GAMING - 3292 - Oberösterreich, met Kloostercomplex en Kloosterkerk Mariae Himmelfahrt, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Caroline Pichler schrijft in Denkwürdigkeiten aus meinem Leben:
Zo kwamen we in Gaming, een thans verwoeste kartuize in een nauw, stil en melancholiek dal, een stichting van Albrecht de Lamme of de Wijze van Oostenrijk, uit de 14de eeuw, opgericht ingevolge een gelofte die AIbrecht had gedaan voor de bevrijding van zijn ongelukkige broer Frederik
de Schone uit diens gevangenschap in Trausnitz, na de Slag bij Mühldorf tegen Lodewijk de Beier.' In 1322 deed Albrecht II de gelofte Gaming te stichten.

Kloostercomplex

In 1330 werd de kartuize Marien
thron gesticht,
in 1342 werd de kerk gewijd. In die tijd bestond waarschijnlijk reeds een groot deel van de kloostergebouwen
, 20 monnikscellen, de grootste kartuize van deze orde in de Duitse provincie. Het klooster had veel te lijden van de Reformatie en de invallen van de Turken, maar in de 17de eeuw bloeide het onder prior Hilarion Danichius weer op. In 1625 ontstond de poorttoren. In de 18de eeuw werden kerk en bibliotheek in barokke stijl gewijzigd. Sedert de opheffing, 1782, onder keizer Jozef II raakte het kloostercomplex in verval. In 1915 werd het gekocht door het klooster Melk. De kerk werd in 1967 gerestaureerd. Bezienswaardig is vooral de grote bibliotheekzaal, een overkoepelde ruimte waarvan de zijvleugels met tongewelven zijn gedekt en die is versierd met fraaie fresco's van Wenzel Lorenz Reiner. Ten zuiden van de beide kloosterhoven bevindt zich de rechthoekige Ambitus met de monnikscellen, 14de eeuw, en de kerkhofkapel, 1451-1457, thans woonhuis.

Gaming, voormalig kloostercomplex 1 Voormalige kloosterkerk; 2 Voormalige kerkhofkapel; 3 Voormalige monnikscellen; 4 Binnenhof; 5 Bibliotheek; 6 Voormalige ambtswoning van de prelaat; 7 Poorttoren; 8 Tuinhuis

Kloosterkerk Mariae Himmelfahrt
Een architectonisch gevarieerd eenschepig gotisch bouwwerk
, 1332-1342. Rijk versierde dakruiter. Aan weerszijden van het koor gotische dubbel kapellen, oorspronkelijk sacristie en kapittelzaal. Het roodmarmeren portaal, geflankeerd door beelden van de stichters, dateert uit 163I. In 1756 werd het interieur in barokstijl veranderd, plafondschildering. De restauratie van 1967 is niet erg geslaagd.

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!
 ** Algemene info over Oostenrijk