REITH B. KITZBÜHEL post Kitzbühel - 6370 - Tirol, met Parochiekerk hll. Ägydius und Sylvester, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Parochiekerk hll. Ägydius und Sylvester.
De tegenwoordige kerk werd in 1729-1731 gebouwd. Van het eerdere, gotische, gebouw is slechts de noordelijke toren, met het achthoekige spitse dak, behouden. De plafondschilderingen
uit 1729. Het hoogaltaar dateert uit het laatste kwart van de 17de eeuw; de zijaltaren en de preekstoel zijn uit 1700. Er is een uit hout gesneden Heilige familie.  

Stams 6422 - Tirol
Parochiekerk Johannes de Doper.

Een bedevaartkapel op deze plaats dateert uit 1050. In 1318 wijding van het tegenwoordige gebouw. Door een brand in de kerk werden in 1593 het dak
, geheel, en de toren, gedeeltelijk verwoest. De gotische galmvensters bleven gespaard. Ondanks een verbouwing in 1755 heeft het schip zijn gotische karakter bewaard. Inwendig echter werd de kerk barok verbouwd.
Het voortreffelijke beeldhouwwerk aan de altaren
is van Joh. Reindl, de plafondschilderingen en de overige fresco's zijn van F. A. Zoller. Op het hoogaltaar staat het pelgrimsbeeld van J
ohannes de Doper (begin 15de eeuw): een stenen sculptuur die tijdens de barok enigszins werd veranderd.

Cisterciënzerklooster.
Tegelijk met de munsterkerk werd in 1284 het middeleeuwse kloostercomplex
voltooid. Reeds in het begin van de 15de eeuw ging men klooster en kruisgang verbouwen. De kruisgang werd overwelfd, de open romaanse vensters werden dichtgezet met glas. In het klooster kwam een nieuwe slaapzaal. Ingrijpende verbouwingen gaven het klooster zijn huidige vorm. Het omvangrijke gebouw van twee verdiepingen hoog werd opgetrokken rondom een rechthoekige binnenhof. Opmerkelijke sloten en beslagwerk.
De twee verdiepingen werden fraai beschilderd door een karmeliet
die als gast in het klooster verbleef. Deze schilderingen werden onlangs blootgelegd. Aangezien de gebouwen aan de westzijde, in verschillende perioden ontstaan, geen uniforme aanblik boden, besloot men aan het eind van de 17de eeuw iets nieuws te bouwen.
Men begon aan de bouw van een reusachtige vleugel. Deze vleugel was bestemd voor hoge gasten. Bovendien kwam er, volgens de mode van de tijd, een voorname woning voor de abt. Het trappenhuis en de rijk ingerichte vertrekken zijn de moeite van een bezichtiging waard. De Bernardisaal is versierd met voorstellingen uit het leven van de heilige Bernardus. In het trappenhuis een plafondfresco omgeven door prachtig stucwerk. Fraaie trapleuningen.

Kloosterkerk Mariae Himmelfahrt
.
De in 1284 ter ere van de moeder Gods gewijde munsterkerk was een driebeukig gebouw in romaanse stijl. Naast het middenschip liggen lage zijbeuken. Het middenschip, voorzien van een vlak beschilderd houten plafond, werd met drie apsiden naar het oosten afgesloten, elke zijbeuk met één apsis. Van dit oude gebouw resteren slechts de drie apsiden van het middenschip, alsmede het grote romaanse venster in de middelste apsis.
In de 18de eeuw echter werd de kerk ingrijpend barok verbouwd. Op de plaats van de zijbeuken werden toen zijkapellen aangebouwd.
Reeds in 1613 ontstond het machtige hoogaltaar
een tot de kruin van het gewelf reikend. Het bleef steeds als altaar in gebruik en het heeft een zeldzame schoonheid. Voor de overige inrichting van de kerk werden kunstenaars en handwerkslieden uit de directe en minder directe omgeving van het klooster aangezocht. Zeer de
moeite waard is ook het werk van een slotenmaker , verscheidene hekwerken in de kerk getuigen van hun kunst. Beroemd is het intarsiawerk aan de koorbanken en biechtstoelen.  
 

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
     Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!