FREISTADT - 4240 - Oberösterreich met Pfarrkirche St.-Katharina en landesfürstliches Schloss, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Een bezoek aan Freistadt, gelegen in het Mühlviertel, is zeer de moeite waard.
Behalve een gaaf bewaard oud stadscentrum, fraaie gebouwen en interessante monumenten, maakt Freistadt bijzondere indruk door zijn vrijwel onaangetast behouden gebleven vestingwal met dubbele muren, torens en poorten. Ondanks zijn aantrekkingskracht is de stad nog niet geheel ten prooi gevallen aan de commercie: men kan er nog dromerig door de oude straatjes flaneren, zonder voor de voeten te worden gelopen door een massa andere toeristen.
D
e stad werd gesticht als steunpunt en grensvesting aan de oude 'Salzstrasse' naar Bohemen.
De rechthoekig
e Hauptplatz en het rastervormige stratenpatroon getuigen van een weloverwogen aanleg. Stadsrecht sinds 1241. Een rondgang langs de muren is aan te bevelen. Opmerkelijk zijn vooral de twee poorten met de lange sleuven voor de balken voor de ophaalbruggen. De Linzertor met zijn hoge, spitse dak geldt als het symbool van de stad. Zowel aan de Hauptplatz als in de vele straatjes vindt men het ene waardevolle huis na het andere, met een overvloed aan architectonische details uit verschillende perioden, geveltorens, poorten, erkers, gevelstenen, inscripties, arcaden, enz.,.
 
Pfarrkirche S
t.-Katharina
De Hauptplatz wordt aan de zuidzijde afgesloten door de kerk, die daardoor tevens een duidelijk stede bouwkundige functie heeft. De hoge slanke toren. die zijn huidig aanzien dankt aan bouwmeester J. M. Prunner
, 1669-1739, uit Linz, beheerst het stadsbeeld en valt op door de hoge lantaarn en de vier elegante smeedijzeren balkons. De gotische kerk stamt uit de l3de en de l4de eeuw. Mathes Klayndl voegde er in 1483 het koor aan toe. Interessant is vooral het gewelf in het koor, met het merkwaardige netwerk van kunstig gevlochten ribben die een ingewikkeld sterpatroon vormen.

Voormalig la
ndesfürstliches Schloss
Het middeleeuwse complex was later als kazerne in gebruik en is voor dat doel verbouwd. Het heeft een imposante donjon met een hoog, spits dak, die is omgeven door een op kraagstenen rustende galerij. Schitterend uitzicht.
 
Museum

Het kasteel herbergt een streekmuseum betreffende het M
ühlviertel. Speciale vermelding verdient de collectie achterglasschilderingen uit Sandl, die zich in de 14de-eeuwse slotkapel bevindt. In de donjon produkten van volksvlijt.

Andere bezienswaardigheden

Liebfrauenkirche, voormalige hospitaalkerk, ten noorden van de B
öhmertor. Indrukwekkend is de lichtdonkerwerking tussen koor en schip, midden 15de eeuw.

Omgeving
St.-Michael ob Oberrauchen
ödt, Oberösterreich, gem. Grünbach. Ca. 6 km ten oosten van Freistadt.
Een eenzame 'wegkerk' op een ronde heuveltop vormt de waterscheiding tussen Feldaist
, Zwarte Zee, en Maltsch, Noordzee. De thans tweeschepige kerk stamt uit het begin van de 16de eeuw. Zij heeft een fraai vleugelaltaar, waarin vooral de drie figuren in de schrijn, Michaël, Nicolaas en Stefanus, gemaakt door onbekende kunstenaars, opmerkelijk zijn. Orgel uit 1668, de blaasbalg daarvan wordt nog bediend door leren riemen.

Sandl
Oberösterreich
is het centrum van een bloeiende glasschilders nijverheid. Van oudsher vinden de religieuze achterglasschilderingen uit Sandl hun weg naar alle uithoeken van de Donaumonarchie. Een goede indruk van deze schilderkunst biedt het museum in Freistadt.
 
Waldburg
,
Oberösterreich, ongeveer 6 km van Freistadt, met de Pfarrkirche Maria Magdalena
Deze herbergt drie laatgotische altaren. Hoogaltaar: drie figuren in de schrijn
, de moeder Gods, de patroonheilige van de kerk en de heilige Catharina. De zijvleugels zijn van binnen voorzien van plastieken met de legende van Magdalena, van buiten beschilderd met het lijdensverhaal. De voorstellingen van de drie heilige vrouwen zijn van goede kwaliteit. Koorgestoelte met vlakrelië
f uit 1522.

Bij Waldburg:
een viaduct van de paardetram, met twee doorgangen, gebouwd in 1830
.
Aan de wandelweg naar de Sr.-Peter, voormalige kerkhofkapel van Freistadt, een opmerkelijk laatgotisch bouwwerk.
Daarnaast de Calvariebergkapel, in 1370 gebouwd als grafkapel.
 
Het Schloss Waldenjels
Oberösterreich, bij Reichenthal
ligt ca.
11 km naar het noordwesten. Een hof met arcaden, een toernooiveld, een kerker. Bezichtiging: tel. 07214-223.


 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk