LUDESCH - 6713 - Vorarlberg, Alte Pfarrkirche St.-Martin en Pfarrkirche zum hl. Sebastian

    
Alte Pfarrkirche St.-Martin
De kerk is hoog gelegen en heeft een vrijstaande toren met knekelhuis op de benedenverdieping. De toren is door een voorbouw met vrije doorgang verbonden met de westelijke ingang van de kerk en stamt uit de 12de eeuw. Het schip van de kerk, met gotisch koor, is bijzonder interessant door de fresco's aan beide muren. Aan de evangeliezijde het L
ijden van Christus, aan de epistelzijde het Leven van Maria, beide in 24 scènes. In de geweIfvelden apostelen en de Drievuldigheid.
Uit diezelfde tijd stamt het hoogaltaar,
het grootste retabel in Vorarlberg
, in de predella in halfreliëf de heilige Martinus, in de schrijn, onder een met ranken versierd baldakijn, Maria met het Kind en heiligen. Interessant is het P
estaltaar uit 1635: een altaar van smeedwerk, dat vroeger in de koorboog stond en een soort poort naar het presbyterium vormde. De Geheimen van de rozenkrans omgeven een beeld van Maria. Heiligenfiguren op voetstukken. Twee retabels uit de 15de eeuw met Mariamotieven.
Aan de pest herinnert, behalve het Pestaltaar , de lager gelegen

Pfarrkirche zum hl. Sebastian,
in 1637 gebouwd onder landvoogd Rudolf von der Halden uit dankbaarheid dat de pestepidemie bijna voorbij was.


Rankweil 6830 - Vorarlberg
Parochiekerk St.-Peter:
de oudste kerk van Rankweil, in 1238 gewijd, in 1625 barok verbouwd. De toren dateert uit 1731. Eenvoudig kerkje. Aan de evangeliezijde een kruis van twijgen met de legende van de abdis van het clarissenklooster in Valduna. De abdis, bereid als martelares te sterven, gaat met het kruis in de hand de aanstormende soldaten tegemoet; Christus houdt hen tegen.

Parochiekerk Maria Heimsuchung
, visitatie.
Vijftig meter boven het dal lag de burcht van vazal Montforter. In de 14de eeuw uitgebrand. In 1377 ontstond hier een kerk. De binnenhof van de burcht werd kerkhof, de donjon kerktoren; het hoofdgebouw werd het schip van de kerk, en de slotkapel werd het (kleine) koor. Rondom het gehele complex ligt nog de oude weergang. In 1678 kreeg het schip een nieuw gewelf. De ronde toren met wenteltrap en de genadekapel zijn ontworpen door Michael Beer van de 'Bregenzerwald-Bauschule'.
Via een granieten trap bereikt men de poort met het poortgebouw.
Het is een verrassend geheel: het stille kerkhof, het donkere hout van de weergang, de houten heiligenbeelden in de nissen
, Barbara, Catharina, Christoffel en Franciscus, de steile trap en de gangen die naar de kerk leiden. Het interieur van de drie maal ingrijpend gerestaureerde, 600 jaar oude bedevaartkerk geeft een gevoel van trieste vervreemding.
Aan het eind van de 19de eeuw werden alle oude altaren verkocht of verwoest.
In de laatste decennia werden betonnen galerijen aangebracht en werd het interieur grondig gemoderniseerd. De madonna op het genadealtaar is een mooi houten beeld uit 1470. Het zilveren kruis naast de genadekapel is romaans en is gevat in een zilveren omlijsting. Het houten kruis dateert uit het midden van de 12de eeuw. 'Olijfberg'
-grot en opmerkelijk grafreliëf.  


Riezlern 6991 - Vorarlberg
Kleinwalsertal:
een nederzetting uit de I3de eeuw. De hoge Widderstein
, 2536 m, sluit het dal naar het zuiden toe af. In 1451 veroverde hertog Siegmund von Tirol de Tannberg; daarmee werd het dal Oostenrijks en kwam er een einde aan het democratische zelfbestuur. In 1806, bij de Vrede van Pressburg, kwam dit gebied aan Beieren en na het Congres van Wenen, 1816, weer aan Oostenrijk.
In 1891 werd een 'Zollanschlussvertrag' van kracht,
dat ook nu nog geldt: het dal valt economisch onder Duitsland, soevereinrechtelijk onder Oostenrijk.
Tot het Kleinwalsertal behoren
de plaatsjes Riezlern (het Stadhuis en het Walsermuseum), Hirschegg en Mittelberg. Het dal is bestuurlijk gezien één gemeente.

Bezienswaardig:
in Mittelberg:
parochiekerk hl. Jodok uit 1463
, blootgelegde fresco's;
in Hirschegg:
het oorlogsmonument en de Leidtobelbrücke
:
in Riezlern:
de neoromaanse kerk
met schilderingen en de kapel Unterwestegg met een laatgotisch vleugelaltaar.  

 ** Uw accommodatie
    
in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via
Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen. 
 ** Algemene info over
Oostenrijk