REGIO ASTURIň, groene contrasten en onafzienbare landschappen. De streek, die zich uitstrekt over een lengte van meer dan 10.000 vierkante kilometer met 375 kilometer kust, wordt gevormd door acht en zeventig gemeenten en wordt ten zuiden begrensd door Leůn, ten westen door Lugo en ten oosten door CantabriŽ. Terug naar regio kaart Spanje. Naar Stedenlijst Spanje. Naar uw accommodatie!

Cangas de Onis Collotio Covadonga
Gijon, met plattegrond Llanes Monte Naranco
Oviedo Pola de Lena San Pedro de Nora
Info regio AsturiŽ
Mijnbouw Kunsthistorisch Geschiedenis
Specialiteiten Nationale volksdrank "Sidra" Queso de Cabrales (kaas)
Cultuur - Natuur  - Gastronomie Routes door AsturiŽ
Diversen
Picos Gebergte Dal van Liebana Meren van Covadonga
Boekenpagina Informatie Internet
** Uw accommodatie  in AsturiŽ kunt U goed boeken via Booking.Region Asturias. Er zijn 248 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten!
De populairste steden in AsturiŽ zijn:  Oviedo  -  Gijůn  -  Cangas de OnŪs  -  Llanes  -  Soto de Cangas   -  Avilťs  -  Covadonga   -  Viella  -  Soto del Barco  - 
e.a.
    

Het prinsdom AsturiŽ
roept een beeld op van groene contrasten en onafzienbare landschappen. In deze gemeenschap, in het noorden van Spanje, gaan berg en zee hand in hand met geaccidenteerde silhouetten, een weelderige natuur, bossen, en honderden kleine dorpjes en gehuchten verspreid over een streek herschapen in een sensorieel genot.
Het bergmassief van de Pieken van Europa
speelt de rol van een praktisch ontoegankelijke grens. In het noorden van de streek slaat de Cantabrische Zee tegen de klippenkust. Honderden stranden doemen op, eenzame stranden, zonderling van vorm, kleine rotsachtige inhammen met wit zand. AsturiŽ is tweeŽrlei, met daar tussenin het AsturiŽ van de metropool:
Oviedo, de hoofdstad,
met 200.000 inwoners; de grootste stad Gijůn met 270.000 inwoners, terwijl het industriŽle Avilťs met zijn visserij 90.000 inwoners telt. Daarbij komen nog de twee hoofdsteden van de mijnstreken: Langreo en Mieres.

De Historie: de erven van het Paleolithicum
Om de oorsprong van de AsturiŽrs na te gaan moet men ver teruggaan tot de geschiedenis, en wel, tot aan het Paleolithicum: het tijdperk van de grote schilders die ons hun rotstekeningen achterlieten. De grotten van Candamo, El Buxu, El Pinda I of die van Tito BustiIlo zijn, onder andere, overgebleven als getuigenis van deze cultuur.
Toen het Romeinse Rijk vele eeuwen later
beoogde deze landen te koloniseren kreeg het te maken met krijgslustige stammen waarvan de levenswijze niet veel verschilde van die van hun voorvaderen uit het stenen tijdperk. Evenals hun voorouders leefden zij van de visvangst en de jacht, verplaatsten zich in groepen en kleedden zich met dierenhuiden, vereerden de Goden van de natuur en kwamen in opstand tegen ieder principe van een vreemde autoriteit. Het waren de AsturiŽrs.

De AsturiŽrs, die de hoofdrol speelden in de cultuur van de "castro's".
De "castro's", van vestingwerken voorziene kampementen, dienden als verblijfplaatsen en ter bescherming. Het waren ronde, stenen huizen met rieten daken, omringd door dikke muren. De cultuur van de "castro's" heeft ons in AsturiŽ een overvloed aan voorbeelden achtergelaten, waarvan de meest veelbetekenende de "castro" van Coana is, in het oosten van de streek.

Toen de Romeinen na verschrikkelijke oorlogen

erin slaagden te beginnen met de culturele en de economische kolonisatie van de AsturiŽrs zochten zij edele metalen en vonden in hun mannen de ervaren soldaten voor hun legioenen. AsturiŽ werd slechts voor een gedeelte geromaniseerd. De Islamitische invasie liet weinig cultureel erfdeel in het Prinsdom achter.
Opnieuw hielden de Asturiaanse stammen,
met behulp van een moeilijke geografie, de Arabische legers tegen. Een legende vertelt dat in de achtste eeuw een leider van adellijke afkomst, Pelayo genaamd, het Moslimse leger versloeg in de slag om Covadonga, de plaats waar een Sanctuarium werd opgericht dat heden ten dage tot ťťn van de regionale symbolen wordt gerekend.
Deze oorlog maakte het begin van de herovering
en het ontstaan van de Asturiaanse monarchie mogelijk. Alhoewel hier lange tijd is overheen gegaan, toch heeft de historie ons genoeg gegevens achtergelaten betreffende de hongertoestanden in de Middeleeuwen, de oproer van het Asturiaanse volk, de onafhankelijkheidsoorlog, de massale exodus van de emigratie, en de industrialisering aan het einde van de negentiende eeuw.

Een verleden dat voortleeft dankzij de tradities,

de folklore en de gewoonten, waaronder men zowel de voorouderlijke dansen zoals de "Corri-corri" uit Cabrales of "El Pericote" uit Lianes aantreft als de gerechten van oudsher zoals de "potes" (stevige maaltijdsoep met witte bonen, groenten, aardappelen, paprikaworst, bloedworst, schouderstuk van varken, varkensrib, spek, zoete paprikapoeder); de "fabada" (dikke witte bonensoep met vlees, paprikaworst, spek en saffraan) of de kaas uit Cabrales die belegen wordt in natuurlijke grotten in de bergen...
Een verleden dat zich eveneens openbaart in de volksarchitectuur,
in de huizen van de IndiŽrs (de AsturiŽrs die in Amerika fortuin maakten en rijk terugkeerden) of in de "horreos", de bij de plattelandswoning behorende graanschuren, die het belangrijkste erfgoed vormen van de Asturiaanse architectuur. Een verleden, dat een verschillende "taal" overleverde: het "bable", het Asturiaanse dialect dat echter niet in algemeen gebruik is en vrijwel alleen wordt gesproken op het platteland.

AsturiŽ telt

1.100.000 inwoners, geniet van een zacht klimaat met veel voorkomende regens. In de winter kan men rekenen op een gemiddelde temperatuur van rondom 12 graden (behalve in de bergstreken), terwijl men in de zomer kan genieten van een temperatuur van ongeveer 16-18 graden.
accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Waarom kiezen voor Booking
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets