MISTELBACH A.D. ZAYA - 2130 - Niederösterreich, met Parochiekerk St. Martin en Karner gewijd aan de heilige Catharina, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Parochiekerk St. Martin:
twee opgangen, met kruisweg en beeldengroepen, die de Hof van Olijven verbeelden, voeren naar de op een heuvel gelegen kerk
, pelgrims weg: een in 1787 afgebroken kapel werd sinds 1750 als centrum van Mariaverering gebruikt. De drieschepige hallenkerk met gotisch paradijs, koor en zuidtoren stamt in hoofdzaak uit het eind van de 15de eeuw, de toren is in 1755 barok verbouwd. Aan het dak aan de westzijde een waterspuwer, in de vorm van een pad. In het interieur een hoogaltaar uit 1728 en talrijke grafstenen.

Ka
rner:
gewijd aan de heilige Catharina. Romaanse ronde Kamer met apsis, barok verbouwd. Portaal met zuiltjes met bladkapitelen. In timpaan, tussen gestileerde draken, een klein, angstig mensenkopje. Acanthusmotieven vormen de vlakvulling. Andere bezienswaardigheden: pastorie: voormalige proosdij van de barnabieten, sedert 1923 salvatorianen. Is een barok bouwwerk. Boven de mooi ingerichte kapel barokke dakruiter. In de bibliotheek plafondschildering. In het kasteeltje van 1727 is het voortreffelijke streekmuseum ondergebracht.
 

Murstetten post Perschling 3142 Niederösterreich
Goldburg:
in 1580 bouwden de Althans de Goldburg om en noemden zich voortaan 'von der Goldburg zu Murstetten'. Na de verwoesting door de Turken bouwde Gundacker von Althan een hoogbarok kasteel, met een immens park en veel waterpartijen. Bij de sprookjesachtige feesten behoorden Maria Theresia en haar zoon tot de gasten. In 1809 schoten de Fransen het slot in brand. Vandaag de dag ligt het er vervallen bij en is het schilderachtig verwilderd.

Parochiekerk Verklärung Chris
ti, verheerlijking van Christus:
in het koor nog laat-Romaanse resten. Schip uit 1616. Kruisgewelf, vensters met maaswerk. Graftombes van de Althans.
 

Niederleis 2116 - Niederösterreich
Kasteel

Voormalige waterburcht met gracht. De 17de-eeuwse brug werd versierd met vier barokke beelden. Grote poorttoren met een mansardedak en lantaarn. Sedert meer dan 100 jaar is het kasteel
in
het bezit van de graven van Wallis, die er een interessant museum hebben ingericht: sculptuur van de oudheid tot het classicisme, gobelins, meubelen, faience, enz..

Niederweiden post Engelhartstetten 2292 - Niederösterreich
Schloss Engelhartstetten.
Rüdiger graaf Starhemberg, de verdediger van Wenen tijdens de tweede belegering door de Turken, liet een jachtslot bouwen.  Maria Theresia
verhoogde het gebouw met een verdieping. Majestueuze middenpartij met een dubbele trap, die naar de ovale ontvangstzaal leidt. De zijvleugels springen ver naar voren, zodat een soort hof is ontstaan. Na lange tijd in verval te zijn geweest, werd het elegante kasteel  opgeknapt.
 

Ottenstein post Rastenfeld 3532 - Niederösterreich
Burcht.
In 1178 was Hugo von Ottenstein eigenaar van de burcht.
In 1360 was Albero von Ottenstein keukenmeester van hertog Rudolf IV. Het kasteel werd vele malen verwoest. In de 16de eeuw was het in het bezit van de familie Stodoligk, die het 'Stöckl', de tweede poort, bouwde. De Lambergs bezetten de burcht en behielden haar 400 jaar. Zij breidden haar sterk uit en legden een kunstcollectie aan die de basis vormde voor de Weense Galerie van de Academie van Beeldende Kunsten. Achter het voorwerk, met de eerste poorttoren, ligt een gracht met ronde torens, schietgaten en het wapen van het geslacht Lamberg. Een stenen brug over de slotgracht leidt naar het tweede poortgebouw. Veelhoekige binnenhof met waterput. In de donjon het trappenhuis.
Burchtkapel:
vierkante ruimte met kruisgraatgewelf en apsis. Muurfresco's in een unieke compositie. In de apsis Christus in de mandorla, aan weerszijden cherubijnen met zes vleugels. In het midden van het gewelf: het Lam Gods, Ezechiël en Jesaja. In de velden: De ops
tanding, De vrouwen aan het graf, Christus in het voorgeborchte en de intocht in Jeruzalem. In de zwikken: de Wijsheid, de Matigheid, de Kracht en de Gerechtigheid. In het groenblauw de vier rivieren van het paradijs.  

Perchtoldsdorf 2380 - Niederösterreich
Perchtoldsdorf is gesticht door de Babenbergs. Tijdens de belegering door de Turken in 1683 werd de stad beroemd door het 'Massaker von Perchtoldsdorf. De Turken beloofden de 'verfluchten' giaurs
, niet-mohammedanen, een vrije aftocht. Dezen gaven hun wapens af en zamelden 100 dukaten in voor de onderhandelaars. Daarna trokken de Turken hun sabels en sloegen de giaurs neer.
 
Parochiekerk hl. Aug
ustinus: gotische hallenkerk.
In 1340 werden onder invloed van Wenen de drie apsiden vervangen door een driebeukig getrapt koor met polygonale afsluiting. De middelste apsis staat op een benedenkerk. Het korte schip is een hal van drie traveeën met stergewelf. De 45 m hoge, vrijstaande toren
, eerste helft 15de eeuw, is gebouwd als verdedigingstoren, met een waterput en een kapel met stergewelf. Stenen balustrade rondom de bovenverdieping. Een zadeldak met vier hoektorentjes.

Andere bezienswaardigheden.
Her
togelijke burcht,
met Ka
rner en Martinskapelle. Van de oorspronkelijke burcht zijn slechts enkele fragmenten bewaard.
S
tadhuis,
met gotische erker en binnenhof met arcaden.

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk
     kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk