RAPPOTTENSTEIN AM KLEINEN KAMP - 3911 - Niederösterreich, met burcht, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

Burcht RappottensteinBurcht.
De bouwheer van deze burcht naar een Staufisch model is Rapoto von Kuenring. In 1259 werd zij 'castrum'
, versterkte burcht, genoemd. Niemand heeft het kasteel ooit kunnen veroveren. In 1645 verdedigde Feldobrist Harrant het tegen de Zweden, nadat hij het met 'spanischen Reuttern', Spaanse ruiters = versperring met paalwerk, had versterkt en de 'Ziechprukhen', ophaalbrug, had verbeterd. In 1664 kocht het geslacht Abensberg-Traun de burcht, dat haar nu nog steeds bezit.
Met de authentieke kern - de verbouwingen betroffen alleen uitbreidingen en versterkingen
 - is zij een van de best bewaard gebleven burchten in Oostenrijk. De buitenmuren zijn vlak en vormen een onregelmatige veelhoek. Versterkte toren, beschermd door de grote voorburchten; vijf binnenhoven. De ingang, via een poort met ronde torens, ligt aan de zuidoostzijde. In de eerste binnenhof bevindt zich de brouwerij, in de derde liggen de bedri
jfsgebouwen, in de vijfde staat de donjon, met St.-Pancraskapel uit 1378, via welke men de smalle arcadenhof van het hoofdgebouw binnenkomt. In het interieur renaissance­fresco's en in de archiefruimte een fraai stergewelf.

Retz 2070 - Niederösterreich
Graaf Berchthold vestigde het bestuur van dit graafschap
in het in het 'Landesinnern' gelegen Retz. In 1305 stichtte hij deze 'tweede' stad, die hij zijn wapen: een klimmende leeuw, verleende. In 1425 verwoestten de Hussieten de stad, maar zij werden onder de weer opgebouwd. In 1491 werd het Neue Schloss gesticht, terwijl het eerste, de Althof, langzamerhand verviel. In 1645 bezetting door de Zweden; na hun vertrek stonden er in het stadje nog 28 huizen overeind.
 
Parochiekerk St.-Stephan: op romaanse fundamenten in 1706 gebouwd. Na een brand in 1731 kreeg het schip een nieuw dak en werd de toren met een verdieping verhoogd. Hoogaltaar: Steniging van Stefanus. Op de zijaltaren de heiligen Augustinus en Monica. Grafkapel uit 1750, met grote beelden, en grafstenen uit 1439.

Retz. dominicanenkerk. 1 Koor van drie traveeên met stergewelven; 2 Noordportaal met timpaan, 13de eeuw

Dominicanenkerk:
een van de eerste driebeukige hallenkerken in Oostenrijk. Na de verwoesting door de Hussieten in 1491 werd een nieuw koor met stergewelf gebouwd. Vroeggotisch noorderportaal: in het timpaan een madonna op leeuwe
ntroon, en stichters. Voeggotische vensters. Op het linkerzijaltaar relieken van de martelaar Placidus, in 1696 uit Rome hierheen gebracht. Marmeren grafsteen voor een der Eyczings. Klooster: dodenboek uit de 14de eeuw.

Andere bezienswaardigheden
Stadhuis:
midden op de zeer fraaie, groots aangelegde Hauptplatz. Op de begane grond een Mariakapel uit 1300.

Stadstoren
,
gotisch, met een renaissancehelm en rondgaande galerij.

Het Verderberhaus
,
lijkt op een burcht
, kantelen, gebouwd in 1583.

Daartegenover het Sgra
ffitohaus;
cyclussen met scènes uit het Oude Testament, Griekse sagen, en de verschillende levensfasen.

De goed bewaard gebleven stadsmuur,
met weergang dateert uit de 13de eeuw; de vier ronde hoektorens werden in de 16de eeuw toegevoegd.
Voorts, alle op de Hauptplatz: Dreifaltigkeitssäule, Mariabeeld, Pestsäule.
 
Windmolen:
in 1772 werd de eerste windmolen
, van hout, opgetrokken. Reeds een jaar later werd er een nieuwe gebouwd, op een stenen sokkel, met een draaibaar dak. Onder de gehele stad door loopt, tot op een diepte van 20 m, een stelsel van wij
nkeldergangen, dat voor een deel uit de 13de eeuw stamt.

Riegersburg 2092 - Niederösterreich
Kasteel
.
In 1731 verbouwd, in opdracht van rijksgraaf Sigismund Khevenhüller, de stadhouder van Niederösterreich, een waterburcht tot een barokkasteel. Veranderingen in de 19de eeuw. Het in 1945 volledig verwoeste kasteel werd in de jaren zeventig door de kleindochter van Khevenhüller Metsch
, adjudant van keizer Maximiliaan van Mexico, weer opgebouwd en ingericht met stukken uit de collectie van het Oostenrijkse Museum voor Toegepaste Kunst.
Aardig in het landschap gelegen, aan een vijver.
Zeer fraaie voorgevel: twee paviljoens, afgedekt met forse koepels, flankeren een negen traveeën brede middenpartij. Boven het fronton, met het wapen van de Khevenhüllers, een Atlas. In de gevel vier verschillende venstervormen.
Op het dak: urnen, putti en figuren.  

Rohrau 2471
- Niederösterreich
Kasteel en schilderijengalerij
.
Deze zijn sinds 1524 in het bezit van de rijksgraven von Harrach, die in de geschiedenis van Oostenrijk een belangrijke rol speelden. In 1668 stichtte Ferdinand Bonaventura de schilderijengalerij. Keizer Leopold I had hem als onderhandelaar naar Madrid gestuurd, om de laatste Spaanse telg van het geslacht Habsburg, KarelII, ertoe over te halen in zijn testament de Oostenrijkse tak van de Habsburgs te begunstigen.
Bonaventura's zoon was onderkoning van Napels,
en diens zoon was accompagnateur van de stadhoudster in Brussel. Zo kwamen schilderijen uit geheel Europa terecht in de galerij op de Freyung
, Palais Harrach, Wenen. In 1960 werden zij naar Rohrau overgebracht. Tweehonderd werken, o.a. van Ruisdael, Valekenburg, Jordaens, Van Dijck, Rubens, Bruegel, en een mooi portret van Bonaventura door Rigaud.
Voormalige waterburcht uit de 16de eeuw, ingrijpende verbouwingen in de 18de eeuw. De dienstgebouwen liggen vóór het kasteel. Classicistisch portaal.

Geboortehuis van Franz Joseph Hayd
n (nr. 60):
geboortekamer, herinneringen.

Rosenau Schloss 3924 - Niederösterreich
Kasteel
.
In 1590 bouwde een Heer von Greiss een groot renaissancekasteel dat later barok
verbouwd werd. Zeker is dat de Italiaanse illusionistische kunstenaar Rinkolin in 1744 het trappenhuis schilderde. Von Schallenberg was vrijmetselaar en richtte op de eerste verdieping een ruimte voor zijn loge in. In 1868 kwam het kasteel in het bezit van ridder von Schönerer, zijn zoon was lid van het Parlement, Duits nationalist, antisemiet, bekeerd protestant, en hoofd van de 'Los-van Rome-beweging'.
In de laatste decennia werd het slot gerestaureerd,
waarna er het voortreffelijk gedocumenteerde Vrijmetselaarsmuseum in gevestigd werd. Voor de façade van het gebouw, dat uit vier vleugels bestaat, staat een paviljoen van twee verdiepingen dat is voorzien van een klokkentoren. Reeds bij de trappen begint de geheimzinnige vrijmetselaarssymboliek. In het eerste vertrek plafondschilderingen, met een allegorie van de vier jaargetijden, in het tweede Diana en Actaeon, Athena en Apollo. Kabinetten en authentieke vrijmetselaarsloges met charmante empire-inrichting.
 
Parochiekerk hl. Dreifaltigkei
t,

voormalige slotkapel. Koepelfresco uit 1740: Joachim en Anna, de heilige Leopold en engelen die de Oostenrijkse vlag zwaaien. Dit fresco was lange tijd verborgen onder een witte kalklaag.

Rosenburg 3573 - Niederösterreich
Burcht

De stichters van de burcht noemden zich omstreeks 1200 'Rosenberg'. Van hen ging het bezit over op hertog Albrecht en in 1569 heette het kasteel voor het eerst 'Rosenburg'. Ten tijde van de Reformatie was de burcht middelpunt van het protestantisme. Op een prent uit 1659 zijn op het flink uit de kluiten gewassen kasteel dertien torens te zien. Na een verwoestende brand in 1809 bouwde graaf Johann Ernst het kasteel in historiserende stijl weer op.
Door de eerste poort bereikt men
het in 1640 aangelegde toernooiveld: tussen beschilderde, rondgaande arcaden keken de dames er naar de spelen. De in 1583 gebouwde achthoekige poorttoren, met een dubbele galerij en een kegeldak, leidt naar de eerste binnenhof, die in de protestantse periode is
aangelegd. Rechts de portierswoning, links galerijen over twee verdiepingen.
Een dubbele trap leidt naar de staatsievertrekken,
een andere naar een grote viskaar
, in de vroegere gracht. Door een volgende poort bereikt men de binnenste kasteelhof, die wordt afgesloten door het oudste gedeelte van de burcht, dat pal boven de rivier de Kamp steil oprijst; gotische donjon. Twee ronde maaswerkvensters en een klein portaal behoren bij de laatgotische kapel. Boven de rivier zijn twee zeer fraaie renaissancebalkons met mooi bewerkte arcaden aangebracht. De interieurs bevatten kostbare meubelen, wapens en oude schilderijen.

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk