LERMOOS - 6631 - Tirol, met Parochiekerk zur hl. Katharina, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Parochiekerk zur hl. Katharina
Op de plaats van de huidige barokke kerk stond oorspronkelijk een Iaatgotische kerk, die door de huurlingen van Maurits van Saksen verwoest en vervolgens geheel afgebroken werd. Het nieuwe bouwwerk werd tussen 1751 en 1754 tot stand gebracht. De kerk heeft een prachtig rococo-interieur: een bijna ovale, grote hal gaat over in een veel smallere, overkoepelde ruimte waarop de halfronde apsis aansluit. Hierin is het hoogaltaar geplaatst. Het effect van deze ruimteverdeling wordt nog verhoogd door de lichtval vanuit de hoge vensters.
Een Italiaanse kunstenaar voorzag plafond en koepel
van illusionistische schilderingen. In nissen aan de zijkanten bevinden zich twee belangrijke rococosculpturen, die de heilige Joris en de heilige Nepomuk voorstellen. Heel teer ziet de geheel in goud ge
houden kansel eruit. De 14 kruiswegstaties, het grote kruis en de sculptuur van de moeder Gods op het kruisaltaar stammen uit de laatgotische kerk. De drieschepige crypte heeft zes Toscaanse zuilen en een graatgewelf.  

Mariastein post Kirchbichi 6322 - Tirol
Burcht:
op een vrijstaande rots boven de Inn verheft zich de burcht, die oorspronkelijk 'Stein' genoemd werd. Zij werd gebouwd rond 1350 door de heren von Freundsberg. Interessant is de hoge, vijfhoekige
woontoren, waarvan de benedenverdiepingen nog uit de 14de eeuw stammen. Daarin bevindt zich de kerker met gotisch ribgewelf uit de 15de eeuw.
Op de bovenverdieping ligt de kleine ridderzaal,
met cassettenplafond uit de tweede helft van de 16de eeuw, die thans als museum dienstdoet. Op de bovenste verdieping 2 boven elkaar liggende kapellen: de onderste met een plafond uit 1550 en een rococoaltaar, de bovenste met een houtgesneden Moeder Gods met Kind uit 1470. Dit miraculeuze beeld trekt sedert 1587 vele pelgrims. De burcht werd derhalve Maria Stein genoemd.
 
Omgeving
W÷rg
i, 7 km ten zuiden van Mariastein: Tirol
bezienswaardig zijn vooral de parochiekerk St. Lore
nz, die in 1740 herbouwd werd in barokstijl, stucwerk 1740, plafondschilderingen, hoogaltaar uit 1913 met barokke figuren, laatgotische houten sculptuur van Maria met Kind, bidstoelen gedeeltelijk uit ca., 740, en de ruine Werberg: spaarzame resten van een in de 14de eeuw in verval geraakte, 13de-eeuwse burcht.  

Mariathal post Kramsach - 6233 - Tirol
Parochiekerk heilige Dominicus:
 het onversierde exterieur van de voormalige kloosterkerk maakt een strenge indruk. In het interieur zijn vooral bezienswaardig: het fraaie hoogaltaar in zwart en goud, de 17de-eeuwse zijaltaren
, op het linker de reliekkist van de hl. Privata uit ca. 1730, de fraaie kansel, het koorgestoelte en de bid- en biechtstoelen uit het eind van de 17de eeuw. Vˇˇr het koor een marmeren gedenksteen voor de stichteresfamilie. Aan de zuidzijde van de kerk sluit de Gnadenkapelle aan: een mooie Mariakapel uit de l8de eeuw, met rococoaltaar, rijk stucwerk en smeedijzeren hek uit 1739.
 

Nauders - 6543 - Tirol
Parochiekerk
zum hl. Valentin
Op de plaats van een kerk uit de 11de eeuw werd aan het begin van de 16de eeuw een nieuwe kerk gebouwd, waarvan het koor en de toren bewaard zijn. De fašade en het neoromaanse interieur van het tegenwoordige gebouw stammen uit de barok. De mooie laatgotische altaren aan weerszijden van het schip behoren vermoedelijk tot de oorspronkelijke inrichting.

Schloss Naudersberg.
Het op een heuvel gelegen slot werd in de 13de eeuw gebouwd. Uit die tijd dateren de donjon en het hoofdgebouw. Het kasteel werd in de 15de en de 16de eeuw uitgebreid met voorwerken, ronde torens, ruimten tussen buiten- en binnenringmuur, en een slotkapel, laatgotisch netgewelf.
 
Andere bezienswaardigheden.
Kapelle zum hl. Leonhard
:
De romaanse kerk
heeft een vlak plafond met een geschilderd ruitpatroon en in 1951 blootgelegde laatgotische fresco's.
Kerkhofkapel
:
twee verdiepingen hoog; kruisgroep uit de
17de eeuw.  


Neustift in Stubaital 6167 - Tirol
Parochiekerk
hl. Georg.
Op de plaats van een 16de-eeuwse kapel ontstond in 1768-1774 een voor een klein dorp reusachtige kerk, 50 m lang, 30 m breed. De uitwendig op een klooster gelijkende kerk bevat een fraaie plafondschildering, het Pinksterwonder, en aan de westelijke muur een afbeelding van de heilige Jozef. De tegelijkertijd zijn er plafondfresco's in het koor en de fresco's in de zwikken van het schip aangebracht. Naast het orgel bevinden zich twee beelden. Het met de zijaltaren als eenheid geconcipieerde hoogaltaar is van de hand van de beeldhouwer Santer. 

Oberau post Wildsch÷nau-Oberau 6311 - Tirol
Parochiekerk hl. Margareta.

Op de plaats van een
 door brand verwoeste kerk werd een rococogebouw van zeer grote afmetingen opgericht. Opvallend zijn de smaakvolle beschildering van het exterieur en de mooie toren, die drie helmen boven elkaar heeft. Boven het marmeren portaal van de westfašade bevindt zich een uit hout gesneden beeld van de heilige Margaretha.
In het interieur zijn de wanden voorzien van stucwerk en de plafonds van fresco's.
De vijf rococoaltaren bevatten houten beelden. De kruiswegstaties
en de overige rococo-inrichting in tere kleuren draagt bij tot de ingetogen sfeer van deze kerk.

Andere bezienswaardigheden.
Kapel van S
t.-Antonius.
Achthoekige centraalbouw met opmerkelijke fresco's in de stijl van Giotto.
Mooi hoogaltaar met engelfiguren.
Tal van huizen in het plaatsje
, bijv. in de Sehellhornhof en 'am Kasten', bevatten muurschilderingen - uitingen van hier veel beoefende volkskunst.  

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk