REGIO BALEAREN, sporen van prehistorie: de navetas, bootvormige stenen constructies en talayots, kegelvormige, stenen torens, mogelijk grafmonumenten of woningen van stamhoofden. Zie de   de kaart,     Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Eilanden
Majorca Menorca Ibiza
Formentera Cabrera  
Steden
Ciutadella Ibiza, stad Mahón
Palma de Majorca Palma City Sightsseeing Palma Aquarium
Palma Musea Palma accommodaties
Diversen
Prehistorische cultuur Geschiedenis Cuevas dels Hams op Majorca
Sport en vrije tijd Barcelona - Alcudia - Ciutadella per "Turbocat" Internet.        Boeken
** Uw accommodatie  
kunt U goed boeken via Booking.Region Balearic-Islands. Er zijn 809 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
De belangrijkste bestemmingen op de Balearen zijn:  
Ibiza:  Ibiza  -  San Antonio de Portmany  -  Santa Eulalia del Río  -  Talamanca  en  Playa d'en Bossa
Majorca
: Palma de Mallorca  -  Playa de Palma  -  El Arenal  -  Can Pastilla  en  Paguera
Minorca
: Mahón  -  Ciudadela  -  Es Mercadal  -  Son Bou  en Ferrerías

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

De prehistorische cultuur
    

van de Balearen gaat terug tot de late bronstijd en de vroege ijzertijd. Sporen zijn: de navetas, bootvormige stenen constructies en talayots, kegelvormige, stenen torens, mogelijk grafmonumenten of woningen van stamhoofden. Uit de Carthaagse, Romeinse en Byzantijnse tijd resteert weinig. Uit de Moorse tijd zijn talrijke sporen zoals: forten, omwallingen, poorten, badhuizen, paleisresten, huizenbouw en ornamentiek.

Ligging van de BalearenGeschiedenis

In de oudheid waren de Balearen oorspronkelijk in het bezit van de Feniciërs, later van de Carthagers en in 123 v.C. werden zij door de Romeinen in hun strijd tegen de zeeroverij bezet. De eilanden leverden de beroemdste slingeraars aan de Carthaagse en later aan de Romeinse huurlegers.
Vanaf de Volksverhuizingtijd
stonden de eilanden achtereenvolgens onder Vandaals, Visigotisch, Byzantijns en Frankisch gezag, tot zij in 903 definitief in handen vielen van de Moren, die er na 1220 een eigen koning hadden. Deze werd in de 13de eeuw door Jacob I van Aragón verjaagd.
De Balearen werden toen tot een afzonderlijk koninkrijk,
het koninkrijk van Mallorca, verheven en door Jacob I aan zijn zoon Jacob gegeven. Op deze volgden Sancho en Jacob II. In 14de eeuw kwamen de eilanden bij Aragón. Menorca bevond zich in de 18de eeuw  in Britse handen. Bij de Vrede van Versailles, 1783, kwam het bij Spanje.

Mallorca of Majorca (v. Ital.Maiorca),

is een eiland in de Middellandse Zee, het grootste der Balearen. De belangrijkste stad is  Palma de Mallorca. Het eiland heeft een steile, rotsachtige kust met talrijke baaien; rivieren ontbreken. In het noordwesten met als hoogste punt: Buig Mayor, 1445 m en het zuidoosten lopen aan de kust evenwijdige bergketens die het centrale heuvelachtige laagland begrenzen.
Op verschillende plaatsen komen karstverschijnselen voor,
zoals druipsteengrotten. De plantengroei bestaat uit olijfbomen, eiken, kroondennen en laurieren. Op de hellingen teelt van olijven, amandelen, tarwe, vlas, vijgen en groenten; in de met behulp van torenmolens bevloeide centrale vlakte sinaasappel-, moerbei- en citroenbomen. Ook visserij en veehouderij zijn van belang (varkens, schapen) en langs de oostkust wordt zeezout gewonnen.

Er zijn steengroeven

(marmer) en er vindt winning van fosfaat plaats; voorts enige lichte industrie. Veruit de belangrijkste inkomstenbron is echter het toerisme. Het eiland trok in de jaren vijftig en zestig van de 19de eeuw veel kunstenaars aan, onder wie Frédéric François Chopin en George Sand. Er is een luchthaven en er zijn veerverbindingen met het vasteland en de overige eilanden.

Menorca   
De belangrijke plaatsen zijn Mahón, Ciudadela en de vissersplaats Fornells. Menorca is overwegend sterk geaccidenteerd met als hoogste punt de ‘Toro’, 358 m, en vrij rotsachtig. Sommige heuvels zijn geterrasseerd en er wordt alleen in het zuiden bevloeid. Verbouw van graan, groenten, meloenen, vijgen, granaatappels, amandelen en (wijn)druiven, veehouderij (schapenkaas), marmer- en porfierwinning. Vermeldenswaard is de schoenenindustrie. Na Mallorca en Ibiza is het toerisme in de jaren zeventig van groot belang geworden voor de economie. Luchthaven, bootverbindingen met het vasteland en Mallorca.

Ibiza  
Is ook Spaans eiland in de Middellandse Zee, in de provincie en autonome regio Baleares, 568 km2, met Belangrijkste plaats is Ibiza-Stad. Heuvelachtig eiland, tot 475 m hoogte, met overwegend steile kusten. Enige geïrrigeerde landbouw, meloenen, aardbeien; daarnaast zoutwinning en visserij. De belangrijkste inkomstenbron is echter het toerisme. Veerverbindingen met het Spaanse vasteland en met Mallorca; luchthaven.

Internet

Visitbalears.com: De beste manier om langs de eilandengroep de Balearen te “surfen”, doet u door deze website te bezoeken,  Spaans, Engels en Frans. taal). Hier vindt u nuttige tips en informatie, de culturele agenda, statistieken en een digitaal tijdschrift. Alles op toeristisch gebied dus wat u over de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera wilt weten.
Cuevas-hams.co Cuevas dels Hams, zie de teks hierboven
Caib.es Balearen informatie
Botanica/herbari/index. Virtueel herbarium, voor de liefhebber interessant.
Uib.es/depart/botanica Parc dela Peninsula de Levant
Webverd.com/ Bespreekt de natuurparken en de biotopen op de eilanden.
Gobmallorca.index.html Groot aantal links, eng
Baleares.com/main.php4 Balearen
Mallorca-markt.com Zakelijke site, du.
Spain/baleares All About Spain, veel foto's.

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets