IMST - 6460 - Tirol, met Parochiekerk Maria Himmelfahrt, St.-Michaelskapelle, op het kerkhof, en Heilig-Grab-Kapelle en Pestkapelle, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Imst is schilderachtig gelegen tegen een berghelling.
Het wordt al in 763 vermeld als 'oppidum humiste'. Het is verdeeld in een boven- en een benedenstad. Opmerkelijk is het grote aantal patriciërshuizen, met name langs de hoofdstraat, die de stad van het noordoosten naar het zuiden doorkruist.
Vermeldenswaard zijn vooral
het A
lte Berggerichthaus, Floriangasse I, Hotel Post, nr. 32, de pastorie met barokke poort en trappenhuis, het 18de-eeuwse hospitaal van de Barmhartige Zusters, het oude Raadhuis, Heimatmuseum en een aantal mooie fonteinen.

Parochiekerk Maria Hi
mmelfahrt
1 West portaal met roosvenster; 2 Zuidportaal met engel en wapen; 3 en 4 West- en zuidmuur met resten van fresco's

Deze in 1305 voor het eerst vermelde kerk werd in 1350 vergroot, tweede helft 15de eeuw verbouwd, 1780 in barokstijl gewijzigd, 1822 in gotische stijl teruggebracht, en in 1970 gerestaureerd. De in de bovenstad gelegen hoog oprijzende, drieschepige kerk behoort wat het uiterlijk betreft nog tot de gotiek. De façade heeft een trapgevel met torens en blinde nissen met spitsbogen.
Boven het grote, rijk geprofileerde westelijk portaal
bevindt zich een roosvenster. Het kleine zuidportaal, met spitsboog, heeft een sculptuur van een engel, met spreukband en wapen. De noordtoren werd in 1900 in zijn oorspronkelijke vorm herbouwd. De west- en de zuidwand, vroeger rijk beschilderd met fresco's uit verschillende perioden, geven daarvan nu nog slechts zwaar
beschadigde resten te zien. Een machtige scène uit het leven van Christoffel,ca. 1495, werd recent ontdekt en gerestaureerd. De drieschepige hallenkerk, waarin laatgotische pijlers zonder kapitelen overgaan in het netgewelf, is bijna geheel neogotisch ingericht.

Imst. parochiekerk Maria Himmelfahrt

St.-Michaelskapelle, op het kerkhof:
de laatgotische dubbel kapel op vierkant grondplan stamt uit het eind van de I
5de eeuw. In de benedenkerk graatgewelven. De bovenkerk heeft ronde vensters met maaswerk, een fraai portaal en een netgewelf dat aan een middenpijler ontspruit. In de altaar nis een goed bewaard gotisch fresco, met Michaël en Daniël. In 1970 werd boven het altaar een laatgotisch grafkruis aangebracht.
 
Johanneskirche
De in de 18de eeuw barok verbouwde, uit de l4de eeuw daterende kerk bewaart gotische resten, vooral aan het met lisenen versierde koor. Het mooie, vroegbarokke altaar is van Hans Pats
ch, 1630.
 
Laurenliuskirche
, Kalvarienberg
Dit van oorsprong romaanse kerkje wordt voor het eerst in 1352 in oorkonden vermeld. In de 18de eeuw werd het verbouwd. In 1960 ontdekte men onder de kerk een bijna vierkante, kristallijnen plaat met Christusmonogram uit de tweede helft van de 5de eeuw. Tegelijkertijd legde men in de apsis mooie fresco's uit de tweede helft van de 14de eeuw bloot.
 
Heilig-Grab-Kapelle en Pestkapelle
In de tweede helft van de 17de eeuw werden op de Calvarieberg zeven vijfhoekige kapelletjes gebouwd, die - via de Laurentiuskerk en de Heilig-Grafkapel, die ook uit de 17de eeuw stamt - naar de Pestkapel leiden, een in Tirol uniek bouwwerk van steen en hout, met een gemetselde altaar ruimte. De gebedsruimte, met een houten tongewelf gedekt, was oorspronkelijk een open voorhal.
 
Andere bezienswaardigheden
De Kapelle Unser Herr im Elend in Brennbichl
, Tirol,
is een barokke centraalbouw uit 1685, met een altaar uit dezelfde tijd; met uit hout gesneden figuren versierd.
 
Kapelle Maria Schnee in Gungelgrün:
Tirol
dit rococokerkje werd in 1734 gebouwd en heeft teer stucwerk en plafondschilderingen van Joh. Balth. Riepp. Het hoogaltaar is getooid met een madonna uit de 17de eeuwen met vergulde, uit hout gesneden figuren. Volledig gerestaureerd
in 1975. Van de moderne bouwwerken is, uit architectonisch oogpunt, vooral vermeldenswaard het bejaardenhuis van Ekkehard Hörmann, 1976.  
 
Omgeving
De Parochiekerk zu den hl. Drei Königen in Nassereith
,
Tirol
uit begin 15de eeuw, werd in 1698 verbouwd en in 1846-1847 geheel opnieuw opgetrokken. Uit laatgotische tijd resteert een doopvont, uit de baroktijd de noordtoren.

De in 1409 voor het eerst vermelde Parochiekerk zum hl. UIrich in Tarrenz
, Tirol
werd eind 15de eeuw verbouwd. In 1730 werd het schip verlengd en werd de kruiskapel aangebouwd. De aan Franciscus Xaverius gewijde kapel is uit 1811. In 1883 werd de kerk in gotische stijl teruggebracht. Uit de gotische periode stamt het basement van de noordtoren, die galmgaten met spitsbogen heeft en in 1680 een barokke bekroning kreeg. Het eenbeukige schip is gedekt met een laatgotisch netgewelf. In het koor zijn oude lisenen en resten van schilderingen uit de 15de eeuw. Aan de zuidgevel laatgotische muurschilderingen met de heilige Christoffel, die echter bij de bouw van de Franciscus Xaveriuskapel half achter een muur verdwenen.

De S
t.- Veitkapelle uit 1664
op het kerkhof heeft laatgotische koorbogen. Altaar en koorgestoelte stammen uit het midden van de 17de eeuw, het grote crucifix uit 1709.
 
De Kapelle z
m hl. Nepomuk in Obertarrenz, Tirol
herbergt een mooi altaar uit de tweede helft van de 18de eeuw.

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk 
 ** Voor Imst kan dat goed via Hotels/Appartementen/Imst     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk