GÖLLERSDORF - 2013 - Niederösterreich, met Schloss Schönborn en Pfarrkirche St.-Martin, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Van 1415 tot 1779 zijn de markgraven van Brandenburg leenheren van Göllersdorf.
Leenmannen zijn de Maissaus en de Puchheims. Het leen komt in 1710 door koop aan Friedrich Kar!, graaf von Schönborn, vicekanselier van het Duitse rijk, 1674-1746, die in 1727 bisschop van Würzburg en Bamberg wordt. Hij is een van de grote bouwheren van de eeuw.
 
Schloss Schönborn
In 1712 gaf Friedrich Kar!, graaf von Schönborn, opdracht aan von Hildebrandt het landgoed Mühlburg van de Puchheims te verbouwen en te vergroten
, sedertdien heet het Schloss Schönborn. In 1714 werd het complex voltooid met de bouw van de oranjerie, met wanddecoraties, tegenover het kasteel. Het twee verdiepingen tellende kasteel, gebouwd in hoefijzervorm, heeft een opvallend mooie gevelarchitectuur. Het concept van Hildebrandt berustte op perspectiefwerking: een architectonisch aangelegde tuin, met groepen fonteinen, verbond kasteel en oranjerie. Doordat de tuin verdwenen is, is dit effect tenietgedaan. Toch heeft het complex ook nu nog een overtuigende werking door de harmonie tussen de gebouwen en de natuurlijke omgeving. Aan de tuinzijde een gevel met middenrisaliet, waarop het wapen van het geslacht Schönborn is aangebracht.
Hoogst originele Nepomuk-kapel
, 1733.

Pfarrkirche St.-Martin
Een gotische kerk
, 1446-1458, werd in 1740-1741 in barokstijl verbouwd door L. von Hildebrandt, die hiermee zijn mooiste plattelands kerk schiep. De machtige, cilindrisch gewelfde gevel heeft een rijk uitgewerkte versiering. De gotische toren, overgaand in een achthoek, heeft een barokke bekroning. Hildebrandt liet twee gotische kapellen staan als dwarsschip en voegde daar het schip aan toe. De aankleding van het interieur werd pas in 1794 voltooid.
 

Andere bezienswaardigheden
Eveneens een werk van Hildebrandt is de in 1725 tot grafkapel van de graven Schönborn verbouwde Loretokerk. Van hem is ook het ontwerp van de Mariazuil
, pestzuil, 1731, aan de Marktplatz.

** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
** Algemene info over Oostenrijk