VILA REAL, koninklijke stad. Vila Real is de hoofdstad van de provincie Tras-os-Montes. Het ligt op de plaats waar de rivieren de Corgo en de Cabril samenvloeien. Is in 1283 gesticht door koning Dinis. Naar overzicht Porto e Norte de Portugal. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

 
Booking.com

Het ligt in de beschutting van de met pijnbomen begroeide hellingen van de Serra do Marao.

Statige patriciershuizen geven de oude stadskern een voornaam zicht. Je ziet er veel gotische ramen, stenen wapenschilden, renaissance-deuren en raamlijsten, balkons en balustraden. Door verbouwingen en restauraties zit vaak alles niet meer op zijn plaats! Mooie manuelijnse ramen ziet men in het VVV-Kantoor en in het geboortehuis van Diogo Cao, die de Kongo-monding in 1482 ontdekte.
De manuelinostijl is een decoratiestijl gebaseerd op de scheepvaart: koralen, schelpen, kabels, ankers, netten en exotische planten.

Avenida Carvalho Araujo  
Deze heeft  in het midden een plantsoen en  is een belangrijke straat. Bijna alle belangrijke gebouwen zijn hier aangelegen. Op 96 is de VVV en er tegenover het postkantoor, correio.

Kathedraal
De gotische kathedraal is de vroegere kloosterkerk uit de 15e eeuw. Binnen zien we zware Romaanse pijlers met kubusvormige kapitalen met afbeeldingen van mensenhoofden, druiventrossen en druivenbladeren.
Van de allee die naar het kerkhof
leidt heb je mooie vergezichten over de ravijnen en watervallen van de Corgo en de Cabril. Op het kerkhof zijn graftombes met fraaie versieringen in manuelinostijl.

Kunstnijverheid
Er wordt veel zwart of tinkleurig aardewerk gemaakt. Men maakt dit van matglanzend granietleem. Deze ontstaat door bij het branden het vuur in de oven te laten stikken. Het wilde zwijn staat vaak model. Bekende winkelstraten zijn: Rua Central en Rua Direita.
In het dorp Bisalhaes,
een pottenbakkersdorp, ziet men de bewoners bezig.

Omgeving
We gaan ri Murca.

Op de N 15 gekomen gaan we rechts af naar Mateus aan de N322 gelegen. Het is het centrum van de Portugese tafelwijn, Mateus rosé, in de platronde fles. Salor de Mateus is paleis en museum tegelijk. Het is gebouwd in Lodewijk XIV stijl. Via barokke trappen komt men in de expositie ruimten. Men ziet binnen: smeedijzer, fraaie weefsel, bewerkt leer, meubels, glaswerk en lampen. Er is ook een kostbare bibliotheek. De wijngaarden om het paleis leveren een plaatselijke wijn.

Vale do Corgo  
Om deze goed te zien kan men het beste de N 313.1 van Vila Real naar Peso da Regua nemen. Ook kan de trein, Linha do Gorgo, genomen worden van Vila Real naar Peso.

Pargue Natural do Alvao
Ligt ten noorden van Vila Real. Dit 8000 ha grote natuurgebied omvat het stroomgebied van de Rio Olo, een zijrivier van Tamega. Zie aldaar

Regional Tourist Office of Serra do Marão
Praça Luís de Camões, 2 - 5000-626 Vila Real  -  Tel. +351.259 322 819/259 323 560 -  Fax. +351.259 321 712  -  turismarao@mail.telepac.pt

Tourist Office of Vila Real
Avenida Carvalho Araújo, 94 - 5000 Vila Real  -  Tel. +351.259 322 819

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.