MATREI IN OSTTIROL - 9971 - Tirol, met Parochiekerk St. Alban en Kerk St. Nikolaus, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Reeds in de prehistorische tijd lag hier een nederzetting
.
In het plaatsje dat vooral in de winter veel toeristen trekt, worden nog oude gebruiken in ere gehouden, zoals bijvoorbeeld het 'Klaubaufgehen' aan de vooravond van Sinterklaas, waarbij woestgeklede, gemaskerde mannen met klokken door de omgeving trekken.

Parochiekerk S
t. Alban:
de kerk wordt in 1170 voor het eerst vermeld. Na een brand werd in de eerste helft van de 14de eeuw een nieuwe kerk gebouwd, waarvan de gotische toren bij de herbouw ingelijfd werd bij het schip. Verrassend harmonisch werkt in het interieur de vlakke koepel boven de voormalige kruising. Fraaie orgeltribuun
,  plafondschilderingen en stucwerk. De altaren ontstonden rond 1800, de kansel in 1784. Op het kerkhof zijn grafstenen uit 1600 te zien.
 
Kerk St. Nikolaus
:
even buiten Matrei ligt deze Romaanse kerk, die echter pas in 1346 voor het eerst wordt vermeld. Aan de buitengevel fresco's uit de 14de eeuw, aan de toren een Christoffel uit 1530. Het interieur van het schip werd in gotische stijl veranderd. Het interessantst is de als koor uitgebouwde toren, die naar het schip
, met netgewelf, toe is geopend met twee koorruimten boven elkaar. In de onderste zijn fresco's uit het eind van de 13de eeuw te zien, waarop onder meer de geschiedenis van Adam en Eva wordt verhaald. De fresco's in de bovenste ruimte zijn mogelijk door een frescoschilder uit Padua rond 1270 aangebracht.
Hier is een fantasielegende in beeld gebracht,
met de 4 elementen, heiligen, apostelen en het Nieuwe Jeruzalem. Bezienswaardig zijn voorts drie houten beelden: de hl. Nicolaas in het bovenkoor, de hl. AIbanus op de galerij en een Madonna met Kind in het benedenkoor; ze dateren alle uit de eerste helft van de 15de eeuw.

Matrei in Osttirol. kerk St.-Nikolaus. 1 Gotische galerij; 2 Galerij-achtig bouwsel met ronde. open boog naar het beneden koor en aan weerszijden een trap naar de bovenste koorruimte; 3Ambo's; 4 Koortoren

Andere bezienswaardigheden:
Kapel van de hl. Florian
, oorspronkelijk 17de-eeuws;
Gerechtsgebouw
, 1530, resp. 17de eeuw;
'Widum'
, bouwwerk uit de 18de eeuw; pastorie, 18de eeuw; beeld zuilen, 15de en 17de eeuw;
Slot Weissenstein, oorspronkelijk uit de 12de eeuw, in
de 19de eeuw verbouwd.
Voorts een Heimatmuseum in het gemeentehuis.

Omgeving.
Biehl:
Tirol,
Romeinse grafstŤle uit 200 v.
C., opgesteld bij huis nr. 5. RuÔne Kienburg, uit de 12de en 16de eeuw.
 
Kals:
Tirol,
oude houten huizen, pastorie
, 15de eeuw, en beeldzuil; parochiekerk 'zum hl. Rupert', 15de eeuw, fresco's uit 1500; Kerk van de hl. Georg, 14de eeuw.

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk
     kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk