen van het hoofdaltaar. In het koor is de graftombe van de hertog van Alva. Na de kathedralen is het de belangrijkste kerk van Salamanca. Eveneens interessant zijn de opmerkelijke platereske gevel, die versierd is als een altaarstuk, en de schitterende uit twee verdiepingen bestaande kloostergalerij van het nabijgelegen

Klooster van Las Duenas
,

met afbeeldingen die uiteenlopen van de Maagd Maria tot gekke monsters aan toe.

La Clereda,
tegenwoordig zetel van de Pauselijke Universiteit, heeft een elegant sober uiterlijk, verfraaid met barokke torens. Tegenover dit meesterwerk bevindt zich voor de ogen van de toerist het

Casa de las Conchas,

het beste voorbeeld van een paleis in de burgerlijke bouwstijl van Salamanca. Het werd gebouwd in de tijd van het Katholieke Koningspaar en de muren zijn versierd met schelpen die de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela symboliseren.

Plaza Mayor

Vanwege de omvang en de bouwstijl wordt het als het belangrijkste plein van Spanje beschouwd. Het  geheel is omgeven door een zuilengang van arcaden, op twee kolommen rustende bogen. Het werd gebouwd tussen 1729 en 1755 en aan de westkant bevindt zich het Koninklijk Paviljoen met een borstbeeld van Filips V.  Het ligt in het centrum. Het is een van de mooiste en gezelligste barokke pleinen van Spanje.

Musea

Museum voor Art Nouveau en Art Deco
is gevestigd in een opmerkelijk modernistisch paleis. De bezoeker zal hier volop kunnen genieten van een fraaie collectie bronssculpturen, porselein, poppen en speelgoed.
Historisch Stadsmuseum
hier wordt de oorsprong en de ontwikkeling van Salamanca uitstekend uitgelegd. Archeologische en bouwkundige overblijfselen van lang verdwenen bouwwerken zijn er te zien, alsmede bijzondere verzamelingen zoals het legaat van de musicus Tomás Bretón en een veldfoedraal van de Hertog van Wellington.

Woonhuis-museum van Miguel de Unamuno,

waar deze rector van de universiteit van Salamanca tussen 1900 en 1914 woonde, herbergt meubels, persoonlijke voorwerpen, de bibliotheek en het archief van de geniale Baskische filosoof.

Museo de Historia de la Automoción

 
In dit museum over de geschiedenis van de automobiel kunt u permanent zo’n 109 voertuigen zien.
 De basis van het museum wordt gevormd door de meer dan 100 oude auto’s, duizenden onderdelen, accessoires en aanverwante voorwerpen, alsmede het archief en de bibliotheek met bijna 2.000 boekwerken afkomstig uit de collectie van de Fundación Demetrio Gómez Planche. Daarnaast zijn er ook nog eens 40 voertuigen te zien die uitgeleend zijn door de Dirección General de Tráfico en een aantal voertuigen gedoneerd door het historisch centrum van Iveco-Pegaso.

 Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook nog twee tijdelijke.

 De ene “140 años del automóvil en España” (140 jaar auto’s in Spanje) laat auto’s zien vanaf het begin in 1860 tot nu. De andere “La mirada a través del visor” wordt gevormd door 66 fotocamera’s afkomstig uit begin 20ste eeuw en laten de parallelle ontwikkeling zien tussen de fotografie en de automobielen.

 Het museum is gedeeltelijk gevestigd in

 
een voormalige romaanse kerk, waaraan men een nieuw gedeelte heeft toegevoegd. U vindt het Museo de Historia de la Automoción aan het plein Plaza del Mercado Viejo te Salamanca.
 Openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 14.00 uur en 16.00 tot 20.00 uur  -  zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00 tot 20.00 uur.

Alba de TormesRoutes door de provincie 

Op nog geen twintig kilometer afstand van de hoofdstad bevindt zich de plaats
Alba de Tormes
,
voormalige bakermat van het Huis van Alva, een voorname hertogelijke dynastie. In dit bekoorlijke plaatsje dat gedomineerd wordt door de toren van La Armeria, de enige overgebleven herinnering aan het oude kasteel, komen veel bezoekers op bedevaart.
Op haar tocht waarbij zij nieuwe karmelietessenkloosters stichtte,
bereikte de heilige Theresa ook Alba de Torrnes, waar zij in 1582 onverwachts overleed. In de kloosterkerk worden enkele relikwieën van de stoffelijke resten van de Heilige bewaard, die aanleiding vormen voor een bezoek van pelgrims en reizigers.De provincie Salamanca

biedt nog vele andere interessante plaatsen voor toeristen, zoals bijvoorbeeld het stadje

Ciudad Rodrigo

dat dichtbij de grens met Portugal ligt. Deze plaats heeft een kathedraal en een moderne parador, gevestigd in het kasteel dat oorspronkelijk gebouwd werd in opdracht van Hendrik van Trastamara.
Sierra de la Peña de Francia

biedt voor liefhebbers van indrukwekkend woeste natuurgebieden schitterende uitzichten en fraaie traditionele dorpjes. Men komt hier ongetwijfeld in de verleiding het bezoek aan deze streek voor onbepaalde tijd te verlengen.

Feesten en braderieën

De Paasweek van Salamanca vormt een geliefd spiritueel erfgoed. De herdenking van de Lijdensweg en Dood van Christus die een lange traditie kent maar juist tegenwoordig weer volop in de aandacht staat, roept een bijzondere sfeer op met de processie via de Romeinse brug rondom de kathedralen, georganiseerd door de Broederschap van Christus van de Liefde en van de Vrede.
Na deze religieuze feestdagen
wordt in de hoofdstad het zogenoemde ''Lunes de Aguas" uitgebreid gevierd. Onder de regering van Filips II werd namelijk de verbanning van alle publieke vrouwen gedurende de vastentijd verordend en na afloop van de periode van abstinentie op lichamelijk en geestelijk gebied trokken studenten en kwajongens gewoonlijk naar de poorten van de stad voor een jubelende ontvangst van de prostituees. Tegenwoordig wordt Paasmaandag gevierd met ; braderieën en gastronomische uitspattingen.
Na het gebruikelijke Culturele Zomerprogramma

met allerlei verschillende evenementen en folkloristische activiteiten worden de patroonfeesten van Salamanca gevierd van 8 tot en met 21 september. De hoofdstad ziet er dan net uit als weleer, waarbij de stieren een grote rol spelen in het volksvertier.

Gastronomie

De gastronomie van Salamanca, die een scala aan geuren en indrukken biedt, is gebaseerd op een lange uitgelezen traditie. De gebruikelijke lams- en speenvarkengerechten worden aangevuld met het vlees van Morucha, een Bijzondere Aanduiding voor het autochtone runderras dat gefokt wordt in de weilanden van Salamanca.
Een waar culinair juweel is de Guijueloham,
een herkomstaanduiding die garant staat voor een kwaliteitsproduct. De hammen zijn afkomstig van het Iberisch varken dat gevoederd wordt met eikels en vrijwel in het wild leeft op de open velden van Salamanca.

De linzen van La Armuña die erkenning verkregen

met een eigen specifieke aanduiding voldoen volledig aan de hoogste verwachtingen op het gebied van peulvruchten. En ter begeleiding van de suikeramandelen van Alba de Tormes wordt aangeraden eens wijn uit Arribes del Duero en de Sierra de Salamanca te proeven, ambachtelijk bereide producten waarin de oorspronkelijke druivensmaak behouden is gebleven.

Winkelen en volkskunst

Een heerlijk souvenir is natuurlijk een van de befaamde Guijuelohammen die in de koffer uitstekend vergezeld gaat van een doosje zoete lekkernijen en een streekwijn. Als men van volkskunst houdt zal het niet moeilijk zijn om uit het grote aanbod van de talrijke winkels in de oude stadskern iets leuks te vinden. Zo vindt men bijvoorbeeld leren rijlaarzen, schoenen en hoeden die altijd weer een schitterend cadeau vormen.
Op het gebied van sieraden
zijn er de oorbellen en ringen met de opmerkelijke charroknoop, die ietwat op een met tranen versierde zon lijkt, karakteristiek voor de klederdracht van Salamanca. En een kledingstuk dat nauw verbonden is met de folklore van deze voorname plaats is de karakteristieke charracape die een origineel en elegant souvenir zal vormen.
Praktische informatie
Toeristenbureau Huis met de Schelpen Rûa Mayor, 20 Salamanca  -  923 268 571
Busstation: Avenida Filiberto Villalobos, 71-85 Sálamanca  -  923236717

Bekende personen

Uit Salamanca zijn: Alfons IX,  koning van León en Castilië, stichtte hier de eerste universiteit van Spanje; de koningen Ferdinand en Isabella verbleven dikwijls in Salamanca, wat toen een grote bloei door maakte; de gebroeders Churriguera verfraaiden aan het eind van de 17e en 18e eeuw veel gebouwen.  

Specialiteiten

Hornazo, een soort paté in deegkorst; geroosterd lams- en varkensvlees; chanfaina, rijst met stukjes vlees, in tapas geserveerd; jamon de Salamanca, rauwe ham, de beste van Spanje.

Kunstnijverheid

Plata chara en filigrana: metaalwerk versierd met zilver- en gouddraad. Men maakt er sieraden van en knopen, boton charro, voor de traditionele klederdracht.

Aanbevolen

* Het boek  All Salamanca,  Escudo de Oro. Veel illustraties.
* Voor wie echt alles over over Spaanse specialiteiten wil weten:  CULINARIA ESPAÑA,  Könemann.  Geeft warenkennis, achtergrondinformatie, wetenswaardigheden en 220 recepten.

Oficina de Turismo
Casa de la Conchas, Rúa Mayor, s/n - 37008 Salamanca  -  Tel. +34.923.268.571 - Fax +34.923.262.492.

Ayuntamiento (Gemeentelijk) de Salamanca
Pza Mayor, 1 - 37002 Salamanca  -  Tel.: +34.923.279.100 - Fax: +34.923.279.114
E-mail: ayuntamiento@aytosalamanca.es 

Oficina Municipal de Turismo

Casa Gombau - Pza Mayor, 14 - 37002 Salamanca  -  Tel.: +34.923.218.342 - Fax: +34.923.279.121
E-mail: ayuntamiento@aytosalamanca.es 
* Een goede brochure is:  CASTILLA Y LEON, Mankind Heritage Towns (Avila,  Salamanca en Segovia), met veel foto's en drie plattegronden.
* Guía de Servicios Turísticos de Salanaca Guías provinciales y regionales  biedt een keur aan verblijfsmogelijkheden zoals hotels, apartementen en campings verder reisagentschappen. Was in 2002 Ciudad Europea de la Cultura.
* Turismo de Interior Junta de Castilla y León,  is een Spaans talige gids met veel prachtige foto's.
* Salamanca Provine Tourist Map,  geeft de hoofdwegen van de provincie, plattegrond van de stad, vijf autotochten, afstandstabel en veel informatie.
* Castilla y León Campings,  geeft de campings in de gehele regio.
* Salamanca Plano-Guía,  is een uitstekende plattegrond van Salamanca.
* Zelf geven we de voorkeur aan  Salamanca Mankind Heritage.  De brochure is in het Engels, bevat een uitklapbare plattegrond met er op aangegeven twee wandel routes, die ook besproken worden. Echt prima.
* Salamanca  Museos Monumentos Horarios y Precios,  een vouwblaadje met gegevens voor entrees en openingsuren van belangrijke monumenten van de stad.
* Wie het onbekende noordwestelijke deel van de provincie Salamanca wil bezoeken en van natuur houdt moet  Las Arribes del Duero  aanvragen. Het is een boekje en een kaart. Is in het Spaans maar de kaart is door de symbolen voor niet Spaans sprekende/lezende  ook goed te volgen.
Omgeving
Op dehesas, grote domeinen, worden toros bravos, vechtstieren gefokt.

** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.Salamanca
Er zijn 95 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken

Type accommodatie
Hotels (42)   Pensions (30)   Appartementen (14)   Hostels (5)   Bed & breakfasts (2)   Vakantiehuizen (1)    Camping La Capea Salamanca

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Internet:
Museocasalis.org - Museo Art Nouveau
Accede.es - Actuele Toeristische Info
Cyberspain.salaman.htm - World Heritage, echt de moeite waard!  

Booking.com