TELFES i. STUBAI - 6165 - Tirol, Pfarrkirche zum hl. Pankraz, toren helm en bijzonder grote galmgaten,  het fresco in de koepel boven de kruising is verrassend, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    

Pfarrkirche zum hl. Pankraz
De kerk van de reeds vroeg in de 11de eeuw bekende parochie werd in 1434 gotisch verbouwd en in 18de eeuw geheel opnieuw opgetrokken. De aardige toren op het noorden, voorzien van een toren helm en bijzonder grote galmgaten, dateert uit 1626. Illusionistische schilderingen, schijnarchitectuur, aan het exterieur.
Boven het westportaal een fresco,
dat de patroon van de kerk uitbeeldt. Indrukwekkend in het interieur zijn de mooie plafondschilderingen. Met name het fresco in de koepel boven de kruising is verrassend door zijn uitdrukkingskracht en verbazingwekkende illusionistische werking. Op het hoogaltaar een kruisiginggroep uit de 17de eeuw. De doopvont uit het midden van de
18de eeuw is origineel van vorm.

Telfs 6410 - Tirol
Van de brede en lage huisjes in het dorp zijn er een paar bezienswaardig:
erkers, stenen torens of beschilderingen
, bijv. Untermarktstrasse 22 en Einbergerstrasse 17. De imposante Pfarrkirche zu den hl. Peler und Paul is neoromaans en heeft fresco's van de Nazareners.
Het franciscanenklooster' en de franciscanenkerk
dateren uit het begin van de 18de eeuw. Op het nu neoromaanse hoogaltaar van de kerk staat een schilderstuk.
De S
t.-Georgskapelle
dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw.
De S
t.- Veilskapelle bij Lehen
is in wezen nog een gotisch gebouw,
ontstaan in de 14de eeuw; met een portaal en vensters met spitsbogen. Het hoogaltaar uit 1720 toont een St.-Veit im Kessel.
De aardige kerk Maria Himmel
fahrt op de Birkenberg
dateert uit de ·17de eeuw
en bevat drie altaren.

Omgeving.
Pfaffenhofen
Tirol
met de Pfankir
che zu U. L. Frau Himmelfahrt:
boven een vroegchristelijke kerk, waarvan restanten in 1961 werden ontdekt
, verheft zich het koor van de tegenwoordige kerk. Deze werd omstreeks 1300 gebouwd, in 1860-1863 uitgebreid. In het koor nog ribgewelven en rankbeschilderingen uit de 15de eeuw.
In de buurt van Pfaffenhofen bevinden zI
ch, op een plateau,
de overblijfselen van de bij een explosie verwoeste burcht Hörtellberg. Bewaard zijn de donjon
, dak en kantelen vernieuwd, de oude ingangspoort en fragmenten van de ringmuren
.

Thal-Assling 9911 - Tirol
Kirche zum hl. Ulrich.

Deze in de 15de eeuw gebouwde en in de 16de en de 17de eeuw verbouwde kerk bezit laatgotische netgewelven in het schip, mooie zwartgouden altaren uit 1687, een fraaie preekstoel en koorbanken uit 168
o.

Kirche zum hl. Korbinian.
Eenzaam boven het dal ligt deze in het midden van de 15de eeuw gestichte kleine kerk. die haar oorspronkelijke vorm zeer goed heeft behouden. Grote galmgaten met traceringen, een mooi gevormde spitse torenhelm, steunberen en een helaas in slechte staat verkerend fresco van Christoffel zijn de belangrijkste uitwendige kenmerken.
In het interieur netgewelven met elf beschilderde sluitstenen,
wandschilderingen boven de deur naar de sacristie en aan de noordwand een frescocyclus. Artistieke hoogtepunten zijn drie gotische zijaltaren: het Passiealtaar, met een uitstekend geschilderd midden paneel
, met name de beweging en de uitdrukking van de figuren zijn voortreffelijk; het Magdalena-altaar uit 1498 en het Korbinianaltaar uit 1480. Andere bezienswaardigheden in de kerk zijn een heel mooi laatgotisch crucifix en een Madonna uit het eind van de 15de eeuw. Het hoogaltaar ontstond in 1660.  

Thaur 6065 - Tirol
Parochiekerk Maria Himmelfahrt.

De in 1244 voor het eerst genoemde kerk werd in 1497 verbouwd. Uit die tijd dateren de fundamenten en de klokkenverdieping van de massieve toren en het exterieur van de kerk met eenbeukig schip, steunberen en zijingang met spitsboog. De westelijke ingang heeft renaissancekenmerken. Interessant zijn de grafstenen uit de 14de tot de 18de eeuw. Het interieur van de kerk werd barok verbouwd en in gerenoveerd. Op het hoogaltaar een laatgotische Madonna met Kind uit het eind van de 15de eeuw, met een barokke omlijsting.

Kirc
he zum hl. Ulrich.
De Afrahof, een boerenhoeve van het Augsburgse domkapittel,
heeft nog oude gewelven. Zij is tegen de kerk, die oorspronkelijk romaans is, aangebouwd. In de apsis van de kerk laatgotische fresco's uit 1480,
een gotische sacramentsnis, een gotisch hek en een vleugelaltaar uit de tweede helft van de 16de eeuw. Op het rechterzij altaar een voeggotische Man van smarten, op het linker een Moeder van smarten, eerste helft 18de eeuw. In het schip een houten beeld van de heilige Ulrich, begin 15de eeuw.

Andere bezienswaardigheden:

de in de 17de eeuw gebouwde Kirc
he zum hl. Virgilius
met een mooie toren;
de aardig gelegen, in 1783 gestichte, kleine, centraal gebouwde bedevaartkerk
St.Peter und Paul;
de Lore
tokapel aan de Hallerstrasse, 16de-eeuws,
en de ruïne Thaur, oorspronkelijk bouwwerk was
11de-eeuws, tegenwoordig zijn alleen nog resten van een gotische verbouwing en gedeelten van een rondeel en een poort uit 1500 te herkennen.

Tratzberg post Jenbach 6200 - Tirol
Schloss Tratzberg.
Deze in 1295 als grens burcht tegen Beieren gebouwde versterking brandde in 1491 geheel uit. In 1499 kwam de ruïne als ruilobject aan de familie Tänzl, die in de adelstand verheven was. Deze liet het kasteel, met gebruikmaking van oude muurresten, tussen 1500 en 1515 herbouwen, met uitzondering van de noord- en een deel van de westvleugel. Deze laatste kwamen tussen 1560 en 1571 tot stand. Het kasteel, dat in de loop der jaren dikwij
ls van eigenaar wisselde, heeft aan de zuidzijde, gericht naar het dal, een gevel van drie verdiepingen hoog en met torens op de hoeken en in het midden.
Aan de ingangszijde
, westen, staat vóór het tussen 1060 en 1071
gebouwde slotportaal een arcadegalerij ; op de noordwesthoek staat een ronde toren. De binnenhof heeft laatgotische galerijen aan de zuid- en de oostvleugel; de west- en de noordgevel worden onderbroken door platte pilasters in renaissancestijl. Muurschilderingen uit omstreeks 1600. Tegen de noordelijke gevel een porticus uit 1560-1571.
Wenteltraptoren
,
'Maximiliansschnegg'
, uit 1500, zuidoosthoek. Op de benedenverdieping van het kasteel liggen een wapenkamer, met achthoekige zuilen en balkenplafonds, en een interessante wapenverzameling; voorts de
Fuggers
tube,
met lambriseringen uit 1510, een mooi gesneden houten deur en tafels met intarsia uit 1515, en de
Fuggerkam
mer,
met
een laatgotische kast uit 1510. De interessantste ruimte echter is de
Habsburgersaal,
met een gedraaide rood marmeren zuil in het midden een cassettenplafond, en een ribgewelf in de erker. In 1508 ontstonden daar, waarschijnlijk door Hans Maler uit Schwaz, 148 geschilderde voorouderportretten uit de stamboom van de familie van keizer Maximiliaan I, een meesterwerk, dat in 1850 helaas niet goed gerestaureerd werd.
In de Teufelszimmer, met een renaissanceplafond en marmeren pijlers uit 1560,
zou volgens de sage een misdadige ridder hebben gezeten die door de duivel zou zijn weggehaald. In dit vertrek een goede schilderijencollectie: o.a. Friedrich, Pacher, Mabuse.
De slotkapel S
t.-Catharina,
noordoosthoek
, uit 1508 heeft een netgewelf en bevat een tabernakel van rood marmer met een afbeelding van de heilige Catharina. Op de tweede verdieping zijn vooral van belang de
Maximilianss
tube en de Maximilianskammer,
met een laatgotisch plafond en een mooie gotische inrichting, en de
Tänz
lzimmer,
met lambriseringen, een cassettenplafond, met intarsia versierde deuren en meubelen uit de vroege renaissance.
 

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk