ÉVORA, is de hoofdstad van het gelijknamige district in Zuidoost-Portugal, hoofdplaats van de historische provincie Alto Alentejo. Belangrijk kunstcentrum. Naar overzicht regio Alentejo. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

De stad wordt omgeven door een 6 km lange stadsmuur uit de 14e eeuw.
Toen de Romeinen in de 2e eeuw v. Chr. de stad koloniseerden was Evora al een zeer oude nederzetting. In 416 is de stad overgegaan in handen van de Visigoten.. in 711 veroverden de Moren de stad. Na de Reconquista is de stad enige tijd hoofdstad van Portugal geweest.
Agrarisch handelscentrum
met textiel- en voedingsmiddelenindustrie, maalderijen en kurkverwerking; verbonden met Faro en Lissabon middels autosnelweg en spoorlijn. Binnenlandse luchthaven. Zetel van een roomskatholieke aartsbisschop.

Evora, Romeinse tempel.De stadskern bestaat uit
bochtige straatjes met witte huizen en arcadegalerijen die van de akropolis naar beneden lopen. De akropolis is het oudste gedeelte van de stad.

Praça do Giraldo
 (1) Is het centrum van Evora. Genoemd naar de ridder zonder vrees, Giraldo sem Pavor, die de Moren in 1165 uit Evora verdreef. Het plein is door arcaden omgeven. We vinden hier de 16e eeuwse renaissance kerk van de H. Antonius en ook het toeristenbureau in het Paço dos Estaus.
Via de Rua de Outudro
komen we op het kathedraalplein  met zijn monumentale gebouwen.

De vroeggotische kathedraal (5) (12de–13de eeuw; toevoegingen uit de 14de en 16de eeuw)
herbergt vele kunstwerken, o.m. een 13de-eeuws ivoren Mariabeeld en een 17de-eeuws reliekkruis. De kunstschatten worden bewaard in de sacristie. Vooral de Vlaamse polyptiek uit de 15e eeuw is beroemd. De kathedraal geeft de indruk van een vestingwerk de vierkante torens dragen daar aan bij. Het dak heeft een terras met kantelen en er boven de vieringstoren boven een achthoekige kapel.

Museu Regional (2) 
Staat aan de noordwestkant van de kathedraal. Het regionaal museum is  gehuisvest in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis (16de–17de eeuw), bezit een verzameling beeldhouwwerken uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de renaissance en schilderwerken van Vlaamse en Duitse zgn. primitieven. Hoogtepunt vormen de dertien panelen uit het leven van Maria. Adres: Largo Conde de Villa-Flor. Open van 10.00-12.30 en van 14.00-17.00 uur. Op maandag gesloten.

Diana Tempel
Vlak hierbij staat, de uit de Romeinse tijd resterende Diana Tempel (23) 2de eeuw n.C., met kapitelen en  zuilen. De best bewaarde van Portugal. Op een drie meter hoog gemetseld podium staan nog veertien slanke Korinthische zuilen. De schachten zijn van graniet, bases en kapitelen zijn van marmer. Het is het enige overblijfsel van het Romeinse forum dat zich naar alle kanten uitstrekte.

Palácio Cadaval
Of Convento dos Lóios (6) , vroeger een klooster, staat hier ook in de buurt. Het is nu een pousada. In een deel ervan is nu een bibliotheek gevestigd met belangrijke collectie manuscripten en incunabelen.

De muur langs het paleis volgend
komen we bij het hoger gelegen Paço dos Condes de Basto (9). Het is een residentie van koningen en ridderorden geweest. Oostelijk ligt de jezuïetenuniversiteit.

Het voormalige universiteitsgebouw,
Universidade (10), (16de eeuw, verbouwd in de 17de en 18de eeuw) is thans in gebruik als middelbare school.

São Francisco
Vanaf het Giraldoplein via de Rua da Republica gaat men naar deze  (16) kerk. Deze stamt  uit het begin van de 16de eeuw en is  een der belangrijkste hooggotische kerken van Zuid-Portugal. Opvallend is het grote portaal met de puntig, ronde hoefijzervormige bogen. Via een zijkapel rechts voorin kan men de Capella Ossos, beenderenkapel, bereiken. Open van 8.30-13.00 en van 14.30-18.00 uur.
Muren zijn bedekt met de beenderen
van meer dan vijfduizend monniken. Boven de toegangsdeur staat “Wij beenderen wachten hier op jouw beenderen”. 

Jardim Público
Even verder komt men hier  Hier ziet u de Galeria das Damas, een paleis van Emanuel I, waar nog van rest de prachtige Moorse bogen. Vasco da Gama kreeg hier zijn opdracht voor de reis naar Indië. In het park staat een beeld van hem.

Sinds 1986 prijkt Évora op de wereldmonumentenlijst van de UNESCO.
P.S.: de cijfers verwijzen naar de stadsplattegrond, aan te vragen bij toeristenbureau.

Specialiteiten
Heldere bouillonsoep met knoflook, stukken brood , kabeljauw en een gekookt ei: açorda à Alente jana à bacalhau. Carne de porci à Alente jana is varkensvlees met mosselen. Kaastaart, queijadas. Men kan goed terecht op en rond Praça do Giraldo. Je ziet hier mooie huizen op deels antieke zuilen en ook een mooie fontein met acht spuiters. Hier is ook de VVV.

Kunstnijverheid
Er zijn tal van pottenbakkerijen die zowel sier - als gebruiksvoorwerpen maken. In de klei zitten scherfjes kwarts en marmer.

Região de Turismo
Rua de Aviz, 90 - 7000-591 Évora Pt. -  Tel.: +351.266.742.535.   -  Fax: +351.266.705.238. - E-mail: rte@ip.PT     
Posto de Turismo
Praça do Giraldo. - 7000 - Évora Pt.  -  Tel.: +351.266.702.671.  -  Fax: +351.268.324.489.

Informatie
* Een goede plattegrond is Evora Monumentos. Op de achterzijde staan in het kort 24 bezienswaardigheden uitgelegd.Echt onmisbaar!
* In Roteiro das Semanas Gastronómicas zijn alle restaurants aangegeven met hun specialiteiten.
* Accommodation for tourists geeft verblijfsmogelijkheden voor de gehele regio Evora.
* Alentejo Five Views beschrijft 5 autotochten met kaartjes  door Alentejo.
* De Guide to the Tourism Offer of the Evora Tourism Region is een complete gids voor de gehele regio Evora.
* Internet: Camping site voor Portugal  Roteiro-campista.pt; Universidade de Evora  Uevora.pt

Camping Markadia
Barragem de Odivelas P - 7920 Alvito 
Receptie is open van 9.00 – 13.00 uur en van 15.00 – 18.00 uur. Bij de receptie kan gebeld worden. Elektriciteit is 16 Ampères.  Wasmachine en droger.
Winkeltje: halve kilo brood kost 90 Esc., bolletjes 25 esc.. Op zondag is er geen brood. Water is alleen gekookt drinkbaar, beter dus flessen of tankjes water kopen!
Chemisch toilet, vooraan bij de autowasplaats. We kijken van de camping op het water van het stuwmeer. Er zijn bonnen nodig voor het zwembad, 400 Escudo per dag. Zwemmen in het stuwmeer heeft de voorkeur.  Op terug weg van het restaurant in de avond  is het handig een zaklamp mee te nemen. De kortste weg is een smal pad, eerst dalend dan klimmend, achter de receptie langs.  Ook kan men met de auto naar het restaurant. Ziekenhuis in Beja.

Naar EVORA
Zeer aanbevolen.
Camping af en over de stuwdam. Bij de hoofdweg RA, ri Alvito. Vandaar naar Evora. Totaal aantal km is 55. In Evora steeds “centro” aanhouden en na enkele rotonde`s kan men links parkeren. Rechts kan men dan de stad inlopen. Kathedraal met het museum is een must. Vergeet niet naar het dak van de kathedraal te klimmen!
BEJA.  Zie aldaar.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.

* U vindt voor uw accommodatie bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.