JENBACH - 6200 - Tirol, met laatgotische kerk, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
De vooral van buiten nog laatgotische kerk werd van 1487-1500  gebouwd. De toren is uit 1650. In 1829 werd de kerk gerestaureerd. Bezienswaardig zijn de twee laatgotische zijportalen en de vensters met spitsbogen. Het in barokstijl gewijzigde interieur heeft nog enkele gotische elementen, bijv. het steekkapgewelf. Op een zijaltaar een laatgotische madonna.  

Kaltenbrunn post Prutz 6522 - Tirol
Parochiekerk Mariä Himmelfahrt
Deze verrassend grote bedevaartkerk ligt eenzaam tegen een steile beboste helling op een plaats die al in 1285 als bedevaartoord wordt vermeld. Van de onder aartshertog Sigismund begonnen gotische kerk staat alleen nog het koor uit 1502. Het schip stamt uit 1533. Het interieur heeft stucwerk en ramen in barokke stijl (Franz Laukas, 1730). De ovale Gnadenkapelle, met madonnabeeld uit 1400, is van Gallus Gratl (1714). Andreas Thamasch vervaardigde het grote houten kruisbeeld in het koor (1697).  

Karres post Imst 6460 - Tirol
Parochiekerk St.-S
tephan:
gebouwd eerste helft 14de eeuw, vergroot in de 16de eeuw. De kerk heeft een laag schip, een hoog dak en een breed portaal met spitsbogen. Zij is typerend voor de late gotiek in Noord-
T
irol. De zuidtoren, met spitsboogramen en smalle kap, stamt uit 1506. Het interieur werd omstreeks 1736 barok aangekleed met zijaltaren, stucwerk en plafondschilderingen van Jos. Jais. De Dodenkapel is uit de eerste helft van de 18de eeuw.  

Kauns post Prutz 6522 - Tirol
Ru
ïne Berneck
Nabij Kauns, hoog boven een nauw dal, ligt de interessante burchtru
ïne Berneck, restant van het stam slot van de Heren von Berneck (13de-14de eeuw). Tot de 18de eeuw wisselde de burcht herhaaldelijk van eigenaar. Een der bezitters was Maximiliaan I. Uit de bouwperiode stammen de westelijke donjon, de oostkant van het woongedeelte en een deel van de buitenmuur. De overige gebouwen, waaronder de burchtkapel, zijn laatgotisch (15de en 16de eeuw). Het wapen aan de ingangswand is 17de­eeuws.

Andere bezienswaardigheden
De parochiekerk S
t.-Jakob van het tegen een berghelling gelegen dorp Kauns dateert uit de middeleeuwen, maar werd in ca. 1900 volledig vernieuwd; alleen de noordelijke toren roept nog herinneringen op aan de romaanse periode. Voorts de Schranz-Kapelle, 1
7de eeuw, met groot uit hout gesneden crucifix (16de eeuw).  

Kematen in Tirol 6175 - Tirol
Parochiekerk S
t- Viklor
Deze van oorsprong laatgotische parochiekerk uit de 14de eeuw werd bij herhaling vergroot en verbouwd. Interessant is de barokke toren met de drie boven elkaar geplaatste helmen. In het interieur resten van laatgotische muurschilderingen uit de eerste helft van de 15de eeuw.
 
Andere bezienswaardigheden
Op het kerkhof een Kruisigingsgroep uit 1700. Verder in het dorp twee oude graanschuren met gevels van houtsnijwerk uit 1705. De Ansitz Ferklehe
n dateert uit de middeleeuwen, maar werd in de 16de eeuw nieuw gebouwd; in 1703 grotendeels door brand verwoest. Bezienswaardig is de rococokapel. De Ansitz Burghof, begin 16de eeuw,
is drastisch gerestaureerd. De Obere Lotterhof dateert uit de 16de en de 17de eeuw.

Omgeving
Boven het Inndal in Afling, een klein dorp, bevindt zich de mooie rococokapel Maria Schnee uit 1778, waarvan het interieur na een blikseminslag in 1930-1931 moest worden gerestaureerd.
 


Kronburg post Zams 6511 - Tirol
Burch
truïne.
 Oorspronkelijk stond hier een kasteel. De burcht was drie eeuwen in het bezit van het geslacht Fieger, maar raakte na 1802 in verval. De vier verdiepingen hoge donjon heeft nog oude gewelven. Op de binnenplaats zijn resten van houten, twee verdiepingen hoge galerijen, op de benedenverdieping van het woongebouw bevindt zich een  laatgotischezaal.
 


Ladis post Riad im Obarinntal 6531 - Tirol
Rui
n
e Laudeck
De oude, thans vrijwel geheel vervallen 13de-eeuwse burcht is zeer fraai gelegen boven het schilderachtige plaatsje. De reusachtige, rechthoekige donjon, met romaanse vensters, en het kleine woongebouw dateren uit de bouwtijd.

Andere bezienswaardigheden
In het plaatsje verscheidene mooie huizen met beschilderde gevels. De parochiekerk St.-Martin werd in 1831 in classicistische stijl gebouwd.
 

Längenfeld 644 - Tirol
Parochiekerk hl. Katharina
Deze voor het eerst in 1303 vermelde kerk werd in 1518 verbouwd en in 1690 vergroot. De hoge toren
is gotisch, maar werd in 1820 beschilderd. Restauratie van de toren in 1970, van de façade van het kerkschip in 1974. Ook het rijk gedecoreerde westportaal, dat in 1690 van een stucomlijsting werd voorzien, stamt uit de late gotiek. De zevende steunbeer, aan de zuidzijde, is afkomstig uit de oude kerk en draagt de gildewapens van de kleermakers, naald en schaar, de jagers en de vissers. Vlak daarbij, boven een dodenlamp, bevinden zich de gildetekens van de smeden, tang en hoefijzer. Het interieur werd in 1690 barok verbouwd. Voorbeelden van Tiroolse renaissance zijn de kansel en het hoge altaar aan de zuidkant. De doopvont is 15de-eeuws.
 
Filialkirche hl. Dreifaltigkeit
,
aan de andere kant van de Ache, op de Kropfbühel. Deze in 1661 gebouwde kerk, met achtkantige torenkap en vensters voorzien van maaswerk, is een typisch product van de late gotiek in Tirol. Het hoogaltaar
stamt uit de 17de eeuw, de zijaltaren, met mooi houtsnijwerk, stammen uit de tweede helft van de 18de eeuw.


 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk