GERAS - 2093 - Niederösterreich, met  Kanunnikenklooster en Parochie- en voormalige kloosterkerk Mariae Geburt, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Geras is een stichting van de graaf van Pernegg.
Ca. 1153: stichting van het dubbelklooster: kanonikessen in Penegg, kanunniken in Geras. In 1240 werd de stichting door Frederik
II erkend. In de 13de eeuw werd het klooster verwoest en herbouwd. In 1619-1620 werd het, na plundering, door Boheemse troepen onder leiding van graaf Schlick met de grond gelijkgemaakt.

Ka
nunnikenklooster
In de jaren 1736-1740 herbouwde J.
Munggenast het kloostercomplex. In de drie vleugels rondom de Marienhof, met Mariazuil uit 1653, schiep hij een architectonisch kunstwerk van de eerste orde. Het hoofd portaal heeft een fraai poortgewelf, met allegorische voorstelling van de drie goddelijke deugden. Links zijn ambtelijke vertrekken, rechts achter bevinden zich een luisterrijk smeedijzeren hek en de feesttrap, versierd met putti en vazen. Boven het poortgebouw is de marmeren zaal, zomerrefectorium, met een fresco van P. Troger, 1738, De Wonderbare broodvermenigvuldiging. De bibliotheek werd pas in 1803 gebouwd, fresco van Franz Winterhalder.

Parochie- en voor
malige kloosterkerk Mariae Geburt
De drieschepige kerk met één toren aan de gevel is tegen het klooster aangebouwd. De 1667 geda­teerde toren heeft een barokke helm. De heiligen Norbertus
, stichter van de orde, en Augustinus flankeren het maniëristische portaal, 1655. De rondboogarcaden van de oorspronkelijke kerk zijn in het interieur bewaard. De kerk werd na brand, 1730, in barokstijl verbouwd. De plafondschilderingen, scčnes uit het leven van Maria, zijn van Franz Zoller, een leerling van Troger. Het hoogaltaar, 1730, heeft een Mariabeeld uit de 16de eeuw. Orgel, koorgestoelte en kansel: midden 18de eeuw, biechtstoelen en zijaltaren: I7de eeuw. 

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
     Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!
 ** Algemene info over Oostenrijk