LAVANT post Lienz - 9900 - Tirol, met Pfarrkirche zum hl. Ulrich en Kirche zu den hll. Petrus und Paulus

    
Dit dorp met zijn op een heuvel staande kerk
dankt zijn bekendheid vooral aan de hier sedert 1948 verrichte opgravingen. Opgegraven werden de fundamenten van een vroegchristelijk kerkcomplex, dat binnen een ommuurde vluchtburcht lag. Hier resideerde in ca. 400 de bisschop van Aguntum.
Met de bouw van het complex
werd waarschijnlijk in de 4de eeuw begonnen. Het werd vervolgens herhaaldelijk veranderd en ten slotte werd het, aan het begin van de 6de eeuw, onder een neerstortende rots bedolven. Daarna richtte men in het westelijk deel van de ruÔne een noodkerkje op. Dit werd gebruikt tot het nieuwe godshuis, St.-Ulrich, gereed was.
 
Pfarrkirche zum hl. Ulri
ch
Deze, in 1020 voor het eerst vermelde kerk werd omstreeks 1500 in laatgotische stijl opnieuw gebouwd en in 1770 in barokstijl verbouwd. De kerk, met haar barok gewelfde faÁade, heeft nog een westportaal met spitsbogen en een slanke, spitse, gotische toren. Het interieur, met koepelfresco's uit 177
1 en donkere altaren, maakt een zeer harmonische indruk. Het hoogaltaar stamt uit 1668.

Kir
che zu den hll. Petrus und Paulus
Deze op de fundamenten van een vroegchristelijke cultus ruimte gebouwde kerk werd vermoedelijk voor een groot deel opgetrokken uit stenen afkomstig van de in verval geraakte burcht Tretten
stein. Aan de buitenmuren van de kerk werden in 1956 fragmenten van ingemetselde, Romeinse reliŽfs vrijgelegd.
In het interieur bevindt zich een laatgotisch houten plafond,
waarop, door middel van vergulde sierspijkers, houten ribben zijn aangebracht. De ribben in het koor lopen ongewoon ver naar beneden door. In 1873 werden drie mooie gerenoveerde vleugelaltaren opgesteld, die alle dateren uit de tijd tussen 1450 en 1530. Het hoofdaltaar bevat Romeinse stukken marmer, versierd met figuratieve voorstellingen en inscripties.
 

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk
 ** Naar richtlijnen en afspraken voor auto-, camper- en caravanrijders.