GAADEN - 2531 - Niederösterreich en de de 'Kraxenkirtag' van Gaaden, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
In de tijd van het Weense biedermeier was Gaaden een geliefd vakantieoord. In 1833 schreef Ferdinand Raimund, gedenkplaat, hier zijn toneelstuk Der Verschwender en F. G. Waldmüller, 1793-1865, schilderde hier in de openlucht de omgeving. De Heren van Gaaden zetelden in een hooggelegen burcht, deelden hun bezit in 1249 en bouwden 'beneden' een waterburcht. De Hongaren verwoestten beide burchten. Een latere bezitter nam Gaaden als pand over van het klooster Heiligenkreuz. Na 1550 stond hier een luthers predikant uit Straatsburg. Nadat Heiligenkreuz Gaaden opnieuw in bezit had genomen, slechtte de abt de waterburcht, legde een visvijver aan en bouwde het Obere Schloss weer op. In 1683 overvielen de Turken het plaatsje en onthoofden er 300 inwoners. In 1792 werd de burcht omgebouwd tot pastorie. Een conflict tussen rijk geworden, standbewuste boeren die hun eigen erediensten wilden, en kleine boeren die hiertegen in opstand kwamen, leidde ten slotte tot de 'Kraxenkirtag' van Gaaden.

Gneixendorf post Krems 3500 - Niederösterreich
Heerboerderij Gneixend
orf
Even opzij van de weg Krems-Langenlois ligt de heerboerderij Gneixendorf, te midden van oude gebouwen. De inrichting van de boerderij dateert uit het begin van de 19de eeuw. In 1820 kocht Johann van Beethoven, een broer van de componist, en apotheker in Linz, dit aantrekkelijke gebouw. Deze broer, die door Beethoven nu eens als 'broeder Kaïn'. dan weer als 'liefste broertje' wordt betiteld, nodigde in 1826 Ludwig uit naar Gneixendorf te komen. Aanleiding tot deze uitnodiging was een zelfmoordpoging van Karl een neef die niet deugde en over wie de componist voogd was. Over Beethovens verblijf in Gneixendorf doen de wonderlijkste verhalen de ronde. Hij zou luid zingend en met zijn armen zwaaiend door de velden hebben gelopen en daarbij zelfs een span ossen de schrik op het lijf hebben gejaagd. Hij voltooide hier de finale van een van zijn laatste kwartetten
, opus 130. Uit angst voor de naderende
winter vluchtte hij op een open ladderwagen naar Wenen, overnachtte in een koude herberg en kwam in Wenen aan met hoge koorts en een longontsteking. Op 26 maart 1827 overleed hij aan de gevolgen van deze tocht.

Gobelsburg 3551 Niederösterreich
Kas
teel
De in de 16de eeuw opgetrokken burcht, die later door Achaz von Hohenfeld in barokstijl werd verbouwd, kwam in 1746 voorgoed in het bezit van Zwe
ttl. In de slotkapel een stucplafond en een madonna door Kremser Schmidt, 1718-1801. Altaar met de heilige Bernardus, 1769. In het slot een kasteel museum.
Pfarrkirche Mariae Geburt
Laatgotische, in de 18de eeuw barok verbouwde kerk. Hoogaltaar met baldakijn, met beelden van Schletterer. Buiten aan het koor twee stenen reliëfs met voorstellingen van de drie koningen en van Adam en Eva voor een interessant gestileerde boom
, ca. 1200. Fresco's. Boven de zuidelijke ingang een mooie Kruisiging.

Grafenegg post Haitzendorf 3485 - Niederösterreich
Kasteel
De oorspronkelijke renaissance
-waterburcht uit de 16de eeuw werd door architect Leopold Ernst uit Wenen in 1840-1873 onder graaf Breunner naar de smaak van die tijd verbouwd. Een beeld van graaf Breunner bekroont het hoofd portaal. Het kasteel werd tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar is sedertdien herbouwd.
Pfarrkirche hl. Stephan
Blijkens oorkonden was hier reeds in de voorromaanse tijd een nederzetting. De van oorsprong romaanse kerk
, eenschepig, koortoren aan de oostzijde, gotisch koor en barokke bijkapellen, heeft een tongewelf dat is voorzien van rococostucwerk uit 1756 en een barokke plafondbeschildering in het schip. Het hoogaltaar is vroeg-18de-eeuws. De beide zijaltaren zijn uit de tijd na de barok. De figuren aan het hoofdaltaar en in de kapel aan de zuidzijde zijn vermoedelijk vervaardigd door Christoph Rudolph.
Het kasteel, in het westen van het plaatsje gelegen, dateert in de huidige vorm uit de 17de eeuw. Het had tijdens de wereldoorlogen te lijden en de fresco's zijn beschadigd.


Guntersdorf 2042 - Niederösterreich
Pfarrkirche Marie Himmelfahrt
Deze in het midden van de 14de eeuw gebouwde drieschepige kerk werd in ca. 1800 van een gewelf voorzien. Het
vlakke plafond stamt uit 1960. Koor met mooie wand indeling boven een niet toegankelijke crypte. Uit de bouwperiode dateren de toren en een nis, rechts, met spitse boog. Bezienswaardig is vooral het sacramentshuisje met gekruiste fialen. Doopvont, rococopreekstoel, hoogaltaa, reliëf, gekruisigde Christus, boven een gotische doorgang.
Kasteel

Dit renaissancekasteel
, twee verdiepingen hoog, met vier vleugels, door een gracht omgeven,
werd in 1556 gebouwd. Zware schoorstenen benadrukken het machtige silhouet. Voor de ingang van het kasteel staat het zgn. Zigeunerkruis met heiligenfiguren aan de voet. De ingangspartij heeft een interessant netgewelf.

Greifenstein 3422 - Niederösterreich
Burcht

Voorbeeld van een kleine burcht met mantel, hoofdgebouwen wachttoren. In de 19de eeuw door prins Johann Liechtenstein gebouwd, op een oude ru
ïne. Uit de 12de eeuw stammen de Knappenstube, voor de schildknapen,
en het poortgebouw. Fraaie ligging, met gezicht op de Donau. Restaurant.

Greillenstein post Rohrenbach 3592 - Niederösterreich
Kasteel.
 Dit gebouw met vier vleugels is in de 16de en de 17de eeuw ontstaan uit een middeleeuwse burcht van de graven von Kuefstein. De Kuefsteins waren protestant. Keurvorst Maximiliaan en keizer Ferdinand
II sloten in 1619 het Verdrag van München tegen de protestantse Bohemers, die al voor Wenen stonden. In 1620, voor de Slag bij de Weisse Berg, veroverde Maximiliaan het protestantse Greillenstein. Machtige, voor de hoofdgevel geplaatste toren met kapel, ronde hoektorentjes, uitkijkplatform en koepelvormige helm. Het slot is door een gracht omgeven. Op de binnenhof: stenen balustraden met manshoge vazen. Aan drie zijden een arcadengalerij. Interessant zijn de mooie bibliotheek en de rechtszaal uit de 16de eeuw, met een verzameling op het gebied van het strafrecht. De grafkapel van de Kuefsteins bevindt zich in het nabijgelegen Röhrenbach. Grafstenen van de Kuefsteins van 1699 tot 1746. Fresco's van Troger. In het slotpark groteske sculpturen: pelgrims, handelaarsters, enz. Grote beelden van zandsteen uit Eggenburg.

Gumpoldskirchen 2352 - Niederösterreich
In 1241 deed hertog Frederik II Gumpoldskirchen over aan de Duitse Orde. Het plaatsje werd herhaaldelijk verwoest door Hongaren en Turken, zodat de gebouwen uit vroeger eeuwen nauwelijks meer te herkennen zijn.
Pfarrkirche zum hl. Michael
Deze kerk heeft een machtige, vierkante westtoren, die ter hoogte van het dak overgaat in een achthoek en vervolgens spits eindigt. De drieschepige hallenkerk heeft rechts een gotische kapel met neogotisch altaar en figuren uit de 14de eeuw, en links, als pendant, een barokke kapel.
Raadhuis
16de eeuw, met brede bogengalerij. Ervoor staat een Romeinse zuil.
Omgeving
Guntramsdorf
: het kasteel werd na oorlogsverwoestingen geslecht. Bewaard bleef een charmant tuinpaviljoen, met goede fresco's
grotesken en chinoiserieën.

Gutenstein 2770 - Niederösterreich
De dichter Ferdinand Raimund (geb. 1827), die in een bekend gedicht de hoop had uitgesproken in Gutenstein te worden begraven, overleed hier op 6 sept. 1836. Uit angst hondsdolheid te hebben gekregen ten gevolge van een - overigens onschuldige - hondenbeet, had hij zichzelf doodgeschoten. Hij werd in Gutenstein begraven.
Burcht.
Deze werd in 1220 voor het eerst vermeld en behoorde in die tijd aan de Babenbergs. Hier stierf
in 1330 Frederik de Schone, na drie jaar gevangenschap op burcht Trausnitz. In de 19de eeuw raakte de burcht in verval.
Andere bezienswaardigheden
Pfarrkirche hl. Johannes d. T.:
koorafsluiting uit 1487, hoogaltaar uit 1755. In 1675 stichtte graaf Hoyos een servietenklooster op de Mariahilfberg en schonk het de bedevaartkerk
, schip met dwarsschip, voltooid 1725. Miraculeus Mariabeeld van het type 'Moeder Gods van Maria Zeil'. In de 'Alte Hofmühle' het Waldbauernmuseum, met een verzameling houtbewerkinggereedschappen.

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!