Waidhofen a.d. Ybbs 3340 - Niederösterreich. Aan het begin van de l3de eeuw werd Waidhofen systematisch tot een versterkte stad ontwikkeld, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.
 
    
De Obere Stadtplatz met de burcht, het oudste stadsdeel, werd omstreeks 1270 via de 'Freisinger Berg' met de Untere Stadt verbonden.
Van de oude, uitgebreide versterking staan nog enkele muren en torens en de Ybbspoort overeind. Op grond van een gewestelijk handelsverdrag ging het ijzer uit Stiermarken naar Waidhofen, waar het werd verwerkt tot zwaarden, messen en zeisen
, in 1500 zijn er 250 smederijen.

Scheuring en economische teruggang tijdens de Reformatie:
Paul Rebhuhn, de zoon van een smid, studeerde in Wittenberg en raakte bevriend met Luther. Tijdens de Contrareformatie werd het stadje door 160 gezinnen verlaten. In 1532 werden de Turken afgeslagen. Opnieuw economische teruggang in de 18de en de 19de eeuw. In 1875 kocht baron Rothschild de vervallen burcht en liet haar door Friedrich von Schmidt in neogotische stijl verbouwen. Waidhofen, met zijn goed verzorgde oude huisjes, is een van de aardigste steden in Niederösterreich.
 
Stadtpfarrkirche hll. Maria MagdalelIa und Lambert.
Dit laatgotische gebouw, waaraan in 1439 werd begonnen, was in 1510 voltooid. Toegang door de voormalige kerkhofpoort met fraai smeedwerk. De kerk heeft vensters met traceringen tussen getrapte steunberen; naast de ingang een Olijfberg uit de 15de eeuw. In het voorportaal de epitaaf
, grafmonument. Brede, driebeukige hal met een polygonaal koor. De grote galerijen dateren uit 1660. Acht slanke pijlers met bloemkapitelen dragen het gewelf.
Hoogaltaar:
vleugelaltaar uit 1500; centraal de moeder Gods met het kind Jezus en de heiligen Barbara en Catharina; aan weerszijden vlakreliëfs met scènes uit het leven van Elizabeth, Agatha, Catharina en Ursula.
Zijaltaren:
aan de evangeliezijde de heilige Magdalena, daartegenover een piëta, beide uit 1460. Barok orgel.
Mariakapel:
madonna op het marmeren altaar.
Messerer-Monstranz:
de wapensmeden schonken de kerk in 1512 een monstrans van 102 cm hoog, gemaakt van verguld zilver en met edelstenen bezet; schrijnwachters zijn de heiligen Sigismund en Corbinianus.
 
Andere bezienswaardigheden.
Grabenkirche,
in 1644 door de kapucijnen gebouwd. Mooi beeld: Maria me
t Kind.
Spiralkirche:
de kerk is laatgotisch, de inrichting vroegbarok. Preekstoel en vensters uit ca. 1470.
Kasteel:
fraai gelegen aan de oever van de Ybbs; enkele oude resten, o.a. de donjon. Neogotische arcaden hof.
Stads
toren:
in 1534 tot 50 m verhoogd; ingerichte torenwachterruimte; beroemd uurwerk.
Al
tstadt:
gesloten driehoekige plattegrond, twee grote pleinen, met huizen van gotiek tot barok.
Gracht:
charmant complex aan de rand van de stad, met kleine biedermeier huizen, kapellen, kloosterkerk en restanten van een verdedigingstoren.

Hei
matmuseum:
gesticht in 1905. Een van de belangrijkste stedelijke musea van Niederösterreich. Collecties met betrekking tot de geschiedenis van de stad, en over ambachten en folklore. De aardige particuliere collectie-Piaty omvat oude meubelen, wasfiguren en achter
-glasschilderingen.

Waidhofen a.d. Thaya 3830 - Niederösterreich
In ongeveer 1170 gesticht door de graven von Pernegg. In 1278 door de troepen van koning Ottokar in brand gestoken. Vijftig jaar later door Bohemers geheel verwoest. Aan het eind van de Dertigjarige Oorlog woonden er nog zestig burgers in de stad. De talrijke ondergrondse vluchtgangen, vele van twee verdiepingen, dateren uit de 16de eeuw. Vijfmaal brandde de stad bijna geheel af, de laatste keer in 1873.

Parochiekerk Mariae Himmeifahrt.
In 1713 werd een barokke toren gebouwd, waartegen in 1723 de kerk werd aangebouwd. Brede zaal met een recht gesloten koor en plafondfresco's. Grote beelden bij het hoogaltaar van de heiligen Leopold en Kar
l Borromäus. Mooie koorbanken, barok orgel. In de Mariakapel een klein rococoaltaar met een madonna uit 1440.

Bürgerspitalkapelle:
gebouwd in 1365; ligt buiten de ringmuur. In het gotische koor kruisgewelven en maaswerkvensters. Toren op het oosten.
Z
ijaltaar met een laatgotisch houten reliëf: dertien noodhelpers en Maria ( 1500).
 
Kasteel:
gebouwd in 1770, op de plaats van een vroeger bouwwerk. Reeds twee eeuwen in het bezit van de graven Gudenus. Mooie, oude vertrekken met fraaie inrichting.

Weissenkirchen i.d. Wachau 3610 Niederösterreich
In 1531 werden, op bevel van keizer Ferdinand
I, het plaatsje en de kerk omgeven met een gracht, een wal en vier torens en uitgerust met 44 kanonnen. In 1793 werd Weissenkirchen geteisterd door een grote brand.

Parocbiekerk Mariae Himmelfabrt.
Via een overdekte trap komt men bij de hooggelegen kerk, die door een bijna complete versterking is omgeven. Aan de westzijde een indrukwekkende vierkante toren, met een rijk geprofileerd portaal. Aan de zuidzijde een kleinere gotische toren, met een gemetseld kegeldak. Getrapt portaal op het zuiden. In het onregelmatig gevormde, met netgewelven overdekte interieur zijn duidelijk de verschillende bouwfasen te herkennen: de zuidelijke zijbeuk uit 1300, het middenschip uit 1439, kapellen uit 1460. In het koor een zwartgoud
gekleurd hoogaltaar met voorstelling van de hemelvaart van Maria, met monumentale figuren. Op de triomfboog een madonna uit de 'Donauschool'. Barokke inrichting. Rococo-orgel.

Andere bezienswaardigheden

Teisenhoferhof
of Schützenhof
op het marktplein met het Wachaumuseum: burchtachtig gebouw uit de 16de eeuw met een mooie binnenhof; voorts mooie oude huizen met renaissancegalerijen en torens uit de 15de eeuw: Sa
lzstadel, Raffelsberger Hof, het voormalige Schiff
smeisterhaus, de Lehensritterhof met torenkapel, de Manghof, enz.

Weistrach 3351 - Niederösterreich
Parochiekerk hl. Stephan
.
Dit is een oude stichting van het klooster Admont. In 1151 wordt al melding gemaakt van een 'pastoor Gundelbertus in Wiztra'. Deze laatgotische hallenkerk heeft een prachtig netgewelf: de dynamiek van de Donaustijl komt fraai tot uitdrukking in de geslingerde en fantasierijke smalle ribben. Voor de brede boog aan het begin van het koor eindigen de ribben in diep doorhangende sluitstenen. In 1868 werd het schip verlengd.

** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 102 landen.