MAUERBACH - 3001 - Niederösterreich, met Kartuizerklooster en Voormalige kloosterkerk, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
In 1313 stichtte Frederik de Schone in Mauerbach
de eerste kartuizerorde in Niederästerreich. Zij heette lange tijd AllerheiligenthaI. H
et barokke klooster werd gebouwd door abt Georg Fasel (1616-1631). Het klooster werd door Jozef 11 opgeheven (1782).

Kar
tuizerklooster:
twee binnenhoven: de hof van de prior, met de Kaisertrakt, en de kloosterhof. Aan de zuidzijde kerk en bibliotheek, aan de 3 andere vleugels de rechthoekige aangebouwde cellen met kleine tuintjes. De cellen hebben geen verbinding met elkaar. Aan de kant van de hof loopt een gang, van
waaruit de monniken hun voedsel kregen.
 

Voormalige kloosterkerk:
zaalkerk op gotisch grondplan. Zij is verdeeld in een monnikenkoor en een gedeelte voor de leken. Hoogaltaarschilderingen: Maria Hemelvaart. In de crypte, met kruisgewelf, is Frederik de Schone begraven (met zijn vrouw Isabella van Aragon?). Slechts één plaat uit 1557 dient als grafsteen. Het klooster is buiten gebruik, sinds het bejaardentehuis dat erin gevestigd was, is opgeheven.

Mautern a.d. Donau 3512 - Niederösterreich
In de antieke oudheid lag hier een militair kamp van de Romeinen, vermoedelijk van het
XIVde legioen. De plaats wordt als 'Mutaren' genoemd in het Nibelungenlied. De stadswallen volgen het voormalige Romeinse complex. In 1481 werd Mautern door de troepen van de Hongaarse koning Matthias Corvinus bezet. De Fransen verwoestten de uit 1463 stammende houten brug. Nadat de brug hersteld was, werd zij door de Oostenrijkers, op hun vlucht voor de Pruisen, in brand gestoken, 1866. Daarop bouwde men een ijzeren brug, die op haar beurt tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd beschadigd.

Parochiekerk St. Stephan:
gotische kerk uit begin 15de eeuw, met driebeukig schip. Alles is massief: het zadeldak, de zuid toren met barokke helm, de steunberen, het laatgotische zuidportaal. Hoogaltaar rond 1700. Altaarschildering uit de school van de Kremser Schmidt, die zelf de kruiswegstaties maakte. In de dodenkapel de epitaaf van diens vader
en een renaissance grafmonument. Aan de noordwand het 'altaar van de arme zondaars'.
 
Andere bezienswaardigheden:
Niko
laihof:
oorspronkelijk in het bezit van het bisdom Passau. De Agapituskapel, die reeds in 985 wordt vermeld, is al lang niet meer voor de eredienst in gebruik.
 
Margarethenkape
lle:
gebouwd op de restanten van een Romeinse muur. Laat-Romaans schip met vierkant koor. Fresco's aan de muur van het schip (1260). De kapel is als museum ingericht en herbergt Romeinse vondsten.

Kasteel:
in het bezit van het bisdom Passau. Het werd in 1551 onder prinsbisschop Wolfgang graaf Salm gebouwd met gebruikmaking van oude bouwfragmenten. Op de vierkante cour ramen met renaissance omlijsting. In de zuidoosthoek een gotische wenteltrap met gedraaide handlijst op de leuning. Slotkapel uit 1620.
 
Janaburg:
in 1576 gebouwd door Sebaldus Janer. Zui1enportaal met ronde bogen, beelden in de ondiepe nissen en barokke bekroning. Op de cour een renaissancebron met wapen.
 

Mayerling post Alland 2534 - Niederösterreich
Kasteel:

in 1886 kocht kroonprins aartshertog Rudolf van het klooster Heiligenkreuz een sober, barok landhuis. Hij liet het ombouwen tot een jachtslot. In 1889 pleegde de kroonprins hier, tezamen met zijn maîtresse, barones Maria Vetsera, zelfmoord. De kroonprins werd begraven in het Habsburgse familiegraf in Wenen
, Kapuzinergruft, de jonge vrouw op het kerkhof van Heiligenkreuz. Keizer Franz Jozef droeg het slot over aan karmelietessen uit Baumgarten. Op wens van keizerin Elizabeth werd de kamer van haar zoon Rudolf omgebouwd tot een doden kapel.  

Messern im Taffatal 3761 - Niederösterreich
Burcht Wildberg:
aan de rand van een groot bosgebied, het Wild, ligt de burcht, waarvan het oudste deel tegen de steile helling van het dal is gebouwd. De burcht werd in de 14de eeuw in gotische stijl verbouwd en in de 16de eeuw werd zij opnieuw verbouwd. Het oorspronkelijke gebouw werd neergezet door de graven Poigen-Rebgau-Hohenburg, die zich sedert 1130 graven van Wildberg noemden. Beroemd was de drukkerij
, de kostbare zgn. 'Wild berger drukken'.
Rond de hooggelegen burcht stroomt een zijarm van de Taffa.
Men gaat het slot binnen aan de bergzijde, over een slotgracht. Het is een machtig complex met veel onderdelen. Achter het portaal ligt een lange voorhof. Zwaluwstaarttinnen uit 1600. Naast de brede poort ligt een barok paviljoen. Achter de derde poort bevindt zich de binnenste cour. In de noordhoek is een open keukengebouw
, met pijlers op de benedenverdieping en arcaden daarboven. Ertegenover het imposante Herrenhaus, met renaissance façade. In het interieur zijn resten van een mooie aankleding, oude plafonds en gewelven te vinden. Aan een stenen deurpost is het Wildbergwapen, het zgn. Bindenschild, te zien: geel, rood, geel, het oorspronkelijke Oostenrijkse wapen.
 

Michelstetten post Asparn a.d. Zaya 2151 Niederösterreich
Parochiekerk St. Veit:
middeleeuwse, versterkte kerk. Rechthoekig Romaans bouwwerk. Oosttoren boven de koorpartij
, met pekerkers en schietgaten. Boven het kerkschip was een pelgrimshospitaal ingericht met twee verdiepingen. 1720 nieuwe overwelving van het schip. Een voeggotische triomfboog scheidt het barokverbouwde schip van het koor uit 1290, waarin mooie fresco's: tronende Christus te midden van evangelistensymbolen en apostelen. Vensterwanden met vrouwelijke figuren met plastische emblemen.

Andere bezienswaardigheden:
kasteel: de gotische burcht werd in de 16de eeuw omgebouwd tot een renaissance waterburcht. Verwoest door een brand in 1883. Machtige, afwerende buiten wand. Mooie, hoekige binnenhof met galerijen. zaal en keuken.
Middeleeuwse vluchtburch
t aan de Halterberg. In de omgeving zijn vondsten gedaan uit steen-, brons- en ijzertijd en uit de vroege middeleeuwen.  

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk