FRANKENMARKT- 4890 - Oberösterreich, met Pfarrkirche St.-Nikolaus en in de omgeving Schloss Walchen, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Pfarrkirche St.-Nikolaus.
Het harmonisch samengaan van twee onderscheiden stijlperioden, de late gotiek en het rococo, verleent de kerk een heel bijzondere sfeer. De sierlijk gebogen dubbele galerijen aan de westzijde verdoezelen alles wat ook maar hoekig is en brengen harmonische beweging in de kleine, tweeschepige ruimte. De overwelving, waaruit de ribben zijn verwijderd, is sierlijk gedecoreerd met stucwerk en kleine fresco's. Het is duidelijk dat dit hier niet zomaar barokke verbouwing is geweest, maar dat men erin geslaagd is iets geheel nieuws te cre
ëren. Het is een onbekende, 18de-eeuwse kunstenaar die dit met intuï
tie en invoelingsvermogen tot stand heeft gebracht. De inrichting is overwegend 18de-eeuws. Grafsteen van Erasmus Kunigswieser uit 1543.

Omgeving
Drie km ten oosten van Frankenmarkt ligt V
öcklamarkt, met de
Pfarrkir
che Mariae Himmelfahrt:
tweebeukig schip, midden 15de eeuw, van binnen barok verbouwd. Een netgewelf draagt de galerij aan de westkant; fraaie balustrade, versierd met maaswerk. De westtoren heeft een helm met dubbele ui.

S
chloss Walchen: 2 km ten zuiden van Vöcklamarkt.
Gebouwd in de tweede helft van de 16de eeuw, barokke rooms-katholieke slotkapel, evangelische kapel in renaissancestijl. Bezienswaardige verzameling meubilair uit verschillende perioden; volkskunst.
Te bezichtigen na afspraak: Schloss Walchen, 4870 V
öcklamarkt, tel. 07682-246.

Frankenburg
: 12 km ten noorden van V
öcklamarkt.
Het plaatsje dankt zijn treurige faam aan een staaltje gruwelijke rechtspraak dat de Beierse stadhouder graaf Herberstorff hier op 14 mei 1625 organiseerde. Hij liet 36 boerenleiders om hun leven dobbelen; 17 hunner werden opgehangen. Op een wei tussen twee met bos begroeide berghellingen staat de linde die als galg dienst deed. Tijdens het jaarlijkse festival
, Frankenburger Würfelspiel, herleeft in dit vriendelijke landschap de wrede gebeurtenis van 1625. Gotische parochiekerk.

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Kunsthistorische schets geeft een eenvoudig totaal overzicht.
 ** Algemene info over Oostenrijk