Wolfsberg 9400 - KarinthiŽ. Een van de belangrijkste steden in KarinthiŽ, ontstond bij de oude burcht van het geslacht Bamberg.

    
Tussen de burcht en de Lavant ontwikkelde zich de stad.
In de latere middeleeuwen werd ook de nederzetting ten westen van de rivier versterkt. Van de omvangrijke verdedigingswerken zijn slechts spaarzame resten over, maar in ieder geval moeten ze omstreeks 1480 zo sterk geweest zijn, dat plunderende Turken en Hongaren de stad niet konden veroveren. Wel echter deden de pest en vele branden hun verwoestende werk.

Een betrouwbare indruk van het oorspronkelijke stadsbeeld
krijgt men in het oostelijk gedeelte tussen de rivier en de burcht. Daar bevindt zich het mooie gotische gebouw van het voormalige Forstamt, alsmede het Bauersc
he Haus, Schlossstrasse nr. I. Talrijker vertegenwoordigd zijn de renaissancehuizen op de Hohe Platz, op de Rindermarkt, de Getreidemarkt en in de Johan-Offner-Strasse.

Kasteel
/voormalige burcht.
In het midden van de 19de eeuw werd de romaansgotische burcht van een historiserende aankleding voorzien. De architecten pasten, in overeenstemming met de smaak van de tijd, bij hun veranderingen, met name aan de gevels, de Windsorstijl toe. Eerder reeds, in de 16de eeuw, was het romaansgotische complex in de geest van de renaissance veranderd. In deze stijl voltooide
men in 1532 de geweldige toren op het zuidwesten. Later werd de modernisering van de vesting voortgezet. In 1561 werd het bastion vergroot, in 1565 werd de toren op het zuidwesten verhoogd.
 
Stadtpfarrkirche St.-Markus
.
De laatromaanse driebeukige pijlerbasiliek dateert uit de eerste helft van de 13de eeuw. Tijdens gotiek en barok hadden uitbreidingen en verbouwingen plaats. Het mooie romaanse portaal aan de westzijde behoort tot de oudste onderdelen van de kerk. De duidelijke relatie tussen ornament en structuur en de trefzekerheid waarmee een zekere eenheid van stijl is bereikt zijn ongetwijfeld deels te danken aan de talrijke antieke vondsten in het Karinthische land. De deur met ijzerbeslag is laatgotisch. Inwendig is de oorspronkelijke ruimte door het aanbrengen van kapellen en galerijen drastisch gewijzigd.
Belangrijkste bezienswaardigheden:
romaans reliŽf, voorstellend St.-Marcus met de leeuw, op de zuidoostelijke pijler in het schip; van de vele grafstenen in de kerk moeten de artistiek voortreffelijke exemplaren, bij het koor rechts, bij het koor links genoemd worden; het barokke altaar uit 1776 bevat een groot schilderij van Marcus.
Bezienswaardig is ook het altaarstuk in de noordwestelijke kapel, met een voorstelling van de heilige Kunigunde.

Andere bezienswaardigheden
.
Kape
lle St.-Anna:
in 1497 wordt h
et laatgotische gebouwtje voor het eerst genoemd. In het interieur is o.a. het laatgotische vleugelaltaar bezienswaardig.

In de barokke Dreifal
tigkeitskirche
vindt men een belangrijke pi
etŗ en een uit hout gesneden madonnabeeld uit 1515.

Omgeving.
St.-Marein
, Lavantdal, ten zuidwesten van Wolfsberg: bezienswaardige laatgotische hallenkerk, ingemetselde Romeinse stenen, mooie barokke sculptuur op het altaar.

** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 102 landen.