MATTIGHOFEN - 5230 - Oberösterreich, met Parochiekerk Mariä Himmelfahrt / voormalige proosdijkerk, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Al in de 7de eeuw een palts van de Agilolfingen, daarna een Karolingische palts.
In 1007 schonk Hendrik
II de plaats aan het door hem gestichte bisdom Bamberg. In 1437 schonk Hanns Kuchier aan de parochiekerk een klooster voor seculiere koorheren, dat later de status van proosdij kreeg. In de 16de eeuw kwam de plaats onder de heerschappij van de graven van Ortenburg, daarna onder die van de landsvorsten van Beieren. Sedert 1779 behoort zij bij Oostenrijk.

Parochiekerk Mariä Himmelfahrt
/
voormalige proosdijkerk:
het huidige bouwwerk is voegclassicistisch, heeft een driebeukig schip, transept met vlakke kruisingkoepel en transeptarmen met halfronde afsluitingen. Het koor is in de kern gotisch, evenals de westtoren. Fraaie plafondschilderingen uit 1780, van J. N. della Croce. Mooie inrichting uit dezelfde periode. De beelden van St. Petrus en Paulus in het koor zijn van Th. Schwantháler (1676). Marmeren steen van Joh. Kuchier, 15de eeuw. Voormalige kruisgang met renaissance schilderingen, midden 16de eeuw.

Omgeving
Pischelsdorf am Engelbach
,
Oberösterreich, ca. 8 km ten noordwesten van Mattighofen:
parochiekerk Mariä Himmelfahrt (1392-1419). Kunsthistorisch interessant bouwwerk: de zijschepen van de drieschepige kerk zetten zich als kooromgang voort.

Lochen
, Oberösterreich
ca. 15 km ten zuiden van Mattighofen:
parochiekerk Mariae Himmelfahrt: pronkstuk van de kerk is de aankleding met werken van M. Guggenbichier; het hoogaltaar behoort tot zijn beste werken. Ook de kansel, het crucifix, de Moeder Gods van Smarten, de Goede Herder, en de Man van Smarten zijn van zijn hand.

Gebertsham
, Oberösterreich, ca. 3 km ten zuiden van Lochen:
dochterkerk hl. Kruis: het laatgotische kerkje ligt op een heuvel boven de noordoostoever van de Mattsee, vlak bij de landsgrens van Salzburg, naast een boerenhoeve. Het van buiten onopvallende gebouwtje herbergt een zeer fraai vleugelaltaar. Het opmerkelijke altaar is een werk uit de laatgotische periode. Het wordt toegeschreven aan Gordian Gugg uit Laufen en is waarschijnlijk ontstaan in de jaren tussen 1515 en 1520.
 


 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk
     kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk