LANDSEE post St.-Martin 7341 - Burgenland, met Burg Landsee, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    

Deze burcht, in 1158 voor het eerst vermeld, behoorde tot de machtigste van het land.
Na een kruitontploffing in 1707 gebrekkig hersteld, na een brand in 1772 in verval. De ru´ne is een van de interessantste en bezienswaardigste van geheel Oostenrijk. Centraal in het complex de donjon, waarvan de muren aan de westkant 10 m dik zijn. Bij deze woontoren ligt een binnenplaats. Vier ringmuren, met tussenliggende grachten, en zes poorten beschermen het hoofdgebouw. Er zijn interessante architectonische resten te bezichtigen
, gewelfribben, stucwerk, schoorstenen, enz..

Lockenhaus 7442 - Burgenland
Burcht Lockenhaus

Het omvangrijke complex bestaat uit een uit de 17de eeuw stammende benedenburcht en een romaansgotische bovenburcht. Er zijn drie bijzondere gedeelten: 1. de toren met kapel, met resten van romaanse fresco's; 2. de ridderzaal, een prachtige tweeschepige ruimte met kruisribgewelf; 3. de Kultraum
, cultusruimte. De laatste, een onderaardse ruimte met tongewelf, heeft aan beide smalle zijden een apsis en ontvangt alleen licht uit een ronde opening in het midden van het plafond. Deze voor Oostenrijk unieke vorm van architectuur geeft aanleiding voor de veronderstelling dat tempelridders de burcht in hun bezit zouden hebben gehad. Bij de wrede vervolging van deze orde door Filips IV van Frankrijk werd bijna alle documentatie van de tempeliers vernietigd.  

Burcht Lockenhaus. 1 Ingang; 2 Voorplein van de benedenburcht; 3 Kleine toren; 4 Middelste binnenhof; 5 Grote toren; 6 Het grote voorplein; 7 Kapeltoren; 8 Ridderzaal

Parochiekerk zum hl. Nikolaus:
gebouwd in de 17de eeuw, oorspronkelijk behorend bij een klooster van augustijner kluizenaars. Onder de kerk is de grote grafkelder van het geslacht Nadasdy. Fraaie sarcofagen, vooral die van de in 1671 wegens hoogverraad in Wenen geŰxecuteerde Franz Nadasdy.
  

Neuhaus am Klausenbach 8385 - Burgenland
Kenmerkend voor het plaatsje zijn de twee naast elkaar op de berghelling gebouwde kerken: de katholieke kerk en de evangelische kerk. De barokke torenhelmen zijn bijna identiek. Op de heuvel een burchtru´ne die fungeert als uitkijkpost
, vroeger eigendom van het geslacht Batthyany. Ongeveer 2 km naar het noorden ligt op een bergtop het kasteeltje Tabor, ontstaan in de 15de eeuw, in de 17de eeuw barok verbouwd. Charmante aanleg, met een aardige arcadenhof; prachtig uitzicht.

Omgeving
Mogersdorf
, Burgenland, ca. 22 km ten noordoosten van Neuhaus:
in 1664 had hier een belangrijke gebeurtenis plaats: de keizerlijke generaal Montecuccoli versloeg er de Turken.
Ter herdenking van deze toen 300 jaar tevoren geleverde slag werd in 1964 de neogotische kerkru´ne op de Schl÷sslberg tot monument verklaard. Naast de kapel staat een groot kruis; op een stenen plaat is een landkaart afgebeeld waarop een overzicht van de troepenopstelling in 1664 is aangegeven.   

Oberwart - 7400 Burgenland
Plaatsnamen met '
-wart' verwijzen naar de vroegere grensbewakingorganisatie. Inwoners met bijzondere verplichtingen t.a.v. de verdediging van het land genoten ook bijzondere privileges. In een deel van de uitgestrekte stad staan nog oude boerderijen met mooie galerijen. Bijzonder schilderachtig is de calvinistische Kirche, die met pastorie en bijgebouwen rondom een tuintje een heel charmant geheel vormt. Classicistisch Stadhuis. Bijzonder bezienswaardig is het katholieke parochiecentrum: een machtige bordes trap voert naar de hoger gelegen oude, barokke parochiekerk; rechts daarvan verheft zich de nieuwe kerk, links ligt het parochiecentrum : monumentale, moderne, betonnen gebouwen.

Omgeving
Stegersbach
, Burgenland, 28 km ten zuiden van Oberwart:
de oude naam 'Stegraifebach', Stegraif = stijgbeugel, herinnert aan de grenswachters en aan de betekenis van het plaatsje in de verdediging van het grensgebied.

Neue Parochiekerk St.-gydius:
het godshuis is gebouwd volgens het concept 'een spiraal naar God'. De spiraal moet de trap naar de hemel symboliseren. Het zeer indrukwekkende, is een ongewone gebouw.

Ba
tthyanysches Schl÷ss, genaamd 'Kastell':
gebouw van twee verdiepingen, met mooie arcaden; tegenwoordig La
ndschaftsmuseum voor zuidelijk Burgenland (geologie, fauna, flora, geschiedenis en folklore.

Markt Allhau, Burgenland, ca. 12 km ten westen van Oberwart:
evangelische parochiekerk, eind 18de eeuw. Classicistisch gebouw met een hoogaltaar dat kansel en orgel insluit.

Rotentur
m an der Pinka, Burgenland, ca. 4 km stroomafwaarts van Oberwart:
kasteel op de plaats van een oude waterburcht, nieuw opgetrokken in 1860-1862; romantisch, met Moorse elementen en een prachtig trappenhuis.
  

Purbach am Neusiedlersee - 7083 - Burgenland
Het stadje wordt omgeven door een bijna geheel bewaard gebleven muur met drie poorten. Doordat de bedrijfsgebouwen van een aantal boerenhoeven in de versterking zijn opgenomen, ontstond de voor Purbach karakteristieke 'verdedigingsgordel van boerenschuren'. Barokke parochiekerk; op het hoogaltaar een voorstelling van de patroonheilige Nicolaas. Aardige huizen. Het symbool van Purbach is de Purbacher TŘrke, een stenen buste van een Turk, op een rookvang. Volgens de sage had deze Turk, na het drinken van een flinke hoeveelheid wijn, de terugtocht gemist. Hij werd christen en bleef tot zijn dood in Purbach.

Omgeving.
Breitenbrunn
, - Burgenland, 5 km ten noorden van Purbach:
de statige versterkte toren met zijn spitse helm dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw. Aan de voet van de achthoekige bekroning hoektorentjes en frontons. Herbergt sinds 1969 een streekmuseum.
 
Parochiekerk H. Kunigunde:
fraai ingericht in rococo- en classicistische stijl
, hoogaltaar, preekstoel en koorbanken. Voorts typische steegjes met kelders.

Donnerskirchen, Burgenland, 5 km ten zuiden van Purbach:
het plaatsje ligt tussen het meer en het Leithagebergte. Barokke parochiekerk St.-Martin. Romeinse vondsten
, Landesmuseum Eisenstadt, verwijzen naar een vroegchristelijk kerkje, dat tot de oudste van Oostenrijk moet worden gerekend. Speciale aandacht verdient een zuil met een afbeelding van God de Vader met duidelijk oosterse gelaatstrekken, naast de brandweerkazerne.  

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
     Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!