SPITTAL a.d. DRAU - 9800 - KarinthiŽ, met Stadtpfarrkirche Maria VerkŁndigung en Schloss Salamanca, Porcia, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    

Cultuurhistorisch beroemd werd Spittal pas door de bouw van het Salamancakasteel in de 16de eeuw.
De stichting van de stad is ongetwijfeld te danken aan de graven van Ortenburg, die op het kruispunt van de weg door het dal van de Drau en de handelsweg naar Salzburg een kerk en een hospitaal hadden laten bouwen.

Stadtpfarrkirche Maria VerkŁndigung.

Deze kerk is waarschijnlijk aan het eind van de 13de eeuw gebouwd en in 1307 gewijd; in 1584 werd zij in renaissancestijl uitgebreid. Daarna, tot 1966, verscheidene ingrijpende veranderingen. Het kruisribgewelf in het middenschip is nog oud. In het moderne koor twee laatgotische stenen reliŽfs; in de noordelijke zijbeukkapel een interessante, eveneens laatgotische, piŽta. Aan de westelijke binnen- en buitenmuur en tegen de noordelijke binnenmuur laatgotische en renaissancegrafzerken, o.a. van de familie Ortenburg-Salamanca.
 
Schloss Salamanca
, Porcia.
Gabriel von Salamanca, de thesaurier-generaal van aartshertog Ferdinand, werd in 1524 beleend met het graafschap Ortenburg. Hij begon in 1527 met de bouw van een representatieve en 'moderne' residentie. Reeds tijdens zijn leven was het gebouw grotendeels klaar. In de daaropvolgende eeuwen werden versiering en inrichting telkens veranderd en uitgebreid, met name onder de vorsten van het geslacht Porcia, maar de strenge, edele vorm van het gebouw, naar voorbeelden van Italiaanse en Spaanse renaissancepaleizen, bleef grotendeels bewaard.
Op een rechthoekige plattegrond staan vier vleugels,
van elk drie verdiepingen, rondom een binnenhof. Vensters en ingangspartijen bevinden zich in de gevels aan de straatkant, geheel volgens de traditie van stadspaleizen die oorspronkelijk een verdedigende functie hadden. Door de maniŽristische verdeling van de vensters en door het barokke Porcia-por
taal in het midden kreeg de gevel toch een zekere ritmiek - een waardig, decoratief pendant van de prachtige binnenhof.
De zuilengalerijen van drie verdiepingen hoog zijn toegankelijk via steile trappen.
Fraaie sculptuur aan kapitelen en in zwikken. De interieurs zijn in renaissancestijl
, cassettenplafond in de grote zaal, gedecoreerd, maar er zijn ook laatbarokke en nog latere toevoegingen. Het Schlossmuseum op de tweede verdieping bevat kunsthistorische en folkloristische voorwerpen die iets tonen van de stijl en de levenswijze van de families die tussen 1550 en 1900 in het kasteel Salamanca resideerden.
Het Stadhuis aan de overkant
, noorden, heeft een renaissancistisch portaal.

Seltenheim post WŲlfnitz 9061 - KarinthiŽ
Filialkirche hl. Andreas.
Op een heuvel staat deze kleine gotische kerk, met kruisribgewelven en een versterkte toren op het westen. Romaanse onderdelen. Barok altaar en ingemetselde Romeinse stenen.

Kasteel.
Het gebouw, met een mooie barokke Dreifaltigkeitskapelle, werd in 1848, na een lange periode van verval, gerestaureerd. Arcadehof van twee verdiepingen.

Stein i. Drautal post Dellach i. Drautel 9772 - KarinthiŽ
Burcht.
Deze romaanse versterking ligt op een hoge rots boven het dal van de Drau. Donjon
, uitkijktoren, en hoofdgebouw zijn gescheiden. Bezienswaardig is de romaanse kapel van twee verdiepingen hoog. In 1505 werd de bovenste ruimte overwelfd. In het gewelf symbolen van kerkvaders. In de apsis evangelistensymbolen van dezelfde schilder. Laatgotische in hout gesneden beelden van de heiligen Martin en Valentijn en de moeder Gods. Barok altaar

Stallhofen post Obervellach 9821 - KarinthiŽ
Bedevaartkerk Maria Tax
.
Het koor van de laatgotische hallenkerk werd
in 1476, het schip met netgewelf in 1506 voltooid. De barokke grafkapel van baron von Stampfer, aan de noordzijde tegen het schip aangebouwd, heeft mooie fresco's. Op het barokke altaar in de kapel een laatgotische Madonna met Kind. In de gewelven van het schip beschilderde vierpassen en sluitstenen. Fresco's in het koor. Het grote indrukwekkende hoogaltaar is versierd met rococo beelden en ornamenten. Preekstoel en zijaltaren dateren eveneens uit het rococo.

Omgeving.
Unterfalkenstein
:
in de buurt van de romaanse kasteelruÔne Oberfa
lkenstein en de in barokke trant gerestaureerde Johanneskapelle bevindt zich het kasteel Unterfalkenstein in historiserende stijl verbouwd.

Sternberg post Velden am WŲrther See 9220 - KarinthiŽ
Parochie- en bedevaartkerk St.-Georg.
De oorspronkelijk romaanse kerk, met een toren op het oosten, hoog op de Sternberg gelegen, is een opvolger van een Keltisch en een Romeins heiligdom. Zij werd, in verscheidene fasen, tot in de 19de eeuw verbouwd. In de 14de eeuw werd de vlakke zoldering in het koor vervangen door een kruis ribgewelf, in de 15de eeuw kreeg het schip een netgewelf, in 1586 werd een renaissancevoorportaal gebouwd en tijdens de barok kregen de noord≠en de zuidzijde een kapel. Het interieur bevat een indrukwekkend barok hoogaltaar en mooie zijaltaren. In de sacristie een laatgotisch beeld van de heilige Joris Interessant zijn ook de laatgotische schilderingen op het deksel van de achthoekige doopvont.

KasteelruÔne.
Het oude, romaanse, grafelijk slot, ooit eigendom van de Sternbergs, later van de Ortenburgs, werd in de I5de eeuw tijdens een successieoorlog door keizerlijke troepen verwoest.

** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk
    kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 92 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!