GREIN - 4360 - Niederösterreich, met Schloss Greinburg en in omgeving Burg Clam, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Grein is een schilderachtig plaatsje op de linkeroever van de Donau.
Het heeft een charmant stadsbeeld. De Greiner Strudel
, draaikolk, 'waar de Dood zijn herberg heeft', was tot 1777 ŕ 1791, toen de klip werd opgeblazen, een van de meest gevreesde passages voor de Donauschippers. 
 
Schloss Greinburg:
van oorsprong laatgoti
sch; mooie drie verdiepingen tellende arcadenhof; staatsievertrekken en kapel. In de Greinburg bevindt zich een bezienswaardig scheepvaartmuseum.
Bijzondere vermelding verdient het in 1790 in het Raadhuis ingebouwde, intieme
stadstheater. Opmerkelijk is dat dit theater zijn ontstaan dankt aan de cultureel geď
nteresseerde burgerij; meestal zijn dergelijke theaters het resultaat van een initiatief van vorsten. De kerk is laatgotisch, de aankleding barok.

Omge
ving
Burg Clam: Niederösterreich, ca. 7 km ten noordwesten van Grein, gebouwd door Otto von Machland. De burcht verheft zich hoog boven een kloof en heeft een zeer romantische ligging. Sfeervolle arcaden­hof, gotische kapel (de romaanse kapel is niet toegankelijk). Bezienswaardig is het museum met kunstschatten en familieherinneringen van de graven Clam.

Baumgartenberg, Niederösterreich, ca. 13 km ten westen van Grein:
voormalige
cisterciënzerkloosterkerk Mariae Himmelfahrt.
Gesticht in 1141 door Otto von Machland en zijn vrouw Jeuta von Peilstein. De eerste twaalf monniken kwamen uit Morimond, een van de vier stamkloosters van de orde. Het is een architectonisch meesterwerk, harmonisch gegroeid in drie bouwperioden: I. romaansgotische basilica met dwarsschip en paradijs; 2. fraai gotisch koor, negen zijden van een zestienhoek: ommegang; 3. barokke verbouwing: de vorm van de ruimte bleef behouden, plafonds en muren werden gedecoreerd met fresco's en bovenal met het voor die tijd karakteristieke rijk woekerende stucwerk. Door de barokke verbouwing worden de tegenstellingen tussen de eerste en de tweede bouwperiode gedeeltelijk verhuld: middenschip, dwarsschip en koor vormen een fees
telijk gedecoreerd geheel.
Aankleding:
stichtersgraf, begin 15de eeuw; kansel met opvallende iconografie: uit de liggende St.-Bernardus groeit de vruchten dragende boom van de cisterciënzerfamilie
, overeenkomstig de boom van Jesse; koorgestoelte : virtuoos houtsnijwerk met het wapen van de Heren von Machland, wapen van Oberösterreich.

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk