OBERVELLACH - 9821 - KarinthiŽ, met Parochiekerk St.-Martin en Schloss Trabuschgen, ten noorden van Obervellach. Naar stedenlijst Oostenrijk

In de 16de eeuw was de nederzetting beroemd vanwege haar goud- en kopermijnbouw.
De kopermijn werd, ondanks de geleidelijke economische neergang in de mijnbouw
, tot 1830 geŽxploiteerd. Ook nu nog vertonen enkele huizen in het stadje, met arcaden en renaissanceportalen, de glans van de vroegere economische bloei.
 
Parochiekerk S
t.-Martin.
Omstreeks 1500 trok
men het laatgotische schip met netgewelf op. Het koor was al een generatie eerder, gebouwd. Tegen de hallenkerk werd aan de noordzijde een laatgotische en aan de zuidzijde een barokke kapel aangebouwd. In de crypte onder het koor verwijzingen naar voorgangsters. In de noordkapel bevindt zich de beroemde altaartriptiek van Jan van Scorel, 1520. Ofschoon een jeugdwerk van deze Hollandse schilder, staan de schilderingen, in renaissancestijl, op internationaal niveau. In het centrum is de heilige familie voorgesteld, met links de heilige Christoffel en rechts de heilige Apollonia; aan de achterzijde in het midden de wapens van het stichterspaar Christoph Frangipani en Apollonia Lang, de heiligen op de panelen zijn dus tevens de patroonheiligen van de stichters; het zijn misschien zelfs hun portretten.
Aan de achterzijden links en rechts de
Geseling van Christus en de Kruisdraging. De geschiedenis en de iconografische betekenis van het bewonderenswaardige altaar zijn nog niet uitputtend onderzocht.
De laatgotische fresco's in het schip en in het koor
tonen voorstellingen van o.a. de moeder Gods, de evangelisten en de nood helpers. Belangrijk is ook het houtsnijwerk in de kerk: op het kruisaltaar in de zuidelijke kapel Christus aan het kruis; tegen de noordelijke wand van het schip drie figuren die resteren van een laatgotisch altaar, en in het koor een Olijfberg reliŽf.
Van de barokke inrichting uit de 17de en de 18de eeuw
moeten de schilderingen en de uit hout gesneden beelden van Petrus en Paulus op het hoogaltaar genoemd worden. Het laatgotische deurslo
t, buiten aan het zuidportaal, geeft een indruk van het hoge peil van het handwerk der middeleeuwse slotenmakers.

Schloss Trabuschgen
, ten noorden van Obervellach:
een laatgotisch gebouw van drie verdiepingen, dat geleidelijk aan
tot barok kasteel werd verbouwd. Tegenwoordig is het een pension. In hel interieur plafond- en paneelschilderingen.


** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
** Algemene info over Oostenrijk