TAMSWEG - 5580 - Salzburg, met Decanaatparochiekerk Jacobus de Meerdere en Bedevaartkerk St.- Leonhard, op een berghelling ten zuiden gelegen, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    

Als "Tamswich" komt de plaatsnaam in 1160 voor het eerst voor.
De regelmaat in de plattegrond wijst erop dat het plaatsje opnieuw is aangelegd nadat het zien van een nederzetting tot een dorp had ontwikkeld. In 1480 is het door keizerlijke troepen
, in de Hongaarse Oorlog, platgebrand. Als handelsplaatsje, zout en ijzer, komt Tamsweg tot een zekere welstand, wat nog is af te lezen aan enkele burgerhuizen uit de 16de eeuw. Sinds 1790 heeft Tamsweg een eigen rechtbank.
 
Decanaatparochiekerk Jacobus de Meerdere,
in 1246 voor het eerst genoemd, herbouwd in 1738. De met een tongewelf overdekte zaal van drie traveeŽn lang en met zijkapellen wordt afgesloten door een halfcirkelvormige apsis.
Fraai  rococostucwerk. Het machtige hoogaltaar en de rococozijaltaren met beelden dateren uit het midden van de 18de eeuw, evenals de altaarstukken.

Andere bezienswaardigheden:
marktplein met mooie burgerhuizen; het Ra
adhuis is in het midden van de 16de eeuw gebouwd; in de Barbaraspitalkirche is sinds 1965 het Lungauer Heimatmuseum gevestigd.

Bedevaartkerk St.- Leonhard
, op een berghelling ten zuiden van Tamsweg.
De kerk dankt haar ontstaan aan een in 1421 begonnen bedevaart. Aanleiding tot de pelgrimstochten vormde een beeldje van de heilige Leonhard, dat na verdwijningen uit de parochiekerk van Tamsweg, tot driemaal toe werd teruggevonden in een boom in de buurt van de latere bedevaartkerk. De kerk werd reeds in 1433 gewijd. Zij is zetel van de Leonhardsbroederschap en na Mariaze
ll en St.- Wolfgang het belangrijkste pelgrimsoord in Oostenrijk.
Zij kreeg het karakter van een kerkburcht
door de oprichting van een met torens versterkte ringmuur, vermoedelijk naar aanleiding van de Hongaarse Oorlog.

Uitwendig lijkt de kerk,
door de plaatsing van kapellen tussen de steunberen, gebouwd volgens het basilicale schema. Een nog maar slecht zichtbare band van geschilderd maaswerk langs de daklijst komt overeen met het maaswerk van de toren. De kerk bestaat uit een enkel schip met netgewelf, zijkapellen en een polygonaal koor. Hij en de wijbisschop zijn afgebeeld in het 1433 gedateerde fresco op de noordelijke koorwand. Uit dezelfde tijd stammen de gedeeltelijk zichtbare apostelmedaillons.
De inrichting bestempelt de kerk
tot een van de voornaamste monumenten van laatmiddeleeuwse kunst in Oostenrijk. De serie vensters ontstond tussen 1430 en 1450. Aartsbisschop Johann II is de stichter van het beroemde Goldf
enster, het 'gouden' venster, dat vrijwel geheel is samengesteld uit blauwe en goudgele glaasjes. De enkele rode waren heraldisch noodzakelijk. Iconografisch opvallend is het venster met de Apostelmolen, een symbolische voorstelling van de verkondiging van het woord Gods. De kerk bevat fragmenten van 15de-eeuwse altaren. Tot het voormalige Leonhardsaltaar behoren de panelen met de Leonhardslegende en de kerkvaders, evenals het nu tegen de pijler van de orgeltribune opgestelde beeld van de heilige Leonhard.
Van het voormalige hoogaltaar gewijd aan Maria stammen de reliŽfpanelen
,
binnenzijden van de vleugels
, en de bijbehorende geschilderde panelen, buitenzijden, met scŤnes uit het leven van Maria. Bewaard zijn ook de beelden die bij het altaar behoorden: een Madonna met Kind, noordelijke muur van het schip, en de heiligen Leonardus en Jacobus de Meerdere, barokke kop, in het bovenstuk van het hoogaltaar. In een van de zuidelijke kapellen een koorbank die van fraai houtsnijwerk is voorzien. Het is een van de vroegste met intarsia versierde meubelen ten noorden van de Alpen. Aan de buitenzijde van de zuidelijke deur fungeert een prachtige bronzen leeuwenkop als ringhouder.
 
Omge
ving.
Ramingstein
, Salzburg
met ruÔne van de burcht FillslergrŁ
n, reeds in de 12de eeuw in een oorkonde genoemd. In de nabijheid een in 1900 nieuw gebouwde woonburcht in historiserende, 13de eeuw, vorm.  

Werfen 5450 - Salzburg
Reeds in 1242 als markt genoemd. Het langgerekte plein heeft sedert een brand in 1866 veel van zijn oude karakter verloren. Het markantste gebouw in de huizenrij aan de oostzijde is het voormalige gerechtsgebouw; het heeft een gotische toren. De huizenrij aan de westzijde omvat de indrukwekkende Brennhof, die in 1561-1565 werd gesticht. De gevel aan de straatzijde heeft een gotiserende maaswerkversiering uit de bouwtijd.
 
De parochiekerk hl. Jacobus de Meerdere

werd al in 1332 voor het eerst genoemd. De toren, met een barokke uivormige helm en in de 19de eeuw dichtgemaakte galmgaten, stamt van een gebouw uit de 14de eeuw. Het huidige gebouw dateert uit 1652-1662 en is een voor die tijd buitengewoon zakelijke, monumentale zaal kerk met een vlak plafond en een apart ingebouwd presbyterium. De hoofdaltaren dateren uit de 17de eeuw. Aan de noordelijke wand, onder de orgelgalerij, een mooie grafsteen met ťťn op een doodshoofd rustende putto.

De kapucijnenkerk Maria Hi
lf
werd in 1736 gesticht voor een kapucijnengemeenschap tegen het lutheranisme.
 
Het Kasteel Hohenwerfen

werd in 1077 onder aartsbisschop Gebhard gesticht in verband met de Investituurstrijd
en het werd onder aartsbisschop Konrad I versterkt. Hohen≠werfen werd na de boerenopstanden van 1525 en 1526 tot vesting verbouwd onder aartsbisschop Matthšus Lang. Haar huidige vorm kreeg de burcht echter pas onder aartsbisschop J. J. Kuen-Belasi. In 1824 werd zij in opdracht van keizer Frans I hersteld, vanwege het schilderachtige karakter van de burcht; in 1931 opnieuw gerestaureerd na een hevige brand.
De kern van het kasteel wordt gevormd door het uit de middeleeuwen daterende hoofdgebouw.
De klokkentoren uit 1563 bevat een mooie renaissanceklok. Er is een interessante kleine kapel, die in 1563 werd verbouwd met gebruikmaking van middeleeuwse bouwonderdelen. Onder de kapel de opmerke
like Finslere Stiege, ook 'Riemergang' genoemd, waarlangs men de Persen- of Wallerturm bereikt. Uitgebreide voorwerken en schilderachtig poortgebouw.Omgeving
.
Pfarrwerfen: Salzburg
parochie in het noorden van Pongau, reeds sedert 1074 bekend.
De parochiekerk Hl. Cyriak
is een van de meest harmonische kerkgebouwen in dit gebied. De overwelfde verbindingsgang naar de pastorie geeft het complex een weerbaar karakter. Driebeukige hallenkerk met netgewelven uit het eind van de 15de eeuw. Opmerkelijk is het neogotische altaar in de apsis van de zuidelijke zijbeuk, met mooie beelden uit ca. 1520. De noordelijke zijbeuk eindigt in de Nothelferkapelle, die een volledig bewaard gebleven klein vleugelaltaar bevat
.

Eisriesenwelt: Salzburg
belangrijk natuurmonument, met een ongeveer 800 m lange, verijsde ingang naar een in totaal 47 km lang gangenstelsel in het
Tennengebergte; toegang via een particuliere weg en met een kabelbaan, geopend van mei tot september.  

Zell am See 5700 - Salzburg
Stichting van een monnikscel, Zelle, waarvan de is afgeleid. Ongeveer in het midden van de 10de eeuw ontstond een eenbeukig Ottoons kerkje, dat tussen 1121 en 1125 werd vervangen door een driebeukige pijlerbasiliek met een daaraan verbonden augustijner kanunnikenklooster. Als markt met een arrondissementsrechtbank werd Zell a. See pas in 1350 in een oorkonde vermeld. Van de oude nederzetting is weinig bewaard. Opmerkelijk is alleen de zogenaamde Vogtturm.

Parochiekerk hl. Hippolyt.
Bij de opheffing van het kanunnikenklooster werd de daarbij behorende kerk in 1217 parochiekerk. Een in 1975 beŽindigde voorbeeldige restauratie en daarmee verbonden opgravingen hebben talrijke nieuwe gegevens over de levensloop van de kerk opgeleverd. In ca. 1230 kreeg de middenbeuk van de oorspronkelijke romaanse, driebeukige kerk gewelven. Deze werden echter na een brand in 1770 gesloopt en in 1898 vervangen door een houten, vlakke afdekking. Tussen het
eind van de 13de en het eind van de 14de eeuw werden de zijbeuken overwelfd. De massieve versterkte toren dateert uit het midden van de 15de eeuw. Naar aanleiding van de verbouwing van het koorvierkant en de aanleg van het gotische koor werd in 1325 de crypte dichtgegooid. In 1514-1515 bouw van de westelijke galerij, met aantrekkelijke maaswerkbalustrade.
Fragmenten van fresco's uit verschillende perioden.
De belangrijkste zijn: Tronende Madonna met Kind, in de apsis van de noordelijke zijbeuk; Martelaarschap van de heilige Catharina, in de voorruimte van de apsis en een fresco met apostelen, in het presbyterium. In navolging van de zich wijzigende stijlopvattingen, werden decoratieve wandschilderingen aangebracht. Van uitstekende kwaliteit zijn de in de westelijke galerij opgenomen beelden van de heiligen George en Florian.
 

Zell am See-Kaprun
Sneeuwgarantie tussen gletsjer, bergen en meer

Het winterlandschap van Zell am See-Kaprun ligt tussen de eeuwige sneeuw van de ruim 3000 meter hoge Kitzsteinhom gletsjer en de oevers van de bevroren Zeiler See. Hier vind je drie skigebieden met 138 km piste voor elk niveau. SkiŽrs, snowboarders en freeriders vinden hier wat ze zoeken.
Voor families en recreatieve skiŽrs is de Maiskogel en het onderste 'blauwe' gedeelte van de SchmittenhŲhe het perfecte gebied. Ook voor niet-
skiŽrs valt er buiten de pistes genoeg te beleven.

Het aanbod is enorm:
van langlauf-, wandel- en sneeuwschoentochten, schaatsen op het natuurijs
van de Zeiler See tot en met bloedstollende ritten op de rodelbaan. Diverse evenementen, culinaire hoogstandjes, snowparks, buckelpisten en de nieuwe funslope maken het aanbod compleet.

ADRENALINEKICK MET SNEEUWGARANTIE
Op de Kitzsteinhom, het enige gletsjerskigebied in het SalzburgerLand waar je van oktober tot juni kunt skiŽn, vind je dť ultieme adrenalinekick: de Black Mamba. Een 1.000 meter lange piste, een hoogteverschil van 250 meter en een
stijging van wel 63%!

LANGSTE 'FUNSLOPE' TER WERELD
Ook het veelzijdige skigebied op de Zeiler Hausberg, de SchmittenhŲhe, is deze winter een attractie rijker: de langste 'funslope' ter wereld, 1.300 meter lang, allerlei tunnels en te gekke bochten. Snowboarders en freestylers kunnen
zich in de vijf snowparken compleet uitleven in Oostenrijks grootste superpipe, op buckelplstes, in de langste funslope-pipe ter wereld en op de freerideroutes naast de pistes. Maar ... veiligheid staat voorop. Tijdens de Freeride XXL-
worskhops bereiden professioneel opgeleide gidsen je voor op het echte tiefschneeskiŽn.

NAAST DE PISTE
Al wandelend, op sneeuwschoenen of met nordic walkingstokken geniet je in stilte van de natuur. De ca. 40 km geruimde wandelpaden brengen je door het schilderachtige berglandschap. Maar je kunt ook een begeleide tocht
maken, zoals een GPS skisafari of een kunstwandeling op de SchmittenhŲhe.

Internet: www.zellamsee-kaprun.com

NIEUWE UITZICHTEN
Op de twee nieuwe uitzichtplatformen van de 'Gipfelwelt 3000' zul je versteld staan van het indrukwekkende panorama op de omringende 'drieduizenders' van het nationale park Hohe Tauern.
De meervoudig onderscheiden bioscoop 'Cinema
 3000', het berg restaurant en de informatiepunten maken het bezoek compleet. Wellnessliefhebbers kunnen ontspannen in de nieuwe TAUERN SPA de 20.000 vierkante meter water- en saunawereld.

Meer informatie:
Ze
ll am See-Kaprun Tourismus - tel.: 0043-6542-770, 
welcome@zellamsee-kaprun.com   - www.zellamsee-kaprun.com/nl  

Accommodatie:
Bijv. Hotel/at/tirolerhof-zell-am-see.  superior in Zeil am See!

Familie Posch heet je van harte welkom in hun 4-sterren superior hotel in het centrum van Zeil am See. De gezellige landhuisstijl, de goede Oostenrijkse keuken, de Aquarena Waterwereld en de Elements Spa boven de daken van Zeil am See zijn de perfecte ingredi
Žnten voor jouw wintervakantie.

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk