Schladming 8970 Stiermarken. Bekend van het WK skiŽn 2013, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.
    

De plaats werd voor het eerst genoemd in 1180. In 1304 werd hier de nederzetting Schladming gesticht ten behoeve van de ontginning van de zilvermijnen. Eerste vermelding als stad in 1322. In 1525 was het stadje een centrum van de boeren- en mijnwerkersopstand in het Ennsdal, waarna het plaatsje voor straf werd platgebrand en alle privileges kwijtraakte. Wederopbouw in 1526, marktrecht in 1530, weer stadsrechten in 1925.
 
Parochiekerk hl. Achaz.
Deze laatgotische, driebeukige hallenkerk met romaanse westelijke toren werd tussen 1522 en 1532 gebouwd. De inrichting is 18de-eeuws, behalve de preekstoel en een pietŗ
.
  
Evangelische Kirche.
Deze driebeukige hallenkerk werd tussen 1852 en 1862 gebouwd en bezit altaarstukken van een renaissancealtaar uit 1570.
 
Reissingerbehausung.
In 1618 was dit het woonhuis van rechter Reissinger. Renaissance-interieurs. Stadt
museum.

Schladming-Dachstein

"Live dabei" in de Ski amadť. Oostenrijks grootste skiplezier
De vakantieregio Schladming-Dachstein, bekend van het WK skiŽn dat hier in 2013 plaatsvond, is zowel op als naast de piste verrassend veelzijdig. 230 kilometer piste en 85 liften staan garant voor grenzeloos skiplezier. De vier bekendste bergen van het skigebied, Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm, beter bekend als de "4-Berge Skischaukel", zijn door snelle en moderne liften met elkaar verbonden. De kleinere gebieden Rittisberg, Fageralm, Galsterbergalm, Stoderzinken, Riesneralm en Planneralm zijn geheime tips voor de genieters onder ons.

WINTERS GELUK NAAST DE PISTE
Geen zin om de piste op te gaan? Ontdek dan het winterse landschap bijvoorbeeld eens te voet of op sneeuwschoenen. Je kunt ook meekijken hoe de pistes geprepareerd worden of je rodelt met een groep vrienden de berg af. Ook naast de piste wordt je vakantie ťťn groot avontuur.

DAT SMAAKT NAAR MEER!
Een dag in de bergen is niet compleet zonder een lekkere lunch! Alle 97 skihutten hebben elk hun eigen charme. Groot of klein, met terras, speeltuin of open haard: bij ons vindt iedereen zijn lievelingshut. Met veel liefde bereiden de gastheren culinaire hoogstandjes en regionale specialiteiten uit de Steiermark. Alleen het allerlekkerste komt op tafel, zoals grote kommen soep, Krapfen met Steierse kaas en vers gebakken Apfelstrudel.
 

SKI AMAD…, 1 SKIPAS VOOR OOSTENRIJKS GROOTSTE SKI PLEZIER
Een 5-sterren skigebied met voor iedere wintersporter wat wils. Vijf skiregio's met in totaal 25 skidorpen, 270 moderne liften en 760 kilometer goed geprepareerde pistes zijn 'live dabei'. Elke regio heeft zo zijn eigen karakter en charme. Met slechts 1 skipas heb je toegang tot alle gebieden en kun je deze diversiteit beleven, verkennen en met al je zintuigen waarnemen.
Meer informatie vind je op www.skiamade.com

GRATIS WI-FI: ALTIJD 'LIVE DABEI' OP FACEBOOK & CO.
De vakantieregio biedt een gratis Wi-Fi netwerk met meer dan 400 access points. Zo ben je altijd online en kun je snel en gemakkelijk je eigen indrukken, spectaculaire momenten, persoonlijke vakantieherinneringen, foto's en videoboodschappen met je vrienden over de hele wereld delen. De plekken waar je toegang hebt tot het internet zijn ook in de app 'Ski amadť Guide' aangegeven. Laptops, smartphones en iPads kunnen gratis gebruik maken van het netwerk.
Je hebt hiervoor geen paswoord nodig. Eťn keer inloggen is genoeg om je vakantieherinneringen voor altijd te bewaren.

Hoera, eindelijk vakantie!
Wij. Willem, onze kinderen en ik, waren op vakantie in de vakantieregio Schladming-Dachstein en het was top! Elke dag was het weer genieten in gezellige, authentieke hutten en op prachtige pistes. De verbinding tussen de bergen Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm is super. Ook de winterwandeling met Herbert naar zijn lieveling spiek was zeer de moeite waard. Ja, wij hebben hier ons winters geluk gevonden. Tot snel in de vakantieregio Schladming-Dachstein.
Groeten van Catharina.

Meer informatie
Vakantieregio Schladming Dachstein, te\.: 0043-3687-23310
info@schladming-dachstein.at,    www.schladming-dachstein.at

MAAK KENNIS MET ...
Herbert Raffalt is professioneel berggids, skileraar, schrijver en gepassioneerd en bekroond fotograaf.
"Het liefst ga ik zo vroeg mogelijk op pad Dan is het lichtspel tussen de opkomende zon en de bergen perfect voor mijn foto's. Het landschap en de talrijke activiteiten zijn ťťn grote inspiratiebron. Bezoek bijvoorbeeld eens de Dachstein-gletsjer en geniet van het bijzondere uitzicht. De grootste waardering voor mijn werk als berggids krijg ik wanneer er vriendschappen met gasten ontstaan die vele jaren stand houden.
Herbert Raffalt - berggids, sktieraar, schrijver en fotograaf