KÖTSCHACH-MAUTHEN - 9640 - Karinthië, met Parochiekerk Unsere Liebe Frau, Kötschach en Parochiekerk St.-Markus, Mauthen, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Deze marktgemeente ligt aan de noord-zuid verbinding over de Alpen,
tussen Gailberg en de Plöckenpas. Nabij Mauthen lag aan een Romeinse route over de Plöckenpas de Romeinse halteplaats Loncium. Op de kerkberg van Maria Schnee bevinden zich resten van een laatantieke versterkte toren.
 
Parochiekerk Unsere Liebe Fra
u, Kötschach
Door de ongelijke ruimteverhoudingen tussen middenschip en zuidelijk zijschip wordt duidelijk dat de laatgotische, drieschepige hallenkerk werd gebouwd op de resten van een door de Turken verwoeste kerk. Firtaler was niet alleen de bouwmeester van het tussen 1518 en 1527 opgetrokken nieuwe kerkgebouw, maar ook de schepper van de bewonderenswaardige gewelfdecoraties.
Het netgewelf, een ontwikkeling die voortsproot uit
het oorspronkelijk functionele kruisribgewelf uit de bloeitijd der gotiek, vertoont hier een zeer fantasierijk, verfijnd en speels lijnenspel. De rijkdom aan vormen van dit patroon en de symboliek van de figuren en de kleuren zijn uniek in het Duitse cultuurgebied.
In het noordoosten van het koor is een groot,
laatgotisch fresco met voorstellingen uit het leven van Maria. Ook de laatbarokke plafondschilderingen in het koor zijn aan dit thema gewijd. In het classicistische hoogaltaar
bevindt zich een madonna die wellicht uit de gotiek stamt. De kansel, het Lijdensaltaar met expressief houtsnijwerk in het noordelijk schip en de twee altaren in het koor zijn rococowerken van de monniken uit het naburige servietenklooster. Bij de renovatie van de kerk in 1976 werden aan de zuidelijke wand van het koor twee kleinere,  laatgotische fresco's blootgelegd, Tempelgang van Maria en een wapen.

Parochiekerk S
t.-Markus, Mauthen
Deze oorspronkelijk romaanse kerk werd na verwoesting door de Turken in  laatgotische
stijl hersteld. Tijdens de barok, werd de kerk geheroriënteerd: het koor werd van het oosten naar het westen verlegd en in de voormalige koortoren, in het oosten, werd een portaal uitgebroken. De aankleding van het interieur is grotendeels rococo. Zeer interessant, hoewel nogal aangetast door weersinvloeden, zijn de fresco's aan de buitenkant, 1514. Gedurfde perspectivische verkortingen - bijv. in de Dood van Maria - verraden de Noorditaliaanse opleiding van de kunstenaar.
 
Overige bezienswaardigheden
Schloss Weildegg
, Waldegg in Würmlach:
werd in de 16de eeuw gebouwd. Het is een drie verdiepingen hoog bouwwerk in de vorm van een kubus en het heeft vier ronde hoektorens. Boven de ingangspoort, zowel aan de oost- als aan de westzijde, dubbelvensters met zuiltjes en ronde bogen. De bovenverdieping heeft schietvensters, aan de oostkant bevindt zich een machicoulis, werpgat.

Sch
loss Mandorf:
een machtig gebouw van drie verdiepingen op een rechthoekige plattegrond.  Laatgotische portalen en vensters; in de hal een netgewelf.

Filialkirche hl. Johann Nepomuk
, in het Einsiedel-Wald:
gebouwd in 1720, gerestaureerd in 1962. Langs de weg die omhoogleidt naar de kerk zijn zes kruisen te zien.
  

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk