GARS AM KAMP - 3571 - Oberösterreich, met Garser Burg en Pfarrkirche St. Gertrud, Thunau, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
De omgeving van Gars is een oeroud vestigingsgebied. Reeds in het Neolithicum ontstond op de schans,
120 m boven de Kamp, een vestingwal. Na de komst van de Babenbergs in 1041 werden de binnengedrongen Slaven verdreven en werd dit versterkte steunpunt verwoest. In plaats daarvan werd op de huidige Schlossberg de burcht gebouwd.

Garser Burg
Het versterkte complex, dat later met drie terrassen werd vergroot, werd in de 18de eeuw ingrijpend gewijzigd. Markgraaf Leopold
II, die zijn residentie van Melk naar Gars verplaatste, werd hier na zijn dood in
1059 in de Pankratiuskapelle, gewijd in 1100, bijgezet. Zijn zoon, Leopold III, was in Gars geboren, maar verplaatste zijn zetel naar Klosterneuburg. De burcht kwam al landsheerlijk leen aan o.a. de geslachten Kuenring en Maissau en ging in 1622 over in privébezit. De kroniek vermeldt 41 burchtheren.
Ten gevolge van een omstreeks 1800 ingevoerde zware belasting op bouwwerken,
geraakte de eens zo trotse burcht in verval. In de jaren zeventig van deze eeuw begon men met onderhoudswerkzaamheden aan de ruïne. Te zien zijn, behalve de oudste gedeelten
, Hochburg, slotkapel, zaal, wachttoren uit de IIde eeuw, enkele later opgetrokken gebouwen. Een 90 m lange renaissancevleugel aan de oostzijde beheerst de ruïne, het karakteristiekste monument van Gars.

Pfarrkirche St. Gertrud
, Thunau
Met de bouw van deze dries
chepige laatromaanse parochiekerk, die gewijd is aan de heilige Gertrudis van Nijvel, werd in 1250 begonnen. De bouw werd in zes fasen voltooid, waardoor alle stijlelementen van romaans tot barok eraan te zien zijn. In het interieur zijn vooral bezienswaardig: de
glasramen uit 1330, een romaanse doopvont, een piëta uit 1420, 16 fresco's en 17 grafmonumenten. De kerk werd in 1975 in- en uitwendig gerenoveerd.

Pfarrkirche hll. Si
mon und Judas Thaddäus, Hauptplatz
Al in 1282 wordt een aan Simon gewijde kapel op deze plaats vermeld. Thans staat er een eenvoudige barokke kerk uit de 17de eeuw.

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!
 ** Algemene info over Oostenrijk