REICHERSBERG - 4981 - Oberösterreich, met Augustiner-Chorherrenstift en Kloosterkerk St. Michael, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Augustiner-Chorherrenstift.
Op een hoog terras boven de rechteroever van de Inn verheft zich het klooster. Wernher en Dietburg
, zuster van aartsbisschop Gebhard van Salzburg, de laatsten van het adellijk geslacht Reichersberg, haalden in augustijner monniken uit Saksen naar hun burcht. De orde overleefde alle tegenspoed van de eeuwen daarna.
Nadat een brand bijna alles in de as had gelegd,
werden de kerk en het klooster herbouwd. Naast de zielzorg heeft het klooster nieuwe taken op zich genomen: concerten in de kerk en in de feestzaal van de burcht maken het klooster tot een cultureel middelpunt. Bovendien houdt het zich bezig met vormingswerk; het is tegenwoordig een centrum voor volwasseneneducatie.
 
Kloosterkerk St. Michael:
zaalkerk, gewijd in 1644. De inrichting is 18de­eeuws. De fresco's  zijn overweldigend, met name de Verschijning van St.-Michaël op de berg Gargano en de Stichting van de orde door de heilige Augustinus. Voorts: altaren in de kapellen, fraaie preekstoel met evangelistensymbolen, en een schilderij, De bevrijding van Petrus, in een lijst. In de sacristie een fraai stucplafond
, figuren in vlakreliëfs.
 
Kloostergebouw.
Na het passeren van de poorttoren komt men in de 123 m lange buitenhof.
Het eerste gedeelte is omzoomd door lage bedrijfsgebouwen. Krachtige, ronde hoekpaviljoens, met uivormige bekroningen, geven het begin aan van de eigenlijke kloostergebouwen. De noordelijke vleugel
, Fürstentrakt, met galerijen op twee verdiepingen, huisvest de Bayrischer SaaI, met mythologische fresco's.
Aan het oostelijk einde van de noord vleugel het Prälatenoratorium,
een intieme gebedsruimte met vensters naar de kerk; koepelfresco met het Hemelse Jeruzalem. In het midden van de als tuin aangelegde binnenhof staat een fraaie waterput, met De Heilige Michaël in gevecht met Lucifer.
In de zuidvleugel
, voormalige Sommerprälatur,
de Sommersaa
l of Augustinus­saal, beschilderd: schijnarchitectuur aan het gewelf, en een Goddelijke voorzienigheid. De binnenste hof is de vroegere kruisgang; daar bevinden zich het Sommerrefectorium, met de achthoekige voorruimte en van prachtig stucwerk voorzien. De bibliotheek bevat voorstellingen uit de kloostergeschiedenis.

Kloostermuseum:
gotische paneelschilderingen, gotische en barokke sculpturen; vensters, oorkonden, grafstenen: 13de-18de eeuw.

Omgeving.
Ried im Innkreis:
Oberösterreich
hoofdstad van het vruchtbare gebied van de Inn; behoort sinds 1779 tot Oostenrijk; stadsrechten in 1857; in 1867 eerste landbouwkundige tentoonstelling, waaruit een landbouwbeurs van internationale betekenis voortkwam. Voor de kunstkenners belangrijk als geboortestreek van de Schwanthalers, de beeldhouwerfamilie die eeuwenlang begaafde kunstenaars voortbracht en hier van 1632 tot 1838 een atelier had.
 
  
Parochiekerk hl. Peter und Paul
:
afgezien van koor en toren een nieuw gebouw. Bijzonder vermeldenswaard: het St.-Martinaltaar van de schoenmakers en een aangrijpende Olijfberggroep.

Inn
viertler Volkskundehaus:
meubilair; klederdrachten; documentatie over het gildewezen; wapens; stadsgeschiedenis; omvangrijke collectie schuttersschilden; barokke sculpturen van de Schwanthalers en de gebroeders Zürn; kribben; 60000 votiefplaatjes; achterglasschilderingen; bijzondere amuletten.
 
Aurolzmünster
,
Oberösterreich, ca. 13 km ten zuidoosten van Reichersberg:
hier staat een beroemd kasteel van hofkunstenaars uit München. Dit uit kunsthistorisch oogpunt zeer belangrijke bouwwerk verkeert in een desolate toestand; toekomst onzeker.
 
Obernberg am Inn
,
Oberösterreich, ca. 4 km stroomopwaarts:
vriendelijk marktplaatsje, huizen met opmerkelijke gevels.
 
Parochiekerk hl. Abendmahl des Herren:
houten reliëf met de heilige familie, begin l6de eeuw, toegeschreven aan de 'Meister der Altöttinger Türen', een leerling van Hans Leinberger.

In het voorstadje
Ufer de Filialkirche zum hl. Nikolaus,
altaarstuk St.-Nicolaas met een sleep schepen bij U
fer. De burcht werd reeds in 1199 voor het eerst vermeld; herbouwd in het midden van de 16de eeuw. Zeer fraaie gevels in het stadje: Hauptplatz nrs. 37, 38 (apothekershuis). Twee stadspoorten; een Heimathaus in de Gurtentor, met voorwerpen uit de regionale geschiedenis.  

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk
     kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk