MÖDLING - 2340 - Niederösterreich, Parochiekerk St. Othmar en Karner, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Het plaatsje is ontstaan uit een nederzetting van Slaven in de 6de eeuw.

In de tijd van de romantiek was het zeer geliefd vanwege de schilderachtige kalkrots formaties in de omgeving. Rond de hooggelegen kerk met Karner en kerkhof ontstond een nederzetting
die in de 11de eeuw aanzienlijk werd uitgebouwd. In 1252 kreeg het plaatsje marktrechten. In 1529 werd Mödling door de Turken verwoest. Het herstelde zich echter spoedig en kreeg in 1875 stadsrecht.
 
Parochiekerk S
t. Othmar:
het in de hoge middeleeuwen begonnen, maar pas rond 1523 voltooide bouwwerk, werd al enkele jaren na zijn voltooiing door de Turken verwoest. De kerk bleef tot in de
17de eeuw als een ruïne staan. Toen werd met de restauratie begonnen. Het ruime interieur heeft gotische wanden en pijlers, de witgepleisterde overwelving stamt uit de late renaissance. In het koor staat een laatgotisch sacramentshuisje.
Onder de
bovenkerk bevindt zich een gedeeltelijk
in de rotsen uitgehouwen onderkerk, bestaande uit een éénschepige, kapelachtige ruimte en onregelmatig gevormde nevenruimten, die als een soort omgang fungeren.

Ka
rner:
de uit vierkante steenblokken samengestelde ronde 'Ka
rner' dateert uit het eind van de 12de eeuwen werd in de tijd van de kerkrestauratie verhoogd met een verdieping met klokkenstoel. De Karner met haar uivormige bekroning vervangt sedertdien de toren van de parochiekerk. Het knekelhuis zelf ligt onderaards. Bijzonder fraai is het portaal met ronde booglijsten en daarboven een reliëf, voorstellend een ruiter, die een hert achtervolgt. De beschildering van de hoofd ruimte met zijn barokke overwelving, stamt uit de 19de eeuwen toont scènes uit het leven van de heilige Pantaleon. In de apsis en op de aangrenzende wanden werden 13de eeuwse fresco's blootgelegd.
 
Andere beziens
waardigheden:
Spi
talskirche zum hl.Ägyd,
missiehuis S
t. Gabriel, neoromaans, thans Museum voor Volkenkunde;
raadhuis aan de Schrannenplatz,
een renaissance bouwwerk met een barokke, uivormige bekroning.
Woonhuizen:
de zgn. Herzogshof
, Herzoggasse 4, het Beethovenhuis, Hauptstr. 79, Beethoven woonde hier van 1818 tot 1820 en schreef er onder meer zijn Missa solemnis.

Omgeving.
Burg Liechtenstein:
Niederösterreich
de in de 12de eeuw al vermelde Romaanse burcht werd na 1873 in de oorspronkelijke vorm gerestaureerd. Zij vormt, met het ertegenover liggende, tussen 1820 en 1822 door J. Engel in classicistische stijl verbouwde kasteel uit de 16de eeuw, de kern van een groots aangelegd romantisch natuurpark, waarin nog meer ruïnes te zien zijn: de Zwarte toren, het Peperbusje, een uitzichttoren en het amfitheater, allemaal voorbeelden van een romantisch classicisme. Ook classicistisch is de Huzare
ntempel aan de Kleine Anninger.
 
Bad Vöslau
,
Niederösterreich
richting Wiener Neustadt
, met parochiekerk Jacobus de Oudere en het in classicistische stijl verbouwde kasteel, een voormalige waterburcht uit de 17de eeuw.


 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk
     kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen. 
 ** Algemene info over Oostenrijk