HALLEIN - 5400 - Salzburg, met Dekanatskirche St.-Antonius der Einsiedler en Keltenmuseum, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Hallein is, op Salzburg en Laufen na, de oudste stad
van het voormalige aartsbisdom Salzburg. Het dankt zijn ontstaan en ontplooiing aan de opnieuw op gang gebrachte zoutwinning in en bij de Dürrnberg
, tegen 1200. De stad heeft grote welvaart gekend, dank zij de handel en het transport die met de zoutwinning gepaard gaan. Gedeeltelijk werd het zout met vlotten over de Salzach vervoerd.
De voorspoed van de plaats komt tot uiting
in een groot aantal fraaie huizen, van oorsprong middeleeuws, maar veelal in barokstijl verbouwd. Tegenwoordig is Hallein een van de weinige industriesteden in de streek Salzburg. Franz Xaver Gruber, de componist van het beroemde kerstlied Stille Nacht, is hier gestorven en werd naast de Dekanatskirche begraven.

Dekanatskirche St.-Antonius der Einsiedler
, Antonius de Heremiet
Van het oorspronkelijke, middeleeuwse gebouw is alleen het gotische koor bewaard. De laatromaanse kerktoren werd na de catastrofale stads brand van 1943 door een moderne toren vervangen. Hofbouwmeester W. Hagenauer ontwierp in 1769 het zeer ruime schip van de kerk volgens zijn vroegclassicistische bouwprincipes. Het hoogaltaar is gesierd met een schildering van de classicist en laatste Salzburgse hofschilder A. NesselthaIer. Het stelt de geboorte van Christus voor.
 
Ke
ltenmuseum
Sinds 1971 is dit museum ondergebracht in het voormalige kantoor van de directie van de zoutmijnen. De Fürstenzim
mer is door Benedikt Werkstätter gedecoreerd met 71 historische voorstellingen van het zoutziedersbedrijf. Het museum zelf is vooral van belang door de rijkdom aan prehistorische vondsten, afkomstig van de Dürrnberg.
 
Omgeving
Dürrnberg
, Salzburg
kabelbaanstation aan de zuid rand van de stad
, met Hallstatt de belangrijkste vindplaats van prehistorische cultuurproducten in Oostenrijk. Dat zich op deze plek zo vroeg een nederzetting bevond, is te danken aan de rijkdom aan zout, dat al in prehistorische tijd gewonnen werd. De vondsten uit het Neolithicum, de brons- en de Hallstatt-tijd tot de La Tène-periode worden bewaard in Salzburg, Museum Carolino Augusmuseum; zeer bijzonder is de kunsthistorisch belangrijke Schnabelkanne uit 400 v.c., en in Hallein, Keltenmuseum.
 
De Pfarr- und Wallfahreskirche hl. Maria
wordt reeds in 1347 in de oorkonden vermeld. De oude kerk werd onder aartsbisschop Wolf Dietrich in 1554-1612 vervangen door een geheel in roodachtig marmer opgetrokken kerk. Ringmuur met een op een triomfboog lijkend marmeren portaal, gesierd met obelisken, gebouwd in 1618 onder aartsbisschop Markus Sittikus (wapen) door Santino Solari. In het kerkportaal het wapen van aartsbisschop Wolf Dietrich. Aan de binnenzijde van de toren voert een rondom vier tot de klokken reikende pijlers aangelegde trap naar boven. Het schitterende hoogaltaar uit 1749-1751, met rijke, gebeeldhouwde versiering, wordt beheerst door het miraculeuze beeld Tronende Madonna me
t Kind uit 1612.

Kuchl
Op de Romeinse wereldkaart, de zgn. Tabuia Peutingeriana
, Nationalbibliothek, Wenen, staat Kuchl vermeld als 'Cucullae'. Het Salzburgse domkapittel had tijdens de middeleeuwen aanzienlijke bezittingen in Kuch!. Daartoe behoorde de

Parochiekerk hll. Maria und Pankraz,
een laatgotische drieschepige kerk met netgewelf en een van "k maaswerk voorziene balustrade aan de orgeltribune. De twee grafstenen voor Wolfgang Panichner behoren tot de voornaamste werken van Salzburgse marmeren beeldhouwkunst uit het begin van de 16de eeuw. De steen met het reliëf van de kruisiging
, 1507, wordt toegeschreven aan H. Valkenauer.
 
Oberalm
Salzburg
Parochiekerk hl. Stefan, met prachtig barok altaar van J. G. Mohr.

Puch
, Salzburg.
Parochiekerk hl. Maria,
met bezienswaardige laatgotische sculpturen uit schrijnen van verloren gegane vleugelaltaren.

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk