MARIAZELL - 8630 - Stiermarken, met Parochie- en bedevaartkerk Mariae Geburt, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Grootste en belangrijkste Oostenrijkse bedevaartplaats,
voor het eerst vermeld in 1266. Volgens de legende
gesticht door monniken van St. Lambrecht. Mariazell kreeg in 1342 marktrecht en werd in 1948 tot stad verheven.

Parochie- en bedevaartkerk Mariae Geburt in MariazellParochie- en bedevaartkerk Mariae Geburt:
het oorspronkelijke, uit de tijd rond 1200 stammende, Romaanse bouwwerk, werd verbouwd tot een drieschepige, gotische hallenkerk. De gotische westtoren is eind 14de-eeuws. De 17de eeuw bracht het bedevaartplaatsje een nieuwe bloeitijd. Tussen 1644 en 1683 had een uitvoerige verbouwing in barokstijl plaats: het schip werd uitgebreid met kapellen en daarboven lopende galerijen, in plaats van het gotische koor kwam een dwarsschip en een nieuwe, door een elliptische koepel overdekte altaarruimte. De faÁade werd voorzien van twee torens in barokstijl; de gotische middentoren echter bleef bewaard, waardoor de kerk haar huidige karakteristieke voorgevel met drie torens kreeg.
Overheersend in het interieur is het imposante hoogaltaar,
met een meer dan levensgrote kruisiginggroep, in zilver. Een fraai specimen van zilversmeedwerk is ook het altaartabernakel. Er
vůůr, onder de koepel, een laatgotische Madonna op zuil.
 
Voor de bedevaarten is echter het belangrijkst de Gnadenkapelle midden in de kerk
,
waar het oorspronkelijke kerkschip ophield. De kapel ontstond in 1653 en bevat het wonderbaarlijke, 13de-eeuwse, laat-Romaanse beeld. Het werd in zilver uitgevoerd door Augsburgse kunstenaars. Joh. Wagn
er uit Wenen was de maker van het zilveren hek dat de kapel afsluit. Bovenaan de voorzijde van de kapel een beeldengroep, Jozef, Joachim, Anna. In de zijkapellen altaarschilderingen, St. Stefanus voor de Moeder Gods, 1665. Kunstig stucwerk in het schip, de zijkapellen en galerijen, in de sacristieŽn en in de koepelruimte.
In de schatkamer bijzonder waardevolle ex voto's,
o.m. het zgn. Schatzkammerbild, een houten Madonna met Kind en een reliŽf, de Moeder Gods voorstellend, van ivoor, laatgotisch kazuifel, paxtafel geschonken door keizer Leopold 1. Bovendien: kristallen luchter en antependium met medaillons van de keizerlijke familie.

MariazeIl, bedevaartkerk. 1 Hoogaltaar van Fischer van Erlach; 2 Laatgotische madonnabeeld, 16de eeuw, op zuil; 3 Gnadenkapelle met altaar en laatromaans miraculeus beeld, 13de eeuw; 4 WestfaÁade met drie torens.

Andere bezienswaardigheden:
het zgn. Geistlic
he Haus
werd tussen 1693 en 1709 gebouwd door het klooster Lambrecht;
bedevaartkapel St. Lambertus,
refectorium met van stucwerk voorzien kruisgewelf en plafondschilderingen. Bovendien schilderijen in de prelatuur, o.m. een 'Aanbidding der Koningen'.

Omgeving
Seewiesen
:
de parochiekerk hl. Leonhard,
gelegen in een landschappelijk fraaie omgeving, werd in de 14de eeuw gebouwd. Sinds 1756 is zij parochiekerk. Het ťťnschepige gotische bouwwerk herbergt een houtgesneden Anna-te-
DrieŽn uit de 14de eeuw.


** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 92 landen.