GRIFFEN - 9112 - KarinthiŽ, met Stiftskirche Maria Himmelfahrt, BurchtruÔne en Alte Pfarrkirche, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
De burchtruÔne
, hoog boven het dorp,
werd in de eerste helft van de 12de eeuw door de bisschoppen van Bamberg gebouwd. De burcht is in het verleden herhaaldelijk verbouwd en raakte in de 19de eeuw in verval.
 
Stiftskirche Maria Himmelfahrt.
De ruime, drieschepige pijlerbasilica stamt uit de laatromaanse tijd. In 1273 wijdden de premonstratenzermonniken, die zich vanuit ThŁringen hier gevestigd hadden, het
bouwwerk als tweede kloosterkerk in. Een vierkant koor, van de breedte van het middenschip, sluit het schip af. Vooral in de barok periode werden drastische veranderingen in de architectuur aangebracht. De prachtige barokke westfaÁade, door pilasters geleed, stamt uit het eerste kwart van de 18de eeuw.
Het interieur is nog romaans.
Hoofd- en zijschepen zijn wat de hoogte betreft duidelijk van elkaar gescheiden. Kloosterlijk
romaans zijn ook de vlakke koorafsluitingen in de met een kruisgewelf, barok, gedekte ruimte. In 1776 ontstond het grote hoogaltaar; in het midden staat een mooie, laatgotische madonna uit 1520, ter weerszijden daarvan staan de heiligen Augustinus en Norbertus. Behalve de talrijke graf- en wapenstenen uit de 15de tot l8de eeuw, verdienen de rococoplafondschilderingen en het stucwerk vermelding.
In het voormalige kloostercomplex
uit laatgotische tijd
, met veel barokke veranderingen, zijn het stucwerk in het refectorium en een romaans reliŽf in de kruisgang bezienswaardig.
 
Al
te Pfarrkirche.
De voor het eerst in 1233 in oorkonden vermelde kerk werd tijdens de gotiek en de barok vergroot en veranderd. Uit de vroegste periode stamt zonder twijfel het romaanse portaal. Aan de muren bij de altaren zijn wandschilderingen blootgelegd, die ook uit de beginperiode dateren. Voorgesteld zijn o.a. keizer Hendrik
II
en zijn echtgenote Kunigunde. Voorts, aan de oostwand, een mantelmadonna en zes beschilderde houten reliŽfs die deel uitmaken van een vleugelaltaar.

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk