PORTO, met de kathedraal op een granietplateau, de Penha Ventosa heuvel. Deze oude havenstad ligt aan de oever van de Douro, vlak waar deze uitmondt in zee. Twee honderd jaar v Chr. hebben zich hier al Griekse kooplieden gevestigd. Naar overzicht Porto e Norte de Portugal. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

Booking.com
Na de Romeinen kwamen in de 5e eeuw de Sueven,
daarna de Visigoten en in de 8e eeuw de Moren. In de 10e eeuw verdreven de Spanjaarden de Moren. In de lle eeuw ging het historische Portus (Gr. portos=haven), op de rechteroever gelegen, samen met de nederzetting Cale (Gr. kalos=mooi), op de linkeroever gelegen. Zo ontstond Portus Cale en dat zou later de naam voor heel Portugal worden. Vanaf de 14e eeuw ontwikkelde Porto zich tot een belangrijke handel - en havenstad. In    die  tijd vaardigde het stadsbestuur een vestigingsverbod uit voor adellijke families. Paleizen en burchten ontbreken dan ook in de stad. In de 17e en 18e eeuw viel de grootste bouwactiviteiten. In deze eeuwen overheerste de barok als bouwstijl. Begin 19e eeuw hebben de inwoners zich heftig verzet tegen Frans-Spaanse en later tegen Engelse belegeringen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen in de binnenstad en zijn te voet te bereiken.

Porto, KathedraalKathedraal  
Deze staat hoog op een granietplateau, de Penha Ventosa heuvel en is als vestingkerk in de 12e eeuw gebouwd. Is gebouwd naar een Romaans schema: twee torens, een krans van kantelen en in de westgevel een roosvenster. Is opgetrokken uit graniet door cluniacensermonniken. In de 18e eeuw zijn er barokke verbouwingen geweest. Er werd een portaal voor gebouwd en de torens kregen koepels. Het is een drieschepige kerk. Links van het koor is de Capela-Mor, met een sacramentsaltaar waar kunstenaars meer dan een eeuw aan gewerkt hebben. Kansel en koorstoelen vertonen een mengsel van renaissance en barok. In de sacristie zijn veel rococo versieringen. Mooie tegelplateaus uit de 18e eeuw zien we in de kloostergang
Op het ruime voorplein staat een pelourinho, een schandpaal, met een kroon op de spits. We zien hier ook het bisschoppelijke paleis.

São Francisco
De Sint Franciscuskerk, op Praça do Infante, is een monumentale kerk uit de 14e eeuw. De kerk is vooral bekend om zijn houtsnijwerk in barokstijl. De altaren, de zuilen en de booggewelven van het interieur stralen van alle kanten licht uit dat door de vensters op de goud decoraties valt. Als gebedsruimte wordt de kerk niet meer gebruikt maar wel als een  groot museum. U zou deze kerk alleen al moeten bezoeken voor de fraaie Jesseboom links in het schip.
Op het plein voor de kerk heeft Hendrik de Zeevaarder, de beroemdste zoon van Porto, zijn standbeeld gekregen. 

Ribeira-kade
Dit is de schilderachtige stadsoever van de Douro. Sinds tijden het Porto van de vissers, schippers, arbeiders en marktvrouwen. Van hier kan men goed de stalen brug bekijken. In een van de eethuisjes kan men het meest typische gerecht van Porto eten, namelijk gebakken ingewanden, tripas a modo de Porto.

In Rua da Alfandega Velha
staat het geboortehuis, Casa do Infante, van Hendrik de Zeevaarder. Het is opgetrokken uit granietblokken met wapenschilden en pinakels

Ponte Dom Luis 1
Is een ontwerp van Gustave Eiffel uit 1886. De twee verdiepingen zijn door een stalen boogconstructie met elkaar verbonden. Vanaf het bovenste wegdek tot het water is het 70 m. Het onderste niveau verbindt de laag gelegen stadsdelen, het bovenste de hoog gelegen stadsdelen. Ook de spoorbrug, Dona Maria Pia, is ontworpen door Eiffel.

Vila Nova da Gaia
Deze voorstad ligt op de andere oever, de linker. Dit is de stad van de port. In de benedenstad bevinden zich de kaden met de porthuizen. Hier wordt de port verhandeld. Een bezoek is de moeite waard. Zo’n bezoek begint meestal met een dia presentatie om een indruk te krijgen van het productieproces. Daarna kan er port geproefd worden. Een bekende onderneming is Ramos-Pinto.Uitzichtpunten.
Torre dos Clérigos. Vanhier heeft men zicht op de gehele stad. Mapa nr 29.
Mosteiro da Serra do Pilar. Ligt op de zuidoever. Uitzicht over de oude stad, de rivier de Douro en de portwijn kelders.

Zeer aanbevolen. Mapa H1
Sè Kathedraal. Uitzicht over de omgeving. Mapa nr 31.

Local Tourist Office of Porto
Rua Clube dos Fenianos, 25 - 4000 Porto  -  Tel. 223 393 470 Fax. 223 323 303
E-mail: turismo.central@mail.telepac.pt

Tourist Office of Porto
Casa do Infante - Praça do Infante, 63 -4000 Porto  -  Tel. 222 009 770

Informatie
* Interessante folder is:
Nederlanders en Porto, i.v.m. Porto en Rotterdam culturele hoofdsteden van Europa van het jaar 2001. Info: Rua Clube dos Fenianos, 25 - 4000-172 Porto Pt. Tel.: 0035.223393472. Fax: 0035.223323303
* Porto Mapa,
goede plattegrond van stad en omgeving.
* Porto World Heritage,
geeft een aantal kleuren foto's, heel geschikt voor uw vakantie plakboek!
* Porto Toeristische Gids.
Een uitstekende, eenvoudig uitgevoerde brochure. U vindt hierin alle praktische gegevens. In het Nederlands, op de taalfouten moet u maar niet letten. 
> Er staan 49 belangrijke, historische  monumenten en curiositeiten,  kort aangegeven met een afbeelding, adres en openingstijden, telefoon - en faxnummers.
>  Adressen voor boottochten, bezoek aan de port wijnkelders, inkopen, sport
> Jaarlijkse evenementen, vertier, gastronomie, verblijfsgelegenheden, openbaarvervoer en omgeving. 
> Vier wandelroutes: de middeleeuwen, de barok, de neoklassiek en mozaiëkwerk.
* Portugal  Area Metropolitana do Porto
is een kaart met negen plattegronden van steden in de prov. Porto en tevens een kaart voor noordelijke deel van Portugal

Porto, stationBij de laatste wandel route komt u op 
het Estação de S. Bento met de betegelde stationshal.

Vale do Douro (meer info)
In dit dal stroomt de tweede rivier, de Rio Douro, van Portugal. Hij ontspringt op 2000 m hoogte in het  gebergte de Sierra de Urbion. In de bovenloop zijn vijf stuwmeren aangelegd. De hier opgewekte hydro-elektriciteit is zowel voor Portugal als voor Spanje van groot economisch belang.
In dit dal groeien de druiven voor de port.
De blauwe druif, bestemd voor de rode port, groeit op leiststeenbodems, de witte druif, bestemd voor de witte port, groeit op granietbodems. Naast wijngaarden ziet men er ook sinaasappel - en amandelbomen.
Enkele termen:

vinhas wijngaarden
quinta huis waar de druiven worden verzameld en getreden.
colheita oogst, begint in september en loopt tot eind oktober.
portwijn wijn verrijkt met ca 20%, uit wijn gestookte  brandewijn.
blends vermenging van verschillende jaren, ze rijpen op fust.
vintage afkomstig van god oogstjaar.Rijpt 20 jaar op fles!
porto branco witte zachte wijn met fijn aroma.
porto tinto rode port, licht   fruitig
tinto aloirado oude zoete port, licht fruitig.
crust droesem, voor inschenken moet de port gedecanteerd worden.
vinho verde groene wijn, zeer jonge wijn, geel bleek, licht zurig, fris.
rode vinho verde is krachtiger van smaak.

Kunstnijverheid.  
Vlechtwerk, keramiek, voorwerpen van tin, beelden van graniet of hout, geborduurde jacks, gebruiksvoorwerpen uit graniet, zilver en verguld filigraanwerk en loskantwerk.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.